Witam!
Nadszedł w końcu ten czas i zabrałem się pierwszy raz za małą modyfikację latarki.
Padło na mojego Mankera Ramblera. Dlaczego? Dlatego, że w refie znajdowały się jakieś paprochy, jeden przykleił się do soczewki i od temperatury wypalił się czarny ślady na powierzchni soczewki. Pierwszy skalp w życiu się nie udał i teraz muszę zmienić diodę.
Moje pytanie do doświadczonych kolegów jest związane z doborem średnicy MCPCB nocington.
Fabrycznie podłoże Mankera jest aluminiowe i ma średnicę 19mm. Miejsca jest na podłoże o średnicy 20mm.
Czy mogę kupić podłoże z diodą 21mm i je lekko opiłować aby weszło? Może banalne pytanie ale nie wiem czy mogę to zrobić
Nie będę lutował podłoża do piguły (aluminiowej), nie potrafię. Położę tylko na pastę. Tak na marginesie fabrycznie pasty było chyba wystarczająco, była położona na 3/4 powierzchni a latarka nagrzewała się w trybie max bardzo szybko. Z termiką niewiele zrobię więcej.
Z góry dzięki za podpowiedzi.
ps. Jakby ktoś chciał rozebrać Ramblera, to głowica jest lekko wklejona. Trzeba złapać głowicę w imadło, a korpus większym kluczem np. typu "żabka" i wtedy pójdzie łatwo.
Dla potomnych fotki rozebranego Mankera Ramblera
Manker Rambler
-
Manker Rambler
Ciemność, widzę ciemność, ciemność widzę...
-