Powerbank 1x18650
Powerbank 1x18650
Jako, ze to mój pierwszy post: Dzień dobry się z Państwem.
Ostatnio dostałem taki gadżet (zdjęcie poglądowe):
Ma dwie wady:
- tylko 2000 mAh
- rozładowuje się sam z siebie (albo z bólu istnienia) po kilku dniach.
Jak już go wybebeszyłem to okazało się, że w środku siedzi 1x18650 i tu pojawia się moje pytanie - czy mogę je po prostu wymienić na jakieś 3500 mAh? I drugie - czy to samorozładowywanie się to wina ogniwa czy obudowy?
Dzięki
PS: Możecie polecić coś na 4x18650? Potrzebuję "wiadro" prądu na całodniowe, albo nawet kilkudniowe wyprawy w góry (rozważam też ładowarkę solarną, ale nie wiem jak to by współpracowało).
Ostatnio dostałem taki gadżet (zdjęcie poglądowe):
Ma dwie wady:
- tylko 2000 mAh
- rozładowuje się sam z siebie (albo z bólu istnienia) po kilku dniach.
Jak już go wybebeszyłem to okazało się, że w środku siedzi 1x18650 i tu pojawia się moje pytanie - czy mogę je po prostu wymienić na jakieś 3500 mAh? I drugie - czy to samorozładowywanie się to wina ogniwa czy obudowy?
Dzięki
PS: Możecie polecić coś na 4x18650? Potrzebuję "wiadro" prądu na całodniowe, albo nawet kilkudniowe wyprawy w góry (rozważam też ładowarkę solarną, ale nie wiem jak to by współpracowało).
Jak masa nie przeszkadza to polecam - http://www.banggood.com/Original-Xiaomi ... 11289.html
Dobra cena i jakość.
Dobra cena i jakość.
Czy to ma wymienne ogniwa, czy po prostu trzeba się do niego "włamać" i można sobie wymienić?salomon pisze:Jak masa nie przeszkadza to polecam - http://www.banggood.com/Original-Xiaomi ... 11289.html
Dobra cena i jakość.
-
Jest rozbieralny. Tylko trzeba zdjąć dekiel/zaślepkę od dołu. Trzyma się na 6 zaczepach. Uwaga: są bardzo kruche. Są dwa modele tych power banków. W jednym ogniwo jest włożone tak jakby w koszyczek. Można go wyjąć bez problemu. I używać tego power banku jak ładowarki. Oraz drugi model, gdzie ogniwo jest na stałe połączone z elektroniką kabelkami. Odróżnić je można tak : ten z wyjmowalnym ogniwem ma diody sygnalizacyjne od spodu. I widać je przez tą zaślepkę. A ten z ogniwem na stałe, diody sygnalizacyjne ma po bokach portów USB. Dwie małe dziurki w obudowie.
P.S.
A co do samo rozładowania. W moim nie występuje ten problem (wersja z ogniwem na stałe). Natomiast w tym z wyjmowalnym ogniwem. Dioda sygnalizacyjna sama pomrugiwała. Ale tak słabo. Iż można to było zauważyć w absolutnej ciemności. Pobór prądu w spoczynku w granicach 8mA.
P.S.
A co do samo rozładowania. W moim nie występuje ten problem (wersja z ogniwem na stałe). Natomiast w tym z wyjmowalnym ogniwem. Dioda sygnalizacyjna sama pomrugiwała. Ale tak słabo. Iż można to było zauważyć w absolutnej ciemności. Pobór prądu w spoczynku w granicach 8mA.
-
Wymienić zawsze można pod warunkiem, że z elektroniką jest wszystko w porządku. Jak masz miernik. Sprawdź jaki prąd pobiera power bank w stanie spoczynku. Jak uwalona elektronika to szkoda nowego ogniwa. Do tego jeszcze by się przydały dwa pomiary napięcia. Jedno podczas ładowania. Przy jakim końcowym napięciu odcina ładowanie. Oraz drugie. Przy jakim elektronika odcina napięcie podczas rozładowania. Ogólnie to końcowe napięcie ładowania na ogniwie waha się w przedziale 4.15-4.21 V. A dolna granica rozładowania to 2.8-3.0 V. Tak mam w różnych power bankach.
P.S.
A czy wybuchnie? Nie powinno. Raczej wywali bezpiecznik ciśnieniowy.Jeżeli już coś ma się złego stać. Wybuchają ogniwa pryzmatyczne polimerowe (2 razy we wkrętarce). Przy bardo złym traktowaniu (przeładowanie ogniwa/zwarcie/ciągniecie za dużego prądu). Ogniwo Li-ion po prostu się uszkodzi. Bez pomiarów tych napięć i prądu. Nikt ci raczej nie zapewni prawidłowego eksploatowania nowego ogniwa.
P.S.
A czy wybuchnie? Nie powinno. Raczej wywali bezpiecznik ciśnieniowy.Jeżeli już coś ma się złego stać. Wybuchają ogniwa pryzmatyczne polimerowe (2 razy we wkrętarce). Przy bardo złym traktowaniu (przeładowanie ogniwa/zwarcie/ciągniecie za dużego prądu). Ogniwo Li-ion po prostu się uszkodzi. Bez pomiarów tych napięć i prądu. Nikt ci raczej nie zapewni prawidłowego eksploatowania nowego ogniwa.
-
dino1984, daj sobie spokój z tą zabawką na 1x18650 - szkoda pieniędzy i zachodu, elektronika jest kiepskiej jakości co oznacza słabą sprawność i może być niebezpieczne jeśli jest uszkodzona.
Jak chcesz być całkowicie niezależny to kup taki panel Blitzwolf 20W aktualnie w promocji po $39.99, gdzie normalna cena to $49.99, a wcześniej w promocjach były po $43. Do tego taki powerbank Xiaomi 10000mAh. Ten powerbank jest obecnie najlepszy pod względem stosunku ceny do jakości i pojemności. Z kuponem 314a5e masz jeszcze zniżkę 3$ (szary wychodzi $13.93). W środku są 3 markowe ogniwa 18650 (Sanyo lub LG) pojemności 3400mAh.
Panel 20W blitzwolfa ma bardzo dobre opinie i tego powerbanka naładuje w jakies ~6h (zależy od poziomu nasłonecznienia), ładuje nawet przez szybę czy przy zachmurzonym niebie. Poszukaj w wątku dobra cena 2 i gdzieś tu jeszcze był wątek o powerbanku, możesz szukać też recenzji pod nazwą Anker 20W albo Anker 21W - to jest to samo. Pomiary są też w komentarzach w sklepie. Podsumowując - najlepszy stosunek jakości do ceny, prawdziwe parametry, markowe porządne ogniwa, 2 złącza USB i kompaktowe wymiary. Będziesz zadowolony.
Jak chcesz być całkowicie niezależny to kup taki panel Blitzwolf 20W aktualnie w promocji po $39.99, gdzie normalna cena to $49.99, a wcześniej w promocjach były po $43. Do tego taki powerbank Xiaomi 10000mAh. Ten powerbank jest obecnie najlepszy pod względem stosunku ceny do jakości i pojemności. Z kuponem 314a5e masz jeszcze zniżkę 3$ (szary wychodzi $13.93). W środku są 3 markowe ogniwa 18650 (Sanyo lub LG) pojemności 3400mAh.
Panel 20W blitzwolfa ma bardzo dobre opinie i tego powerbanka naładuje w jakies ~6h (zależy od poziomu nasłonecznienia), ładuje nawet przez szybę czy przy zachmurzonym niebie. Poszukaj w wątku dobra cena 2 i gdzieś tu jeszcze był wątek o powerbanku, możesz szukać też recenzji pod nazwą Anker 20W albo Anker 21W - to jest to samo. Pomiary są też w komentarzach w sklepie. Podsumowując - najlepszy stosunek jakości do ceny, prawdziwe parametry, markowe porządne ogniwa, 2 złącza USB i kompaktowe wymiary. Będziesz zadowolony.
Może coś od Soshine, ich powerbanki wyglądają ciekawie.
np.: https://www.aliexpress.com/item/SoShine ... 56002.html
np.: https://www.aliexpress.com/item/SoShine ... 56002.html
Szukasz na jedno ogniwo czy większy może być?
http://www.banggood.com/Original-XIAOMI ... mds=search
Ten z linku na 3 ogniwa jest bardzo doby z markowymi ogniwami. Kiedyś miał Sanyo wsadzane, teraz może coś inne. Trzeba pilnować promocji czy kuponów i za ok. 15$ do wyrwanai. Praktycznie w cenie ogniw więc warto.
http://www.banggood.com/Original-XIAOMI ... mds=search
Ten z linku na 3 ogniwa jest bardzo doby z markowymi ogniwami. Kiedyś miał Sanyo wsadzane, teraz może coś inne. Trzeba pilnować promocji czy kuponów i za ok. 15$ do wyrwanai. Praktycznie w cenie ogniw więc warto.
A nie lepiej kupić przetwornicę step up i moduł ładowania i samemu zrobić sobie power bank?
Ostatnio zmieniony czwartek 09 mar 2017, 16:49 przez galad, łącznie zmieniany 1 raz.