Witam wszystkich forumowiczów.
Jako że nie znalazłem podobnego temat więc postanowiłem założyć pierwszy temat na forum może troszkę niezwiązany z tematyką latarkową ale że zaglądają tu elektrycy jak i elektronicy to pewnie ktoś coś będzie mógł doradzić.
Szukam możliwie taniego falownika do silnika trójfazowego o mocy 0,75kW zasilanego z jednej lub z trzech faz. Takiego zestawu potrzebuję do małej tokarki LD550, zdecydowałem się na taką modernizację bo w oryginalnym silniku padły mi obroty w jedną stronę oraz mam luzy w skrzyni przekładniowej. Silnika z falownikiem chciał bym użyć poprzez przekładnię pasową zmniejszającą obroty o połowę w stosunku do obrotów silnika.
Wstępnie znalazłem coś takiego ale prosił bym jeszcze o jakieś sugestie czy będzie to dobrze działać czy może szukać coś innego http://allegro.pl/falownik-lg-ls-0-7-kw ... 53831.html
Falownik do silnika 0,75kW
Re: Falownik do silnika 0,75kW
Witam
Szukaj ze sterowaniem wektorowym i wejściem sterującym przemysłowym (1-10V, lub potencjometr).
Może używany markowy: LENZE 8200 chociaż ten, to bardziej do wysokoobrotowych wrzecion się nadaje.
Sterowanie wektorowe, utrzymuje stały poziom mocy dostarczanej, więc ze spadkiem obrotów spada napięcie zasilania. Niestety, powoduje to zmniejszenie mocy mechanicznej, ale nie doprowadzi do przeciążenia silnika.
Pozdrawiam
PS: Albo taki trochę tańszy.
Ale wiesz, że dałeś linka do 1-fazowego...plecho1 pisze:Szukam możliwie taniego falownika do silnika trójfazowego...
...
Wstępnie znalazłem coś takiego ale prosił bym jeszcze o jakieś sugestie czy będzie to dobrze działać czy może szukać coś innego http://allegro.pl/falownik-lg-ls-0-7-kw ... 53831.html
Szukaj ze sterowaniem wektorowym i wejściem sterującym przemysłowym (1-10V, lub potencjometr).
Może używany markowy: LENZE 8200 chociaż ten, to bardziej do wysokoobrotowych wrzecion się nadaje.
Sterowanie wektorowe, utrzymuje stały poziom mocy dostarczanej, więc ze spadkiem obrotów spada napięcie zasilania. Niestety, powoduje to zmniejszenie mocy mechanicznej, ale nie doprowadzi do przeciążenia silnika.
Pozdrawiam
PS: Albo taki trochę tańszy.
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Dzięki za odzew. Nie doczytałem dokładnie opisu tej aukcji, myślałem, że zasilenie falowniki jest jednofazowe a wyjście na silnik trójfazowy. Nie planuję jakichś wielkich toczeń na tej tokarce więc mam nadzieję, że takie zasilenie silnika się sprawdzi.
Edit.
Jeszcze raz dzięki za podpowiedzi kupłem ten z drugiego linka. Za jakieś 3 tygodnie jak wrócę do Polski to będę testował.
Edit.
Jeszcze raz dzięki za podpowiedzi kupłem ten z drugiego linka. Za jakieś 3 tygodnie jak wrócę do Polski to będę testował.