Witam.
Potrzebuję oświetlić teren 10x20m. Wysokość zawieszenia do 14m nad ziemią.
Znalazłem takę oprawę: https://www.olx.pl/oferta/naswietlacz-s ... 3d2d0c0be2
Czy wystarczy i jaki palnik w to wkładać?
Pozdrawiam, M
Lampka MH na podwórko
Lampka MH na podwórko
My flashlight is smaller than yours...
A co chcesz robić na tym terenie?
Pierwsze to oprawa do montażu na ścianie i świeceniu przed siebie - ma odbłyśnik asymetryczny i ustawiona poziomo oświetli wszystko od ściany w dal - nie oświetli terenu symetrycznie czyli w lewo i w prawo od punktu podwieszenia (np. pod sufitem) - nie ten rozsył światła.
Krótko - mocowana na ścianie bądź słupie oświetli wszystko co przed słupem.
Drugie - jeśli barwa jeśli istotna to tylko metalohalogen (bo świeci na biało) a te na prąd sody są drogie.
Jeśli barwa Ci wisi to NOWA soda kosztuje kilkanaście złotych.
Pierwsze to oprawa do montażu na ścianie i świeceniu przed siebie - ma odbłyśnik asymetryczny i ustawiona poziomo oświetli wszystko od ściany w dal - nie oświetli terenu symetrycznie czyli w lewo i w prawo od punktu podwieszenia (np. pod sufitem) - nie ten rozsył światła.
Krótko - mocowana na ścianie bądź słupie oświetli wszystko co przed słupem.
Drugie - jeśli barwa jeśli istotna to tylko metalohalogen (bo świeci na biało) a te na prąd sody są drogie.
Jeśli barwa Ci wisi to NOWA soda kosztuje kilkanaście złotych.
Na tym terenie chcę mieć widno. Grać w piłkę tam nie będą ale chce widzieć co się dzieje, przejść z domu do komórki, wędzarni itp. Mam do dyspozycji maszt 15m wysokości na którym mogę to światło zaczepić.
barwa... nie chcę trupio-bladego-niebieskiego.
M
barwa... nie chcę trupio-bladego-niebieskiego.
M
Ostatnio zmieniony sobota 25 mar 2017, 06:48 przez sp5it, łącznie zmieniany 1 raz.
My flashlight is smaller than yours...
W tej cenie - jeżeli się szybko nie zepsuje - to dobra oprawa. Do tego założyć lampę MH z jażnikiem ceramicznym o CRI >90 i będziesz miał bardzo ładne (choć niestety punkowe i oślepiające (przy spojrzeniu weń)) światło. Tylko coś mi się wydaje, że te moce o CRI >90 kosztują ok 200zł+ za lampę (źródło), ale mogę się mylić.
Choć nawet z jarznikiem kwarcowym (taki jak na aukcji za 25zł - używka zapewne) będzie światło o niebo lepsze niż sodowe... za 25zł bym zobaczył czy mi odpowiada, ale wcześniej też ceny lamp o CRI >90
Na stronie Philipsa i Osrama są wyszukiwarki źródeł i powinno się dać znaleźć odpowiednie a potem popatrzeć jakie ceny.
Aż teraz sam się zastanawiam czy jednej takiej oprawy sobie nie kupieć
ps
Jeszcze pytanie, czy masz tam tylko ten jeden słup? Czy możesz z kilku punków oświetlić ten teren? Może jeszcze do tego dołożyć te 150W oprawy, które ten sam sprzedawca ma... Trzeba by zobaczyć teren
Choć nawet z jarznikiem kwarcowym (taki jak na aukcji za 25zł - używka zapewne) będzie światło o niebo lepsze niż sodowe... za 25zł bym zobaczył czy mi odpowiada, ale wcześniej też ceny lamp o CRI >90
Na stronie Philipsa i Osrama są wyszukiwarki źródeł i powinno się dać znaleźć odpowiednie a potem popatrzeć jakie ceny.
Aż teraz sam się zastanawiam czy jednej takiej oprawy sobie nie kupieć
ps
Jeszcze pytanie, czy masz tam tylko ten jeden słup? Czy możesz z kilku punków oświetlić ten teren? Może jeszcze do tego dołożyć te 150W oprawy, które ten sam sprzedawca ma... Trzeba by zobaczyć teren
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255