Latarka dla kominiarza
-
Latarka dla kominiarza
Witam wszystkich serdecznie moje hobby to komputery tam jest wszystko logiczne po przeczytaniu sporo wątków na tym forum uważam że latarka do bardziej skomplikowana sprawa:)
Przejdę do sprawy
Jestem kominiarzem i potrzebuję latarki i oczywiście akumulatorów odpowiednich
Latarka musi spełniać dwie ważne sprawy.
Musi być mała smukła max 10cm
Skupiać mocne światło (bardzo mocne)
Trzymać dość długo na jednym ładowaniu (czas świecenia to max 10 minut dziennie)
Do czego mi taka latarka do sprawdzania kominów od dołu do samej góry ponieważ w środku jest kamera z dołu człowiek i z góry komina i tak właśnie do niego zaglądamy ale potrzebne jest mi mocne oświetlenie kanału.
Cena max jaką mogę przeznaczyć do 400-450 zł wraz z akumulatorami.
Przejdę do sprawy
Jestem kominiarzem i potrzebuję latarki i oczywiście akumulatorów odpowiednich
Trzymać dość długo na jednym ładowaniu (czas świecenia to max 10 minut dziennie)
Do czego mi taka latarka do sprawdzania kominów od dołu do samej góry ponieważ w środku jest kamera z dołu człowiek i z góry komina i tak właśnie do niego zaglądamy ale potrzebne jest mi mocne oświetlenie kanału.
Cena max jaką mogę przeznaczyć do 400-450 zł wraz z akumulatorami.
- smokuxx1987
-
co do tych 10 cm to tak + - może być 12 cm tak chodzi o długość żeby włożyć ją do komina.
latarkę jaką posiadam to wstyd pisać także można przyjąć że nie mam:)
latarkę jaką posiadam to wstyd pisać także można przyjąć że nie mam:)
Ostatnio zmieniony środa 09 lis 2016, 18:04 przez zlapmniee2, łącznie zmieniany 1 raz.
Convoy C8 ma 14cm. Ale jest znacznie szerszy w porównaniu do Convoya S2 i SecurityIng.
Większy ref zapewni mocniejsze skupienie. Jeżeli tak bardzo zależy Ci na skupieniu światła to polecam się nad nim zastanowić(dioda XP-L, ref SMO). Latarka jest bardzo poręczna. Za kwotę ok 200zł znajdziesz latarkę, 2 ogniwa i jakąś prostą ładowarkę. Trzeba tylko przejrzeć ogłoszenia w sklepiku.
Większy ref zapewni mocniejsze skupienie. Jeżeli tak bardzo zależy Ci na skupieniu światła to polecam się nad nim zastanowić(dioda XP-L, ref SMO). Latarka jest bardzo poręczna. Za kwotę ok 200zł znajdziesz latarkę, 2 ogniwa i jakąś prostą ładowarkę. Trzeba tylko przejrzeć ogłoszenia w sklepiku.
Ja sądzę, że bardzo mocne skupienie wcale nie jest konieczne.zlapmniee2 pisze:Jestem kominiarzem i potrzebuję latarki i oczywiście akumulatorów odpowiednich
Rzekłbym, że Convoy S2 poradziłby sobie - przecież on ma zasięg do tych 40-50 metrów, a wąskiej przestrzeni komina więcej będzie światła odbitego.
Szperacz świecący wąskim spotem wcale niekoniecznie musi lepiej oświetlić zwłaszcza dla potrzeb kamery.
Kiedyś w pracy odsprzedałem znajomemu latarkę Scared Fire V65-C (C8 przy niej świeci bardzo szeroko), która była tak naprawdę dla jego kolegi kominiarza. Po kilku latach dowiedziałem się, że mu spadła i się mocno uszkodziła i chciałby znów taką a jeszcze lepiej taką z węższym światłem. Także dla prawdziwego kominiarza chyba warto polecić coś bardziej świecącego jak laser niż serię Sx od Convoya.
Sam kiedyś eksplorowałem spalony i cały czarny wewnątrz bunkier i powiem, że czołówka z szerokim światłem nie pozwalała na dokładną ocenę odległości do ścian a także zbadanie jej dokładnego kształtu, dopiero wyjęcie czegoś z dalszym zasięgiem pozwoliło mi się odnaleźć w przestrzeni, mimo, że pomieszczenia miały tylko kilka metrów szerokości. Także sam uważam, że do oglądania kominów potrzeba czegoś naprawdę mocno skupionego, żeby dokładnie zobaczyć jego całe wnętrze. C8 z reflektorem SMO i z oskalpowaną diodą XP-G2 chyba tu będzie najtańszą sensowną opcją.
Sam kiedyś eksplorowałem spalony i cały czarny wewnątrz bunkier i powiem, że czołówka z szerokim światłem nie pozwalała na dokładną ocenę odległości do ścian a także zbadanie jej dokładnego kształtu, dopiero wyjęcie czegoś z dalszym zasięgiem pozwoliło mi się odnaleźć w przestrzeni, mimo, że pomieszczenia miały tylko kilka metrów szerokości. Także sam uważam, że do oglądania kominów potrzeba czegoś naprawdę mocno skupionego, żeby dokładnie zobaczyć jego całe wnętrze. C8 z reflektorem SMO i z oskalpowaną diodą XP-G2 chyba tu będzie najtańszą sensowną opcją.