Witam.
Muszę zregenerować baterię do mojego laptopa i chciałem zasięgnąć rady bardziej doświadczonych. Jakimi ogniwami, z pośród obecnie dostępnych, najlepiej zastąpić
stare Li-ion NCR18650 ?
Nie będę ukrywał , że zależy mi na jak najdłużej pracy laptopa na jednej baterii.
Pozdrawiam
M.
Czym zastąpić stare ogniwa ?
1.Trzeba wiedzieć, który układ jest epromem
2.Trzeba wiedzieć, czy nie jest zabezpieczony przed odczytem (np.hasło)
3.Trzeba mieć programator do odczytania
4.Odczytać eprom, edytować go, wgrać ponownie. Do odczytania, często wymagane jest wylutowanie układu. Odczytanie to najczęściej największy problem. Jak już to się zrobi, często można wpisać dowolną pojemność. Wówczas wkładasz jakie chcesz ogniwa i jazda.
Mój stary Asus, tylko po resecie pracował 2 godziny
2.Trzeba wiedzieć, czy nie jest zabezpieczony przed odczytem (np.hasło)
3.Trzeba mieć programator do odczytania
4.Odczytać eprom, edytować go, wgrać ponownie. Do odczytania, często wymagane jest wylutowanie układu. Odczytanie to najczęściej największy problem. Jak już to się zrobi, często można wpisać dowolną pojemność. Wówczas wkładasz jakie chcesz ogniwa i jazda.
Mój stary Asus, tylko po resecie pracował 2 godziny
ILPT
-
mario1, nie wiem jak tam w Lublinie i okolicach, ale we Wrocławiu mamy firmę (no, pewnie więcej, ale z usług jednej korzystałem), która robi to, co opisał skaktus, za w miarę przyzwoite pieniądze i komputer jest jak nowy. No ale jednak trzeba zainwestować więcej niż kilkadziesiąt złotych, choć pewnie wszystko zależy od rodzaju tego akumulatora.
Olight R50, S30R II, S15R, Skillhunt H03, Led Lenser P2 BM, D.Q.G Spy