Piguła do latarki Ultrafire c8
Piguła do latarki Ultrafire c8
Witam wszystkich forumowiczów.
Od dłuższego czasu przeglądałem forum z myślą modyfikacji latarki. Kiedy się zdecydowałem oraz zakupiłem diodę oraz sterownik od użytkownika cafel z znanego portalu aukcyjnego napotkałem kolejny problem - modyfikacja piguły. Tokarz który miał ją zrobić w najbliższym czasie (nie wiadomo jak długo) z określonych przyczyn nie jest w stanie jej wykonać. W związku z tym mam pytanie czy Ktoś z forum jest w stanie wytoczyć mi pigułę najlepiej z miedzi lub aluminium (plus pierścień z miedzi bądź mosiądzu) pod driver aby się lepiej lutowało początkującemu. Jaki będzie koszt wytoczenia takiej piguły wraz z wysyłką???
Ps. dioda to LED Cree XM-L2 U4 1C 6000-6500K na podłożu Noctigon 16 mm oraz Sterownik LED 2,8-4,5V 2,8A konfigurowalny.
Do tego włącznik reverse switch Omten PBS101C już zamontowany w "dupce" latarki wraz z zmostkowaną sprężyną.
Oceńcie czy nie przesadzam z tymi wymiarami co do dyszki po przecinku.
Przez pigułę stoję w martwym punkcie. Proszę o pomoc.
Załączam rysunek piguły. ( gwint to 24x1x ok 9 mm długości)
Od dłuższego czasu przeglądałem forum z myślą modyfikacji latarki. Kiedy się zdecydowałem oraz zakupiłem diodę oraz sterownik od użytkownika cafel z znanego portalu aukcyjnego napotkałem kolejny problem - modyfikacja piguły. Tokarz który miał ją zrobić w najbliższym czasie (nie wiadomo jak długo) z określonych przyczyn nie jest w stanie jej wykonać. W związku z tym mam pytanie czy Ktoś z forum jest w stanie wytoczyć mi pigułę najlepiej z miedzi lub aluminium (plus pierścień z miedzi bądź mosiądzu) pod driver aby się lepiej lutowało początkującemu. Jaki będzie koszt wytoczenia takiej piguły wraz z wysyłką???
Ps. dioda to LED Cree XM-L2 U4 1C 6000-6500K na podłożu Noctigon 16 mm oraz Sterownik LED 2,8-4,5V 2,8A konfigurowalny.
Do tego włącznik reverse switch Omten PBS101C już zamontowany w "dupce" latarki wraz z zmostkowaną sprężyną.
Oceńcie czy nie przesadzam z tymi wymiarami co do dyszki po przecinku.
Przez pigułę stoję w martwym punkcie. Proszę o pomoc.
Załączam rysunek piguły. ( gwint to 24x1x ok 9 mm długości)
- Załączniki
-
- piguła.jpg (418.52 KiB) Przejrzano 2029 razy
- smokuxx1987
Dobrze pomierzyłeś gwint?
Coś takiego nie podejdzie? https://www.fasttech.com/products/0/100 ... hlight-diy
2.5 mm wysokości to za mało na driver, czasem luty od przewodów więcej wystają i jeszcze trzeba kable wprowadzić do otworów.
Ja bym dał te 5 mm.
Coś takiego nie podejdzie? https://www.fasttech.com/products/0/100 ... hlight-diy
2.5 mm wysokości to za mało na driver, czasem luty od przewodów więcej wystają i jeszcze trzeba kable wprowadzić do otworów.
Ja bym dał te 5 mm.
Gwint jest dobrze zmierzony. Skok gwintu sprawdzany skokomierzem i mikroskopem na 100% równy 1. Jak mierze suwmiarką na gwincie to wychodzi 23,6 średnicy. Więc wychodzi na to że to taki mniej więcej 24x1.
Te 2,5 mm to jest z lekkim zapasem ale tak myślałem, że lepiej dać więcej.
Co do starej piguły to jest ona pusta w środku. Dodatkowo średnica podtoczenia pod diodę i sterownik to około 20 mm więc za dużo.
Gwintu też jest mało bo tylko 4 mm gdzie mogło by być 10 mm. Przy tak "małym" gwincie przewodnictwo cieplne na body będzie chyba za małe przy tak małym styku powierzchni.
Te 2,5 mm to jest z lekkim zapasem ale tak myślałem, że lepiej dać więcej.
Co do starej piguły to jest ona pusta w środku. Dodatkowo średnica podtoczenia pod diodę i sterownik to około 20 mm więc za dużo.
Gwintu też jest mało bo tylko 4 mm gdzie mogło by być 10 mm. Przy tak "małym" gwincie przewodnictwo cieplne na body będzie chyba za małe przy tak małym styku powierzchni.
Możesz zapytać Kolegi Maciex93
http://www.swiatelka.pl/profile.php?mod ... ile&u=4312
http://www.swiatelka.pl/profile.php?mod ... ile&u=4312
Zestaw rowerowy:
Światła mijania/drogi publiczne - L2P 2,8A noctigon + daszek/ s2+ 3*xpl optyka owalna
Światła drogowe/teren - C8 3*xp-l 4,2A ledil 35mm
Światła mijania/drogi publiczne - L2P 2,8A noctigon + daszek/ s2+ 3*xpl optyka owalna
Światła drogowe/teren - C8 3*xp-l 4,2A ledil 35mm
To nie mniej więcej 24x1,tylko 23,6x1,narzynką tego nie zrobisz,tylko tokarka.tracer_10 pisze:Gwint jest dobrze zmierzony. Skok gwintu sprawdzany skokomierzem i mikroskopem na 100% równy 1. Jak mierze suwmiarką na gwincie to wychodzi 23,6 średnicy. Więc wychodzi na to że to taki mniej więcej 24x1.
Próbowałem robić takie piguły narzynką 24x1-za duże.
Ostatnio zmieniony środa 25 sty 2017, 21:14 przez munenori, łącznie zmieniany 1 raz.