Powitanie i zapytanie kto zbuduje sterownik 4szt.

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
gds

Powitanie i zapytanie kto zbuduje sterownik 4szt.

Post autor: gds »

Witam wszystkich na forum i jednocześnie pozdrawiam.

Na początku przepraszam za być może moje błędy ale nie jestem takim profesjonalista jak niektórzy tutaj.

Drodzy koledzy, popełniłem zakup latarki wyposażonej w 7* LED XM L T6.
Latarka miała dawać 7000lm zadowoliłbym się też 5000lm ale niestety świeci o wiele słabiej.

Diody połączone są standardowo szeregowo.
Prąd pobierany w tej chwili na pakiecie baterii (3x 18650 lub 26650 szeregowo) wynosi ok 3A.

Napięcie jakie zmierzyłem na diodach to 20,6V.

Wydaje mi się że sterownik powinien dawać na diody napięcie 22,3V lub 22,4V i utrzymywać na nich natężenie 2A może 2,1A

Co o tym sądzicie ? Zależy mi aby wysycić te diody maksymalnie ale bezpiecznie.

Poszukuję chętnego/chętnej :), który/która wykona sterownik do mojej latarki (w zasadzie do pakietu latarek) - potrzebuję 4 szt. sterownika.

Dla konkretnego zainteresowanego podam wymiary, prześlę zdjęcia i pozostałe wymagania.

Co Wy na to ?

Pozdrawiam serdecznie wszystkich czytających mój post :)
Piotr
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

gds

Post autor: gds »

To rzeczywiście podobna latarka. Jednak tam właściciel chce pakować 3A w diody a to znacznie skróci ich żywotność. Poza tym jak wynika z wykresów dotyczących tych LEDów wyciągnięcie z nich maksimum przy maksymalnym prądzie ich obciążenia nie jest ekonomiczne jeśli chodzi o uzyskanie maksymalnej ilości lm - do tego biorąc pod uwagę że trzeba z nich odprowadzić 70W ciepła.

Dzięki za wskazówkę na wątek :)
ODPOWIEDZ