Modyfikacja Convoy L6 - największy zasięg
Modyfikacja Convoy L6 - największy zasięg
W momencie pojawienia się reflektora SMO do Convoy L6 powstał pomysł zainstalowania diody XHP35 w L6.
Pomysł sprawdzony już w projekcie Convoy L2 szperacz, jeszcze większej mocy i zasięgu .
Baza to srebrna wersja Convoy L6 :
Do latarki trafiły: XHP35 HI E2 3C na Noctigon 20mm , 4 x 26350 2000mAh , driver LD-4B (przystosowany do zasilania 4S).
Różnica to możliwość sterowania drugim włącznikiem. Ze względu na prąd nieco powyżej 2A sterowanie trybów jest mechaniczne:
Czyli: włącznik Omten 1288BM z usuniętą zapadką (tylko klikanie) został zalutowany na dorobionej płytce.
Driver LD-4B umieszczony na płytce stykowej (dwa sklejone laminaty 1,6mm) w miejsce oryginalnego drivera.
Oba włączniki są umieszczone szeregowo. Włączamy z tyłu, tryby zmieniamy klikaniem włącznika z boku.
Dioda XHP-35 (porównanie oryginalnej XHP70) :
Jak to świeci ? ? ? Jeszce nie wiem. Zamówiony reflektor SMO jeszcze nie dojechał.
Powinien być dobry zasięg. Jak dojedzie SMO ciąg dalszy.
Pomysł sprawdzony już w projekcie Convoy L2 szperacz, jeszcze większej mocy i zasięgu .
Baza to srebrna wersja Convoy L6 :
Do latarki trafiły: XHP35 HI E2 3C na Noctigon 20mm , 4 x 26350 2000mAh , driver LD-4B (przystosowany do zasilania 4S).
Różnica to możliwość sterowania drugim włącznikiem. Ze względu na prąd nieco powyżej 2A sterowanie trybów jest mechaniczne:
Czyli: włącznik Omten 1288BM z usuniętą zapadką (tylko klikanie) został zalutowany na dorobionej płytce.
Driver LD-4B umieszczony na płytce stykowej (dwa sklejone laminaty 1,6mm) w miejsce oryginalnego drivera.
Oba włączniki są umieszczone szeregowo. Włączamy z tyłu, tryby zmieniamy klikaniem włącznika z boku.
Dioda XHP-35 (porównanie oryginalnej XHP70) :
Jak to świeci ? ? ? Jeszce nie wiem. Zamówiony reflektor SMO jeszcze nie dojechał.
Powinien być dobry zasięg. Jak dojedzie SMO ciąg dalszy.
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
darek.l(małpa)interia.pl
- smokuxx1987
- smokuxx1987
Rzeczywiście, pewnie mi chodziło o driver od mr elektronik, U zaś min 9V.Darecki87 pisze:Smoku, a to nie przypadkiem Ty wspominałeś w którymś temacie, że istnieją sterowniki step-up które dostarczą odpowiednie V oraz A diodzie xhp 35Hi nawet 3x18650? Jeśli się pomyliłem to przepraszam, jak będę miał czas to dokładnie poszukam kto o tym pisał.
Jest jeszcze taki - 22mm, jedno lub dwa ogniwa, 5 trybów i 1,5ADariusz70 pisze:FX-35 - 22mm, jedno ogniwo, jeden tryb i 1A prąd.
LD-51 - 28mm, 2S zasilanie, 5 trybów i 1,5A.
Witam.
A taka soczewka 68mm wniosłaby coś w temacie większego zasięgu L6?
https://www.aliexpress.com/item/Direct- ... a3b5ebb5f9
A taka soczewka 68mm wniosłaby coś w temacie większego zasięgu L6?
https://www.aliexpress.com/item/Direct- ... a3b5ebb5f9
Z tymi soczewkami to różnie bywa. Ja chciałem jakoś wykorzystać szkło od lornetki, 50mm z powłokami AR, to się okazało, że potrzebuje dystansu od diody prawie 14cm! Weź tu dorób przedłużenie głowicy i noś takiego bejsbola Ale laser wychodził, że jeszcze takiego nie widziałem. Można popróbować z tą 68mm, ale z racji, że L6 nie ma zbyt wysokiego reflektora, pewnie trzeba będzie dorabiać przedłużkę głowicy. Lepiej kup UF 1405 i pomoduj, tam masz pewność, że bez większych komplikacji trafisz w ogniskową.
Z tą soczewką wiele nie zdziałasz. Napisane informacyjnie, że ogniskowa to 220mm...
Za to ta:
Link
Skupia genialnie i ma krótką ogniskową (okolice 20mm)
Za to ta:
Link
Skupia genialnie i ma krótką ogniskową (okolice 20mm)
Ja kupiłem taką, też działa, a mniejsza: http://www.ebay.com/itm/201250107683
Muszę wymyślić jakiś prosty sposób na jej przesuwanie względem LED, żeby regulować skupienie - z zachowaniem szczelności w latarce podwodnej.
Muszę wymyślić jakiś prosty sposób na jej przesuwanie względem LED, żeby regulować skupienie - z zachowaniem szczelności w latarce podwodnej.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Wiecie co?
Ja chyba zakupię to:
http://allegro.pl/fox-soczewka-makro-ja ... 39421.html
na wypadek jakby link wygasł wyjaśniam: filtr foto do makro. Gwint 67mm, czyli jest spora szansa, że sama soczewka będzie mieć 68mm. 10dioptri, to (przynajmniej w teorii) znaczy, że ostrzy z odległości 50mm. A ref w L6 ma chyba niecałe 50 z tego co pamiętam. Pytanie tylko czy można bezstresowo usunąć aluminową obsadę z gwintem, czy trzeba będzie grzać acetylenem...
Ślepa uliczka. Wyszedł fajny projektor, nie koniecznie latarka. Świecąc na ścianę, widać wyraźnie strukturę OP do tego stopnia, że można policzyć te piegi, czy jak to nazwać. Skupienie jednak wychodzi na podobnym poziomie. No i 20dioptri to i tak trzeba by koronę latarki przedłużyć jakoś o około 15mm.
Ja chyba zakupię to:
http://allegro.pl/fox-soczewka-makro-ja ... 39421.html
na wypadek jakby link wygasł wyjaśniam: filtr foto do makro. Gwint 67mm, czyli jest spora szansa, że sama soczewka będzie mieć 68mm. 10dioptri, to (przynajmniej w teorii) znaczy, że ostrzy z odległości 50mm. A ref w L6 ma chyba niecałe 50 z tego co pamiętam. Pytanie tylko czy można bezstresowo usunąć aluminową obsadę z gwintem, czy trzeba będzie grzać acetylenem...
Ślepa uliczka. Wyszedł fajny projektor, nie koniecznie latarka. Świecąc na ścianę, widać wyraźnie strukturę OP do tego stopnia, że można policzyć te piegi, czy jak to nazwać. Skupienie jednak wychodzi na podobnym poziomie. No i 20dioptri to i tak trzeba by koronę latarki przedłużyć jakoś o około 15mm.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 23 sty 2017, 19:44 przez mroova81, łącznie zmieniany 4 razy.