Zmniejszenie PCB

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Krzysieq

Zmniejszenie PCB

Post autor: Krzysieq »

Mam takie pytanie:
posiadam PCB Noctigon 20 mm z diodą XM-L2 T6 i chcę je zmniejszyć do 16 mm (do hosta Convoy S2+). Czy istnieje możliwość uszkodzenia czegoś w środku? Czy też takie zmniejszenie niczym nie grozi?
I jeszcze drugie pytanie - jaki niedrogi, a dobry sterownik byście polecali? Bez żadnych wodotrysków?
Pozdrawiam
Krzysieq
dewudodo

Post autor: dewudodo »

Tez o tym myslalem zeby metoda szlifowania zmniejszyc plytke. O ile na drodze ingerencji nie ma zadnych przelotek to tylko trzeba sie zastanowic czy boki plytki łączą jedna stronę podloza z druga na ktoreym jest dioda i czy bedzie to mialo wplyw na odprowadzanie ciepła. Raczkuje w tematach latarkkwych ale z moich obserwacjii wynika ze podloze i tak sie nagrzewa na tyle ze ten problem mozna by pominac bo i tak cala plytka przeniesie cieplo.
Ostatnio zmieniony czwartek 09 lut 2017, 15:50 przez dewudodo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Zmniejszyć - można, bez problemów. Oddawanie ciepła będzie równie sprawne i prawidłowe. Warunek - musi idealnie przylegać do radiatora.

Pytanie jednak jest inne - warto się w to bawić ? Kiedyś strugałem takie małe podłoże, poparzyłem palce, wyszło dość krzywo i bardzo druciarsko.
ILPT
Krzysieq

skaktus pisze: ... warto się w to bawić ?
Właśnie się nad tym zastanawiam. I tak muszę kupić jakiś driver - gdyby się udało kupić mniejsze PCB w tym samym miejscu, koszt przesyłki by się rozłożył. Jeszcze jest kwestia przelutowania diody, ale to umiem zrobić.
Macie jakieś źródło, gdzie obie te rzeczy można kupić?
Pozdrawiam
Krzysieq
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

Mogę poratować.
Pisz adres na PW.
Krzysieq

Napisałem :)
Pozdrawiam
Krzysieq
madkeinam

Post autor: madkeinam »

Można też zeszlifować rant w pigule i 20mm podłoże wejdzie.
Krzysieq

Dziękuję za komentarze :)
Ostatecznie zdecydowałem się na nowe MCPCB 16mm. A to większe poczeka na lepsze (dla niego) czasy.
Pozdrawiam
Krzysieq
ODPOWIEDZ