Tani telewizor

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Zajonc

Tani telewizor

Post autor: Zajonc »

Witam.
Naszło mnie na zakup telewizora.
Niestety mam kilka warunków: ma być duży (powyżej 40 cali), prosty w obsłudze, z dobrym dźwiękiem i dobrą jakością obrazu, no i najważniejsze: tani (do 1500zł).

Mam kilka pomysłów:
http://allegro.pl/lg-43lf540v-tv-43-hdm ... 93842.html
http://allegro.pl/telewizor-led-lg-43lh ... 31843.html
A może Hultaj (czy to dobra marka elaktroniki teraz?):
http://allegro.pl/telewizor-led-50-hyun ... 13361.html

Nie zależy mi na smark TV.
Macie jakieś pomysły, poglądy, porady?
Awatar użytkownika
sp5it

Post autor: sp5it »

Proponuję przejechać się do sklepu i organoleptycznie wybrać. Większość telewizorów LCD ma marny obraz, także żebyś się nie rozczarował.
My flashlight is smaller than yours...
plecho1
Kontakt:

Post autor: plecho1 »

Jeśli jeszcze gdzieś byś znalazł to szczerze polecam PANASONIC VIERA TX-P42X60E.
Mam wersję 50 calową i nie zamienił bym na żadnego LCD w tej cenie.
Zajonc

Post autor: Zajonc »

No właśnie w sklepie już byłem, oczopląsu od tego dostaję.
Najlepszą opcją byłoby przetestowanie kilku sztuk w miejscu docelowym, głównie pod względem dźwiękowym.
Odrzuciłem najtańsze wynalazki typu Manta, Blaupunkt itp. (nie wiem czy słusznie).
Miałem kiedyś monitor Hyundai, czy ta marka jeszcze coś znaczy?
Czy tylko LG i Samsung?
Kyle

Post autor: Kyle »

Wszystkie cienkie TV grają cienko ;) Jeszcze stare LCD, na CCFL, dzięki większej objętości obudowy potrafiły nieco bardziej sensownie zagrać. Tak, czy inaczej, jak szukasz dobrego dźwięku, to licz się z koniecznością podłączenia kolumn z wbudowanym wzmakiem lub wzmacniacza+kolumn pasywnych.
sp5it pisze:Proponuję przejechać się do sklepu i organoleptycznie wybrać. Większość telewizorów LCD ma marny obraz, także żebyś się nie rozczarował.
W markecie ten problem, że LCD są ustawione w tryb "wypal mi oczy", czyli jasność podświetlenia matrycy na max (i później ludzie miałczą, że czerń świeci, a biały razi) + oczywiście przesycone kolorki na max (przez co ludzie miałczą, że "LCD wyświetla nienaturalny obraz") ... aha ... jeszcze bym zapomniał o włączonych wygładzaczach obrazu itp. filtrach kałujących, dzięki czemu ludzie miałczą: "postacie mają maski na twarzach i obraz jest sztuczny".

Generalnie z LCD da sie wycisnąć naturalny obraz, ale nie z każdego i nawet te które potrafią, to wymagają nieco grzebania (wyłączenie wielu filtrów usztuczniających, obniżenie jasności lamp podświetlających matrycę itd. itp.).
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Zajonc pisze:Odrzuciłem najtańsze wynalazki typu..., Blaupunkt itp.
Blaupunkt jest tani???, no już świat schodzi na psy...

Kolega na drzwiach warsztatu ma tabliczkę:
Tu robimy, tanio, szybko, dobrze
ALE
Tanio i szybko, nie jest dobrze.
Tanio i dobrze, nie jest szybko.
Dobrze i szybko, nie jest tanio.

Jeśli szukasz telewizora, to szukaj konkretnego polecanego modelu, często się zdarza, że jest różnica w jednej literce modelu, lub inna wielkość matrycy, i zupełnie inna jakość.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
ODPOWIEDZ