Piguła do latarki Ultrafire c8

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
tracer_10

Piguła do latarki Ultrafire c8

Post autor: tracer_10 »

Witam wszystkich forumowiczów.

Od dłuższego czasu przeglądałem forum z myślą modyfikacji latarki. Kiedy się zdecydowałem oraz zakupiłem diodę oraz sterownik od użytkownika cafel z znanego portalu aukcyjnego napotkałem kolejny problem - modyfikacja piguły. Tokarz który miał ją zrobić w najbliższym czasie (nie wiadomo jak długo) z określonych przyczyn nie jest w stanie jej wykonać. W związku z tym mam pytanie czy Ktoś z forum jest w stanie wytoczyć mi pigułę najlepiej z miedzi lub aluminium (plus pierścień z miedzi bądź mosiądzu) pod driver aby się lepiej lutowało początkującemu. Jaki będzie koszt wytoczenia takiej piguły wraz z wysyłką???

Ps. dioda to LED Cree XM-L2 U4 1C 6000-6500K na podłożu Noctigon 16 mm oraz Sterownik LED 2,8-4,5V 2,8A konfigurowalny.

Do tego włącznik reverse switch Omten PBS101C już zamontowany w "dupce" latarki wraz z zmostkowaną sprężyną.

Oceńcie czy nie przesadzam z tymi wymiarami co do dyszki po przecinku.

Przez pigułę stoję w martwym punkcie. Proszę o pomoc.

Załączam rysunek piguły. ( gwint to 24x1x ok 9 mm długości)
Załączniki
piguła.jpg
piguła.jpg (418.52 KiB) Przejrzano 2029 razy
marekwoj

Post autor: marekwoj »

Nie wiem ile może kosztować takie toczenie, ale czy nie taniej (bo na pewno lepiej) byłoby kupić hosta Convoy C8 ze zintegrowaną pigułą ?
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

Dobrze pomierzyłeś gwint?
Coś takiego nie podejdzie? https://www.fasttech.com/products/0/100 ... hlight-diy

2.5 mm wysokości to za mało na driver, czasem luty od przewodów więcej wystają i jeszcze trzeba kable wprowadzić do otworów.
Ja bym dał te 5 mm.
Awatar użytkownika
Volo

Post autor: Volo »

Toczenie? Nie wygodniej kupić? Może ktoś z forum posiada, albo czekać i zamówić u majfrendów.
Z co ze starą? uszkodziłeś?
tracer_10

Gwint jest dobrze zmierzony. Skok gwintu sprawdzany skokomierzem i mikroskopem na 100% równy 1. Jak mierze suwmiarką na gwincie to wychodzi 23,6 średnicy. Więc wychodzi na to że to taki mniej więcej 24x1.

Te 2,5 mm to jest z lekkim zapasem ale tak myślałem, że lepiej dać więcej.

Co do starej piguły to jest ona pusta w środku. Dodatkowo średnica podtoczenia pod diodę i sterownik to około 20 mm więc za dużo.
Gwintu też jest mało bo tylko 4 mm gdzie mogło by być 10 mm. Przy tak "małym" gwincie przewodnictwo cieplne na body będzie chyba za małe przy tak małym styku powierzchni.
tracer_10

Drodzy forumowicze. Czy jest jeszcze Ktoś na forum do kogo można by się zgłosić w sprawie dotoczenia piguły ????? Czytając stare posty napotkałem że jest podobno kilka osób które mogą służyć pomocą. Niestety o kim mowa nie zostało sprecyzowane.
Awatar użytkownika
vin324pl

Post autor: vin324pl »

Zestaw rowerowy:
Światła mijania/drogi publiczne - L2P 2,8A noctigon + daszek/ s2+ 3*xpl optyka owalna
Światła drogowe/teren - C8 3*xp-l 4,2A ledil 35mm
munenori

Post autor: munenori »

tracer_10 pisze:Gwint jest dobrze zmierzony. Skok gwintu sprawdzany skokomierzem i mikroskopem na 100% równy 1. Jak mierze suwmiarką na gwincie to wychodzi 23,6 średnicy. Więc wychodzi na to że to taki mniej więcej 24x1.
To nie mniej więcej 24x1,tylko 23,6x1,narzynką tego nie zrobisz,tylko tokarka.
Próbowałem robić takie piguły narzynką 24x1-za duże.
Ostatnio zmieniony środa 25 sty 2017, 21:14 przez munenori, łącznie zmieniany 1 raz.
tracer_10

Dzięki za odpowiedź. Najgorsze jest w tym wszystkim to, że miałem w łapkach ostatnio taką samą latarkę jak moja (z zewnątrz) a po rozkręceniu piguła miała średnicę mniejszą o 1 mm od mojej. Gwinty w każdym możliwym miejscu też o innej średnicy. Jak coś te chinole zrobią to..........
ODPOWIEDZ