przetwornica POE step-down do kamery

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

przetwornica POE step-down do kamery

Post autor: Calineczka »

Hej ;)
Panowie, znajomy kupił sobie dwie kamery IP i niestety, bez POE. Skrętkę ma puszczoną, doprowadzenie tam dodatkowego zasilania to masakra. Dam radę przerobić je na POE ale muszę znaleźć step-down który zrobi mi z typowego zasilacza POE 48V wymagane 12V 1A.
Macie może pomysł na jakiś gotowy moduł, który może przyjąć tak wysokie napięcie na wejściu?
Jakiś inny pomysł?
ptja

Post autor: ptja »

--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
neutrinus
Kontakt:

Post autor: neutrinus »

zrobić swoje "lamerskie" POE i puścić "nieużywanymi" (w 100Mbit) żyłami właśnie 12V?
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Post autor: Manekinen »

A czy musisz wykorzystać ten zasilacz 48V? Może daj 30V, takie napięcie po drugiej stronie już bez problemu zbijesz byle przetworniczką buck za dolara :)
Awatar użytkownika
endrju1

Post autor: endrju1 »

A o takie coś:
http://wisp.pl/p69,injector-poe-black.html
po każdej ze stron i masz zasilanie PoE z dowolnego zasilacza.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Są moduły LM2576HV. Często te chińskie mają diody na 40V i w okolicy 42-48V padają przez to ale po wymianie diod na odpowiednie można puścić na wejście 60V, oczywiście o ile sam układ jest na wyższe napięcie, zgodnie z nadrukiem.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Dziękuję Wam bardzo za podpowiedzi. Nawet nie pomyślałem, że w TME mogą być takie fajne moduły :grin:
Może rzeczywiście nie będę parł na standard 48V i spróbuję z niższego napięcia, markowym zasilaczem np. 38V:
http://allegro.pl/oryginalny-zasilacz-d ... 37748.html
+ zwykły step-down na popularnym LM2596
http://allegro.pl/przetwornica-dc-step- ... 13219.html

Neutrinus, nie mogę zasilać kamery potrzebującej 12V i ponad 0,5A za pomocą kilkunastu metrów skrętki. Pomyśl o prawie Ohma.

Pogadam ze znajomym. :grin:
Jeszcze raz dziękuję!
Awatar użytkownika
abyss

Post autor: abyss »

Calineczka pisze:Neutrinus, nie mogę zasilać kamery potrzebującej 12V i ponad 0,5A za pomocą kilkunastu metrów skrętki. Pomyśl o prawie Ohma.
Z wyliczeń tak wynika - ale u mnie kilka kamer CCTV 12V (ESCAM'y - 3 różne modele) chodzi na POE -injector'ach i oryginalnych "zasilaczach" i kablach po kilkanaście metrów i jakoś działają. Najdłuższy z kabli ma ze 25m, najkrótszy - z 8m. Oczywiście to NIE jest najlepsza metoda, też nie lubię strat na kablach - ale musiałem to sklecić na szybko i tanio. Chodzi pewnie z powodu tolerancji odbiorników. Może się kiedyś zbiorę to zmienić - ale jak działa tak od ponad pół roku - to pewnie nie za szybko :)

P.S. W praktyce kamery ciągną mniej niż deklarowane, u mnie tak około 8.5W z podświetleniem IR. Jak widać jet jeszcze zapas by dołożyć drugą "lampkę IR" świecącą w niedoświetlony rejon.
ODPOWIEDZ