Romisen RC-G2 mod UV

czyli nasze opinie, odczucia i wnioski o światełkach
Awatar użytkownika
pawelsz

Romisen RC-G2 mod UV

Post autor: pawelsz »

Jako,że Tato potrzebował latarki z UV (jak to filatelista) powstała potrzeba złożenia czegoś niedużego ale i działającego.
"Super latarka" na 5 niby ledków UV nie sprawdza się- słabe toto jak..... nie powiem- niby działa, ale kupowato
Wybór padł na prostą latarkę Romisen RC-G2 (prosta, tania i nieźle wykonana) oraz do tego dioda UV.
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.3609
i dioda
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.4334
Sama Romisen mile zdziwił wykonaniem- za taką cenę jest naprawdę nieźle, a i prosto można ją zmodyfikować, dodatkowy bonus to forward clickie - można ino na chwilkę odpalić światełko- przy UV to niewątpliwa zaleta, no zasilanie ma bardzo standardowe - zwykłe AA
Klocki składowe przyszły szybko i dzięki uprzejmości Mar3 Tata jest już zachwycony działaniem a ja mile zdziwiony efektami.
A teraz troszkę fotek ;P
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

no i efekt działania
banknot oświetlony światłem dzienno-kuchennym
Obrazek
i po włączeniu światełka - widać, to co było ukryte ;)
Obrazek

W sumie jest super- może za jakiś czas będzie wymieniony std.driver- ponoć dioda UV działa na maxa dopiero przy zasilaniu 4.1V, teraz ma coś kole 3.6V
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Ciekawe...;-)
Sam tez szybko zmodowalem jakas mxdl czy Elly dioda UV od Bociana, tez ciekawe efekty...strasznie po oczach daje.
Do mnie chyba 3 dni temu DX przyjechalo...rowniez z tym Romisenem....i mam podobne spostrzezenia-jeszcze nie widzialem tak dobrze zrobionej latareczki za 10$.Szczerze polecam...jak znajde czas to machne troche fotek tej lampki, bo fajna do modowania....
Pawle, piszesz o napieciu na diodzie.Z tymi driverami to jest tak, ze...to nie tyle one stabilizuja napiecie na diodzie ile to napiecie jest wynikiem wydajnosci pradowej driverka.Sam driverek, nieobciazony, przypuszczam ze jak wiekszosc daje 5V na wyjsciu...a po podlaczeniu diody napiecie spada, bo driver ma ograniczona wydajnosc pradowa.Tak wiec jak wymiana driverka-to nie na taki ktory daje wyzsze napiecie a na taki ktory ma wieksza wydajnosc pradowa...(i odpowiednio wysokie napiecie na wyjsciu,,,ale ten warunek wiekszosc driverkow raczej spelnia)
Awatar użytkownika
pawelsz

hmm- gdzieś wyczytałem- na DX, że te diody przy 3.6V mają 1W, ale przy 4.1 już 3W i pytanie jaki driver by pasował, ew.co trzeba przerobić, sa driverki na DX z regulacją napięcia na wyjściu, ino sporawe i mogą nie wleźc do Romisena.
Miło , że zgadzasz się z oceną tego Romisena- no miłe zaskoczenie było jakością :)
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

...uff, dlugi dzien byl...
jak znajde ta wymarzona chwilke to rozbiore tego Romisena, foty porobie, zobaczymy co to ma w srodku.Z zewnatrz jak dla mnie-jak mkowilem-extra lampa, za 10$...przy okazji zamowie nastepne...do srodka juz sie cos wymysli....jakis prototyp by Flagiusz? :mrgreen:
spadam, wlasnie Hania sie dopomina.... :mrgreen:
milego wieczorka...;-)
Awatar użytkownika
pawelsz

Jako , że pobierali ode mnie krew- to wacik z jej odrobiną zachowałem do testu- i krew na waciku nie świeci w UV
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Podobno krew starych sceptyków i niedowiarków nie ma właściwości fluorescencyjnych :razz: A na poważnie mit o świeceniu krwi w ciemności został obalony. Też sprawdzałem to wcześniej i żadnego zjawiska nie odnotowałem. Może niższa długość fali robi swoje (tylko takie diody są ciężko dostępne i drogie). A UV im krótsze tym bardziej niebezpieczne.
Sometimes darkness can show you the light
Awatar użytkownika
maxwlod

Post autor: maxwlod »

Światło o długości fali 395-410 nm, jak w tej diodzie, nie da fluorescencji krwi. Do tego celu lepiej nadaje się 340 nm, wzbudzi wtedy fluorescencję niebieską (ale takie diody są jeszcze bardzo drogie, poza tym przy takim wzbudzeniu fluoryzuje prawie wszystko :razz: ), natomiast wystarczy użyć 460 nm, żeby krew świeciła na zielono (520 nm), ale trzeba to oglądać przez zielony filtr, odcinający niebieskie światło.
Z tego co wiem od znajomego myśliwego, to w niebieskim świetle krew wygląda czarno i odcina się wyraźnie na tle ziemi i zieleni, ale w tej dziedzinie nie mam doświadczenia.

Dodatkowo obserwacja fluorescencji krwi na waciku lub chusteczce higienicznej nie ma sensu, bo oba te podłoża fluoryzują rewelacyjnie w UV i niebieskim świetle, dużo lepiej od krwi.
Awatar użytkownika
pawelsz

do innego romisena wsadziłem teraz diodę UV Edisona i wrażenie jest takie, że wiązka słabiej skupiona o podobnej mocy, ale jakby bardziej UV- bardziej daje po oczach i białe się bardziej świeci - ale porównam to dokładnie za tydzień, mając obie w ręce.
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Efekt byłby o wiele lepszy gdybyś w tą UVkę ode mnie wpompował jakieś 700, 800mA a teraz to podejrzewam, że swieci ino na 1/3 gwizdka :wink:
Sometimes darkness can show you the light
Awatar użytkownika
pawelsz

wiem, ale to działa w obie strony, albo w obie diody- tamta z DX też by lepiej świeciła :) a na razie widze, że lepsze skupienie w romim daje dioda cree, natomiast jakby bardziej w UV świeci Edi
cóż- inny driver zamówiony- trzeba czekać
ODPOWIEDZ