Reflektory LED - jaką mają homologację ?

Wszystko co świeci na czterech kółkach;)
Awatar użytkownika
skaktus

Reflektory LED - jaką mają homologację ?

Post autor: skaktus »

Witajcie.

Od pewnego czasu w autach montowane są reflektory LED jako światła mijania / długie lub kombinacja z standardowymi żarówkami. Jako że forum światełkowe pytam - czy ktoś z was z takimi miał do czynienia, jednak nie w sensie jakości, ale rodzaju wybitej homologacji ? Pytam z czystej ciekawości. Ostatnio miałem oglądałem auto marki X, w której były takowe reflektory. Na owych reflektorach była wybita homologacja dla świateł halogenowych, w dodatku z oznaczeniem H4, a dokładnie HC/HR H4 E4 itd.

Możecie rozjaśnić ten wątek ?
ILPT
Awatar użytkownika
tOmki

Post autor: tOmki »

A takie coś widzieliście - legalne LED do konkretnych modeli aut.
http://www.usa.philips.com/c-m-li/car-lights/vision-led

ps. dotyczy to USA
Awatar użytkownika
skaktus

Widzieli :)
ILPT
MCSubi

Post autor: MCSubi »

Świateł mijania i drogowych dotyczą regulaminy EKG ONZ nr: 1, 5, 8, 20, 31, 56, 57, 72, 82, 98, 112, 113.
Ostatnio zmieniony wtorek 18 paź 2016, 16:58 przez MCSubi, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
skaktus

Dlatego też reflektory z halogenem mają inne odcięcie niż te z xenonem. A potem patrzysz i widzisz reflektor w Skodzie Octavii z 2009 roku z halogenem a odcięcie jak w xenonie ;)
ILPT
sliwma

Post autor: sliwma »

Każdy reflektor halogenowy z projektorem będzie miał odcięcie jak w ksenonie. Praktycznie nie spotkasz projektora z przysłoną "taką jak dla halogenu". :)

Jeśli nikt tego nie sprawdzi, jak będę miał okazję pojechać do salonu to zobaczę jaka homologacja jest.
Awatar użytkownika
skaktus

Hmmm, może się nie zrozumieliśmy lub niejasno piszemy :) Reflektor soczewkowy na żarówkę halogenową ma inne odcięcie niż reflektor soczewkowy na xenon i było i jest tak zawsze. Mam w "rodzinie" dwa auta z różnych roczników, oba z fabrycznymi soczewkami na żarówki halogenowe i oba mają odcięcie typu ______/ . Natomiast wszystkie rodzinne auta na xenonie, bez względu na to czy soczewka czy zwykłe lustro i palnik D2R mają odcięcie typowo xenonowe czyli coś w tym stylu ______/--------. I takie odcięcia są zgodne z wytycznymi i homologacjami. Nie dotyczy to niestety wielu aut i koncernów, które dobrze posmarowały drobniakami i mają auta wyposażonymi w reflektory soczewkowe gdzie źródłem są halogeny a odcięcie jest takie jak dla reflektorów z xenonem.

O to mi chodziło.
ILPT
kalafon

Post autor: kalafon »

To co dzieje się ze światłem w punkcie odcięcia w przypadku xenonu i halogenu to 2 różne sprawy, natomiast sama soczewka i przesłona w wielu autach, niczym się nie różniła w konkretnym modelu auta z halogenem oraz tym z xenonem. Dlatego też np. w takich autach bardzo modne są HIDy.
Awatar użytkownika
tOmki

Post autor: tOmki »

Możecie podać jakieś przykłady ?
Awatar użytkownika
skaktus

Przykłady aut z reflektorami halogenowymi i odcięciem jak w xenonie ? Jeśli o to pytasz to już piszę: Punto 2, Octavia z 2008 roku. Punto nie ma tej opcji, ale Octavia ma opcję z xenonem, więc po co produkować dwa rodzaje soczewek (tj. tylko z inną przesłoną) jak można jeden rodzaj i wychodzi taniej :) A np. taka KIA Sportage z 2014 roku jest w opcji z xenonem lub halogenem - xenon ma odcięcie typowo xenonowe a w wersji z halogenem typowo halogenowe :)

Spotkałem też kilka ciekawych kwiatków - lampy do Golfa 4, typu "sportowe" na palnik D1S, sterowanie wysokością reflektorów tylko manualne (brak miejsca na silnik) i homologacja HC / HR :roll: Firma DEPO.
ILPT
BKK

Post autor: BKK »

Bo to depo, to najgorsza z możliwych podróbek. Jeszcze można od nich sobie założyć kierunkowskazy, ale nigdy PRZENIGDY reflektory główne. Bardzo niska jakość wykonania, bardzo słabe plastiki, a tak zwaną optykę, to chyba ślepy zatwierdzał. Miałem do czynienia m.in. z zamiennikiem soczewkowym do opla i na mijaniach to gorzej świeciło, niż oryginał na pozycyjnych. To najstraszniejszy szmelc, jaki można użyć. Nawet nie podawaj tego, jako właściwego reflektora, bo to zrobiona po wielkiej taniości tandeta. Do tego spotęgowana tą "sportową" wersją, czy inną "tuningową".
Awatar użytkownika
skaktus

W moim i tylko moim przekonaniu nie do końca - są wersje słabe, tragiczne ja i bardzo udane. Wymieniałem lampy w starszych autach jak Felicja czy to Golf 3 / 4 i nigdy nie było problemu. Gorzej było z Sonarem czy noname. Sam osobiście używałem Sonara i niestety po roku pracy było średnio - lustra soczewek zdefromowane. W Golfie 4 z DEPO po kilku latach pracy bez zastrzeżeń.
ILPT
BKK

Post autor: BKK »

To porównaj to depo z produktami innej firmy - TYC. Też zamienniki, ale o niebo wyższej jakości. Powtarzam - od depo, to kierunkowskazy, tylne lampy, ale nie reflektory główne! Może te z klasycznym ryflowanym kloszem jeszcze jako tako pracować będą, ale wszelkie soczewkowe, czy FF, to porażka. Samo wykonanie też pozostawia bardzo dużo do życzenia.
ww296

Post autor: ww296 »

ja też mam złe doświadczenia. kupuje montujesz i niby wszystko ok. Ale po5em przypadkiem wsiadasz do takiego samego auta że sprawnymi oryginałami i jesteś zaskoczony o ile lepsze są swiatła.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 24 paź 2016, 20:42 przez ww296, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
extreme_ilumin

Post autor: extreme_ilumin »

BKK pisze:To porównaj to depo z produktami innej firmy - TYC. Też zamienniki, ale o niebo wyższej jakości. Powtarzam - od depo, to kierunkowskazy, tylne lampy, ale nie reflektory główne! Może te z klasycznym ryflowanym kloszem jeszcze jako tako pracować będą, ale wszelkie soczewkowe, czy FF, to porażka. Samo wykonanie też pozostawia bardzo dużo do życzenia.
TYC? ? Straszne dziadostwo kumpel miał w a strze g i od samego stania na słońcu lustra zaczęły się łuszczycy po 4 miesiącach.
Ja w Pasku mam Depo z soczewką i nie dam nic złego powiedzieć o tych lampach.
Solarforce L2P extended v2.0
Skilhunt H02
ODPOWIEDZ