Witam, no po prostu, jak w tytule, nie wiem jak to odczytać. Konstruuję zewnętrzne podświetlenie licznika rowerowego z jednej diody, zasilane podłączonymi równolegle dwoma paluszkami AA. Chcę obliczyć ile czasu mi to będzie świeciło, a nie wiem jak to odczytać.
Zakresy pomiaru multimetra i wyniki:
zakres [10 A]- wynik: 0,02
[200 mA]- 00,2
[20 mA]- 0,02
Czemu na zakresie 10A i 200 mA mam taki sam wynik? O co chodzi? Ile to ciągnie prądu? Wyjaśni mi ktoś?
nie umiem odczytać wyniku pomiaru prądu
Zgodnie z zasadami powinieneś mierzyć na najniższym odpowiednim zakresie. Zobacz jeszcze na zakresie 20mA.
Nie wnikam jaki masz miernik i w jaki sposób zasilasz układ, tanie mierniki potrafią mieć dużą rezystancję wewnętrzną, spowoduje to wzrost oporu całego układu i przez obwód będzie płynął mniejszy prąd.
Szczególnie może być to widać przy elementach o nieliniowej charakterystyce, jak na przykład diody LED.
Nie wnikam jaki masz miernik i w jaki sposób zasilasz układ, tanie mierniki potrafią mieć dużą rezystancję wewnętrzną, spowoduje to wzrost oporu całego układu i przez obwód będzie płynął mniejszy prąd.
Szczególnie może być to widać przy elementach o nieliniowej charakterystyce, jak na przykład diody LED.
Witam
Kolejną sprawą, jest, że te dodatkowe zakresy prądu, z reguły są mniej dokładne.
Zdarzały mi się też pomiary, wykonywane prostymi miernikami, kiedy sama rezystancja bocznika w mierniku, wpływała na pomiar. Było to bardziej widoczne, w przypadkach, kiedy napięcie zasilania, było podobne do napięcia przewodzenia diody.
Pozdrawiam
Zwróć uwagę na parametry miernika, chodzi o dokładność na poszczególnych zakresach, wyrażoną w %, oraz cyfrach, np. ±2digit.Borsuczy pisze:To jaki jest w końcu wynik?
Kolejną sprawą, jest, że te dodatkowe zakresy prądu, z reguły są mniej dokładne.
Zdarzały mi się też pomiary, wykonywane prostymi miernikami, kiedy sama rezystancja bocznika w mierniku, wpływała na pomiar. Było to bardziej widoczne, w przypadkach, kiedy napięcie zasilania, było podobne do napięcia przewodzenia diody.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Moim zdaniem Twój pobór wynosi tak jak zmierzyłeś na niższym zakresie, czyli koło 9mA.
Mierzenie na zakresie do 10A jest dla wyższych prądów, więc dla tego bocznika, czy płynie 9mA czy 20mA, to żadna różnica.
Także do swoich obliczeń spokojnie możesz przyjąć ~9mA
No chyba, że masz bezpiecznik przepalony na tym małym zakresie, lepiej się upewnić.
Mierzenie na zakresie do 10A jest dla wyższych prądów, więc dla tego bocznika, czy płynie 9mA czy 20mA, to żadna różnica.
Także do swoich obliczeń spokojnie możesz przyjąć ~9mA
No chyba, że masz bezpiecznik przepalony na tym małym zakresie, lepiej się upewnić.