Ładowarką/ zasilaczem USB 3 amper

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Sibit

Ładowarką/ zasilaczem USB 3 amper

Post autor: Sibit »

Cześć
Od niedawna uczę się obsługi i programowania na Raspberry Pi, ale nie o tym rzecz...
Kupiłem na banggood zasilacz który ma zasilać malinę, wg specyfikacji obciążenie 3 A nie powinno mu sprawiać problemu.
Problem w tym że bez obciążenia podaje 6v a malina jest czuła. Przy 2 A ponad 5,6v
Możecie jakoś doradzić jak ustabilizować napięcie na poziomie 5v nie potrafię dobrać odpowiedniego stabilizatora bo albo wydajność prądowa jest poniżej 1 A albo spadek napięcia jest zbyt duży.
Z góry dziękuje za porady ;-)
Awatar użytkownika
Rysiu.

Post autor: Rysiu. »

Może to będzie prymitywny sposób ale na zenerze masz spadek 0,6V
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Post autor: Manekinen »

No z 6V do 5V ciężko będzie zbić bo musisz mieć jakiś stabilizator lub przetwornicę LDO czyli low dropout czyli o małym spadku napięcia. Pokaż co to za zasilacz.

Robienie spadku na diodach to fakt, bardzo prymitywne, w zależności od obciążenia będzie inny spadek a i przy 3A to dioda musi być spora co by się nie zagotowała.
Sibit

Manekinen pisze:No z 6V do 5V ciężko będzie zbić bo musisz mieć jakiś stabilizator lub przetwornicę LDO czyli low dropout czyli o małym spadku napięcia. Pokaż co to za zasilacz.
Dlatego pytam Tu u Nas na forumu bo widzę że jest wiele mądrych głów :-)
Myślę że prędko nie obciążę maliny aż tak żeby łykała te 3 A ale wolę za wczas zapobiegać.
Zdjęcia są tu
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Te rezystory nad trafo aż się proszą o "pomacanie" i tym samym skorygowanie napięcia ;)
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Rysiu. pisze:Może to będzie prymitywny sposób ale na zenerze masz spadek 0,6V
No może nie na zanerze, ale na zwykłej diodzie prostowniczej.
Trzeba wziąć pod uwagę, że napięcie na złączu zależy od prądu i potrafi dojść do 1,2V.
Przykładowo, dla diody 1N5400, przy 3A, napięcie na złączu wynosi 0,9V.

Jednak ze względu na użycie dość precyzyjnych elementów w malinie, nie ryzykował bym zaoszczędzenia tych "kilku groszy" na odpowiedni zasilacz.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Post autor: Manekinen »

Strasznie prymitywna regulacja napięcia, chyba że od strony ścieżek są jeszcze jakieś elementy.

Zrób zdjęcie z miernikiem że jest 6V, wyślij na csrevice@banggood.com, i dopisz że zasilacz uszkodził zasilane urządzenie. Niech oddają kasiorkę bo to lekka przesada.

Specyfikacja USB przewiduje od 4.75V do 5.25V. Podwyższanie napięcia w wysokoprądowych ładowarkach USB to normalna praktyka, podwyższa się do np. 5.3V aby skompensować spadek napięcia na przewodzie przy wysokim prądzie. Ale nie do 6V :roll:
Sibit

Manekinen pisze:...

Zrób zdjęcie z miernikiem że jest 6V, wyślij na csrevice@banggood.com, i dopisz że zasilacz uszkodził zasilane urządzenie. Niech oddają kasiorkę bo to lekka przesada.

...
To już wcześniej załatwiłem, ale dogadałem się że oddadzą połowę, bo miałem nadzieję że uda się w miarę prosty i bezpieczny sposób zbić to napięcie. Dodatkowo walnąłem reckę ze zdjęciem co by ludzie mieli świadomość. Teraz najpierw będę szukał rozwiązania i pytałe a później załatwianie :-)

Polecicie może jakiś prosty w konstrukcji zestaw albo gotowca który uciągnie te 3A ?:-)
Czy może nie kombinować i wziąć blitzwolfa albo innego gotowca?

Mam dwa zasilacze z jakiegoś urządzenia motoroli 3 A ale ... 5,7v :rotfl:

Tak się jeszcze zastanawiałem nad zasilaczem z mini UPSem do maliny, znacie może jakieś powerbanki z opcją jednoczesnego ładowania i zasilania urządzenia?
ODPOWIEDZ