Problem z ładowarką Turnigy 4x6.

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
kubaswiatelka

Problem z ładowarką Turnigy 4x6.

Post autor: kubaswiatelka »

Witam. Mam problem z ładowarką TURNIGY. Mianowicie zachowuje się tak jak na filmiku czyli jak ładuję 1,2 lub 3 portami to jest ok. Jak zaczynam ładować wszystkimi to zaczyna skakać prąd. Na filmiku jest też wpięty miernik na wyjściu z zasilacza i widać że napięcie ne zchodzi poniżej 12V a ładowarka ma zakres napięć wejściowych od 11V do 18V. Czyli się mieszczę w tym zakresie. Zasilacz jak na fotce. Kable zasilające ładowarkę dolutowane do dwóch ostatnich pinów. do środkowych dolutowane kable zasilające wentylator. Może zasilacz jednak nie wyrabia bo może trzeba coś zmostkować żeby była pełna moc?

https://www.youtube.com/watch?v=RYB1mS_ ... e=youtu.be
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

kubaswiatelka pisze: Na filmiku jest też wpięty miernik na wyjściu z zasilacza i widać że napięcie ne zchodzi poniżej 12V
Miernik odświeża wyniki 1-2x/sek więc nie można tego być pewnym. Nie zadałeś sobie też trudu, by sprawdzić zachowanie ładowarki podczas zasilania z innego źródła więc ciężko doradzić.
kubaswiatelka

ElSor pisze:
kubaswiatelka pisze: Na filmiku jest też wpięty miernik na wyjściu z zasilacza i widać że napięcie ne zchodzi poniżej 12V
Miernik odświeża wyniki 1-2x/sek więc nie można tego być pewnym. Nie zadałeś sobie też trudu, by sprawdzić zachowanie ładowarki podczas zasilania z innego źródła więc ciężko doradzić.
Niestety jestem na wyjeździe więc ciężko o inny zasilacz :P. Sam zasilacz sprawdzałem dzisiaj pod miernikiem bez obciążenia i było napięcie równe cały czas. Ewentualnie jutro postaram się podpiąć pod aku w samochodzie i tam sprawdzę jak z wahaniami napięcia i prądu. A czy tego zasialacza nie da się prosto przerobić na powiedzmy okolice 15 czy 17V? Zauważyłem też w późniejszym czasie że takie rzeczy z prądami zaczynają się dziać nawet przy ładowaniu 3 akusów 1S. Ogólnie jak dla mnie to ta ładowarka nie należy do najbardziej udanych bo kiedyś miała problemy z samoczynnym resetowaniem :/
kubaswiatelka

Więc tak. Ładowarka podłączona pod akumulator w samochodzie nie wykazuje jakiś spadków prądu na wyświetlaczach przy większym obciążeniu niż na filmiku. Wszystko ok przy prądach ładowania 5A na 3 kanałach i chyba 2,5A na 4tym kanale. Czyli zasilacz? Macie jakieś pomysły czy coś się z niego da zrobić? Może jakiś mostek potrzebny do pełnej mocy?
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Post autor: Manekinen »

Widać że ten zasilacz ma też inne napięcia na wyjściu. Być może trzeba zrobić to samo co w zasilaczach ATX, czyli obciążyć dodatkowo gałąź 5V/3.3V żeby regulacja działała prawidłowo. Warto spróbować przed grzebaniem :)
ODPOWIEDZ