Jakie światełko na mgłę

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
andriu2233

Post autor: andriu2233 »

Co do zanieczyszczeń świetlnych mam pytanie:
Jest bardzo duża mgła, ewentualnie zadymienie, takie że widać na metr.
I teraz która latarka lepiej oświetli mi drogę: Convoy C8, Convoy S2+, Convoy S2+ kolimator 20x60?

Światła przeciwmgielne wskazywały by na Convoy s2+ kolimator 20x60, ale one są około 20cm nad ziemią a tam mgła jest dużo mniejsza niż np. 1m czy 1,5 metra nad ziemią.
A latarkę trzymamy zazwyczaj około metr nad ziemią (nie mówiąc o czołówce...).

Koledzy którzy mieli do czynienia w świeceniu w bardzo gęstej mgle, która latarka da najwięcej światła? Obawiam się że Convoy s2+ zrobi przede mną wielką białą ścianę światła (jak włączenie długich w samochodzie.

Która barwa najlepiej sprawdzi się w latarce? 1A, 4C, 7A, czy po prostu czerwona dioda?
Awatar użytkownika
pegasus_sis

Post autor: pegasus_sis »

Ważniejszy w tym wypadku jest chyba kolor ;) im cieplejszy, tym lepiej we mgle. Może jakaś nasadka z filtrem żółtym-selektywnym? W końcu mgły nie masz codzienie :roll:
andriu2233

Właśnie ciekawią nie odczucia ludzi którzy mieli z mgłą do czynienia.
Czy lepiej sprawuje się rozproszone światło z Convoya s2+,
czy wręcz przeciwnie lepiej widać przy skupionym z Convoya C8?
murgrabia1410

Post autor: murgrabia1410 »

Odpowiem tak.
Ultrafire c8 z XR-E (miecz świetlny). Bardziej przebija się przez mgłę. I nie ma takiej ściany światła przed oczami. Natomiast czołówka z XP-G (światło dosyć rozproszone - taką miałem) Ewentualnie latarka z XP-E lustro - ale dużo rozproszonego światła (jako awaryjna). Robiła taką ścianę, że nie nadawała się do oświetlenia drogi nawet pod nogami.
andriu2233

No i o właśnie takie wypowiedzi jak Kolegi murgrabia1410 mi chodziło.
Czekam na więcej wypowiedzi Kolegów.
Awatar użytkownika
sp5it

Post autor: sp5it »

Na mgłę żółte światło zaraz nad podłożem, świecące nisko.
My flashlight is smaller than yours...
Awatar użytkownika
endrju1

Post autor: endrju1 »

popieram kolegę sp5it, niskie, zółte światło (świecące pod dużym kątem od kąta patrzenia) daje o wiele lepsze rezultaty niż jakikolwiek dużo jaśniejszy miecz świetlny.
andriu2233

endrju1 czyli jednak Convoy s2+ z diodą 7A niż Convoy C8?
Awatar użytkownika
endrju1

Ciężko mi powiedzieć, podejrzewam, że im gęstsza mgła, tym żółty będzie lepszy niż wąski snop światła.
andriu2233

No właśnie, szeroki żółty tak jak w przeciwmgielnych. Ale natknąłem się na opisy że skupione światło też przebija się przez mgłę. Poczekam może odezwie się któryś z Kolegów używających na codzień thowerów jakie są ich odczucia co do skupionego i rozproszonego światła we mgle.
Awatar użytkownika
Rysiu.

Post autor: Rysiu. »

andriu2233 pisze:Ale natknąłem się na opisy że skupione światło też przebija się przez mgłę
Może i się przebija ale samemu zostanie się oślepionym. Z tego co zauważyłem najskuteczniej jest włączyć najniższy tryb, świecić trochę dalej niż normalnie i można komfortowo się przemieszczać.
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
1984

Post autor: 1984 »

Jak jest gęsta mgła to nic nie poradzi. Czołówki oczywiście odpadają bo znad oczu leci snop światła i zasłania dokumentnie wszystko.
Natomiast ciepłe światło w throwerze leci dalej niż zimne/neutralne. Nie mówie tu o mgle ale o zwykłych warunkach pogodowych (zawsze przecież coś jest w powietrzu czy to pyły czy trochę pary), twierdzę tak na podstawie porównania m3xs i k40s. Obie świecą niemal identycznie ale k40s jak by dalej; widać więcej szczegółów.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Latarki na mgłę nadają się dość średnio. Po pierwsze to odcięcie musi być ostre, więc daszek to minimum. Po drugie całość powinna świecić dość szeroko. Do tego ilość światła jak i barwa jest też ważna. Przetestowałem już przeciwmgielne na żarówkach, xenonie i ledach i moim zdaniem 4000K to max do takich zastosowań.

W rowerze to będzie dość ciężki temat bo miejsce montażu powinno być jak najniżej a do widelca montaż mija się z celem.
ILPT
andriu2233

skaktus A jaką latarkę byś wybrał żeby pochodzić w terenie w czasie dużej mgły?
Awatar użytkownika
endrju1

Może wspomniana s2 z jakąś nakładką żółtą. Ograniczy ilość światła, rozproszy i da kolor a w razie czego zawsze masz też zwykłą latarkę.
ODPOWIEDZ