Lenovo x220 brak wifi
Lenovo x220 brak wifi
Witam,
Dostałem Lenovo x220 i5
W lenovo nie działała karta wifi, pomyślałem sobie że poprostu uszkodzona karta, zamówiłem nową Intel Centrino Advanced 6205 - zwykła standardowa żeby nie było problemów z blokowaniem przez bios, ale po włożeniu nowej karty nic sie nie dzieje, tzn. karta nie jest widziana przez system (windows 7) przełącznik on-off działa, włącza i wylącza BT oraz modem 3G - włącza się i wyłącza, karty intela sprawdziłem na innym laptopie i okazało się że obie są sprawne (ta stara która była już w laptopie i nowo kupiona)
Bios zaktualizowany, bios resetowałem ustawienia, szukałem zakładki z włączeniem wyłączeniem ale wydaje się że wszystko jest ok.
Aha, jeszcze jedno, włożyłem kartę innej firmy do lenovo i nie ma blokady przez bios, więc tak jak by uszkodzone było gniazdo mini pcie
Ma Ktoś może pomysł gdzie szukać problemu?
PS, w laptopie jest 16GB ram, co można robić z taką ilością ramu ?
Pozdrawiam
Dostałem Lenovo x220 i5
W lenovo nie działała karta wifi, pomyślałem sobie że poprostu uszkodzona karta, zamówiłem nową Intel Centrino Advanced 6205 - zwykła standardowa żeby nie było problemów z blokowaniem przez bios, ale po włożeniu nowej karty nic sie nie dzieje, tzn. karta nie jest widziana przez system (windows 7) przełącznik on-off działa, włącza i wylącza BT oraz modem 3G - włącza się i wyłącza, karty intela sprawdziłem na innym laptopie i okazało się że obie są sprawne (ta stara która była już w laptopie i nowo kupiona)
Bios zaktualizowany, bios resetowałem ustawienia, szukałem zakładki z włączeniem wyłączeniem ale wydaje się że wszystko jest ok.
Aha, jeszcze jedno, włożyłem kartę innej firmy do lenovo i nie ma blokady przez bios, więc tak jak by uszkodzone było gniazdo mini pcie
Ma Ktoś może pomysł gdzie szukać problemu?
PS, w laptopie jest 16GB ram, co można robić z taką ilością ramu ?
Pozdrawiam
Główny spammer tego Forum
Fajnie by było postawić czysty system (najlepiej z recovery) tak aby mieć pewność że to nie coś z systemem/sterownikami.
Czy komputer jest jeszcze na gwarancji?
PS: jak się w windows 7 wysypie usługa aktualizacji, to potrafi każdą ilość ramu zająć
Czy komputer jest jeszcze na gwarancji?
Choćby photoshop z dużą ilością warstw, obróbka wideo, maszyny wirtualne. Też mam 16GB ramu w lapku i przez większość czasu znaczna część jest nie używana, ale bywa tak że brakuje trochę.ProLight pisze: PS, w laptopie jest 16GB ram, co można robić z taką ilością ramu ?
PS: jak się w windows 7 wysypie usługa aktualizacji, to potrafi każdą ilość ramu zająć
- Calineczka
- Kontakt:
Had a look in to the BIOS (F1 during startup) and I found the Wireless Card to be disabled.
ThinkVantage system update pulled a new BIOS version down and it Flashed the BIOS.... that new version, for some reason set the flag in I/O setting page for the WiFi to "DISABLED".
I enabled, rebooted and all good now.
https://forums.lenovo.com/t5/ThinkPad-X ... a-p/595281
ThinkVantage system update pulled a new BIOS version down and it Flashed the BIOS.... that new version, for some reason set the flag in I/O setting page for the WiFi to "DISABLED".
I enabled, rebooted and all good now.
https://forums.lenovo.com/t5/ThinkPad-X ... a-p/595281