Czym ładować aku motorolli: hknn4002

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
Awatar użytkownika
Saracen

Czym ładować aku motorolli: hknn4002

Post autor: Saracen »

Mam mały problem z ładowaniem PMR Motorolli T5522, niestety ładowarka została na wakacjach, znajomy może by mi zmajstrował zamiennik, ale muszę sie dowiedzieć jakie parametry ma ładowarka sieciowa do Motorolki. Jedyne co mam to symbol akumulatorka: hknn4002. Ładowarka biurkowa miała symbol: IXPN4005
Pomożecie?
Obrazek
O światełkach wiem najmniej na tym Forum ;-)
Awatar użytkownika
Fluxor

Post autor: Fluxor »

Jest to to radio ze zdjecia??

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Volt

Post autor: Volt »

Z tego co wyczytałem to jest to po prostu pakiet 3xAA, najprawdopodobniej Ni-Cd. Wystarczy znać pojemność i ładować prądem 10-krotnie mniejszym przez 14h (jak dłużej to nic się nie stanie), czyli np. dla aku 1000mAh ładujemy prądem 100mA.
Midi custom @ XM-L :: RC-G2 @ 15880 1/2/3 AA :: UF C3 @własny driver :: Tank007 E06 :: UF A10 :: UF C1 :: Solarforce Skyline 2 @ 4xAMC :: Skyline 1 :: XTAR A01
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

taka ładowarka?

Obrazek

To wygląda na 3 akkusy AA połączone szeregowo bez jakichś wyprowadzonych odczepów.

Obrazek

czyli trzeba by zmajstrować ładowarkę dla trzech paluszków AA.Już połączonych szeregowo. Gdybys powiedział jaką pojemność miały twoje akku i jak długo się ładowały do pełna od dna-mozna pomyslec jaki był prad ładowania...
Awatar użytkownika
Fluxor

Ciekawe ze do tych motorolek sprzedaja akumulatory skladajace sie z 3xAAA. Na zdjeciu z kolei widac ewidetnie ze jest miejsce na 3 AAA ale kazde osobno, model radyjka taki sam jak podal kolega.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
Awatar użytkownika
Saracen

@Fluksor: tak, to ta motka
paragon pisze:Z tego co wyczytałem to jest to po prostu pakiet 3xAA, najprawdopodobniej Ni-Cd. Wystarczy znać pojemność i ładować prądem 10-krotnie mniejszym przez 14h (jak dłużej to nic się nie stanie), czyli np. dla aku 1000mAh ładujemy prądem 100mA.
na akumulatorkach nie ma podanej pojemności, na żadnym, z dostępnych w necie specyfikacji wynika że mogą mieć 700 lub 900 mAh. Pełne ładowanie trwało ok. 14 godzin.
Obrazek
Awatar użytkownika
Fluxor

To w koncu jest miejsce tylko na gotowy pakiet skladajacy sie z 3 akumulatorkow czy jest miejsce na wlozenie osobno 3 sztuk AAA?
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
Awatar użytkownika
Saracen

Fluxor pisze:To w koncu jest miejsce tylko na gotowy pakiet skladajacy sie z 3 akumulatorkow czy jest miejsce na wlozenie osobno 3 sztuk AAA?
Miejsce jest na 3 baterie AA (czyli R6 czyli paluszki) w które to miejsce można tez włozyć ten pakiet składający się zapewne z 3 akumulatorów AAA (czyli R3)
Obrazek
Awatar użytkownika
Volt

Post autor: Volt »

To może prościej będzie przerzucić się na razie na aku AA? Chyba, że NIE przewidujesz odzyskania oryginalnej ładowarki - no to wtedy szkoda trochę tego gotowego pakietu.
Midi custom @ XM-L :: RC-G2 @ 15880 1/2/3 AA :: UF C3 @własny driver :: Tank007 E06 :: UF A10 :: UF C1 :: Solarforce Skyline 2 @ 4xAMC :: Skyline 1 :: XTAR A01
ODPOWIEDZ