Latarka zarówno na rower, jak i do chodzenia po lesie
Latarka zarówno na rower, jak i do chodzenia po lesie
Cześć, chciałbym kupić sobie porządną latarkę, którą chciałbym zarówno zamontować na rowerze, jak i chodzić z nią po lesie. Myślę że ważne, żeby miała zabezpieczenie termiczne, bo nie chcę się jej przypadkiem pozbyć, gdyby przycisk sam się gdzieś wcisnął , ogniwo myślę, że 18650 będzie ok. Nie miałem jeszcze z nim do czynienia, ale zakupię odpowiednią ładowarkę. Budżet. tutaj nie wiem specjalnie ile mogę oczekiwać, niech to więc wyjdzie w praktyce. Co możecie mi więc polecić.
Jestem też otwarty na zakupy z Chin, takie zamówienie nie będzie dla mnie problemem.
Jestem też otwarty na zakupy z Chin, takie zamówienie nie będzie dla mnie problemem.
Najpopularniejsze i najlepsze w kategorii jakość/cena masz wyżej, natomiast co do :
Żeby kupić z zabezpieczeniem termicznym to musisz kupić modowane z odpowiednim driverem.
to dla włączników reverse click plus tych co stoją na dupce włącznik jest poniżej obudowy i przypadkowe wciśnięcie jest mało prawdopodobne plus do tego zostawianie latarki na najniższym trybie załatwia te sprawę całkowicie.matess pisze:ważne, żeby miała zabezpieczenie termiczne, bo nie chcę się jej przypadkiem pozbyć, gdyby przycisk sam się gdzieś wcisnął
Żeby kupić z zabezpieczeniem termicznym to musisz kupić modowane z odpowiednim driverem.
A jednak 3x już mi się zdarzyło. 1x w plecaku C8 i 2x JetBeam CLE w kieszeni spodni. C8 startuje zawsze w max a JB w ostatnio używanym. Pozostawianie latarki w najniższym trybie jest dla mnie niepraktyczne.max4max pisze:to dla włączników reverse click plus tych co stoją na dupce włącznik jest poniżej obudowy i przypadkowe wciśnięcie jest mało prawdopodobne
Które C8 startuje zawsze w max i z jakim driverem?ElSor pisze:C8 startuje zawsze w max
Pisałem o najniższym w tych typu S2 (+) z oryginalnym driverem, a więc około 5% mocy a nie jakiś moonlight lub coś koło kilku lumenów., dla innych podobny tryb można zostawić do zapamiętania.ElSor pisze:Pozostawianie latarki w najniższym trybie jest dla mnie niepraktyczne
Moje.max4max pisze:Które C8 startuje zawsze w max
Tylko to niewygodne. Jak np używam (prawie) zawsze 100% i mam start z ostatnio używanego to trochę bez sensu przed wyłączeniem latarki przestawiać tryb na najniższy a po włączeniu na najwyższy.max4max pisze:Pisałem o najniższym w tych typu S2 (+) z oryginalnym driverem
No to masz tak specjalnie ustawione, więc nie piszmy o ogólnym przypadku, bo swoją masz tak scustomizowaną pod siebie.ElSor pisze:Moje.
Jak są 3 tryby to co a problem? Poza tym jak naprawdę ktoś chce się zabezpieczyć to dużo lepsze jest zabezpieczenie samego włącznika przed wciśnięciem niż driver, który zabezpieczy latarkę, ale jednocześnie niekoniecznie zabezpieczy ogniwo, a przynajmniej nie zabezpieczy przed jego rozładowaniem.ElSor pisze:Tylko to niewygodne
Przesadzacie....
1. Trudno się szybko nie połapać, że świeci 1000lm.
2. Trudno się nie połapać, że wydzielane są duże ilości ciepła.
3. Większość latarek, które nie mają włącznika jak Batony od Olighta bardzo rzadko się włączają.
4. Jak się już włączą to dobrze zmodowana latarka się od razu nie zepsuje.
5. Jak jest zabezpieczenie termiczne to zadziała.
6. Jak zabezpieczenie przed nadmiernym rozładowaniem ogniwa działa w taki sposób, że wyłącza latarkę poniżej jakiegoś napięcia to ochroni ogniwo.
7. Jak się ogniwo raz na rok zepsuje to nie ma tragedii - koszt 15zł
8. Można lekko odkręcić "dupkę", żeby się nie włączała samoczynnie.
Pozdrawiam,
Michał
1. Trudno się szybko nie połapać, że świeci 1000lm.
3. Większość latarek, które nie mają włącznika jak Batony od Olighta bardzo rzadko się włączają.
4. Jak się już włączą to dobrze zmodowana latarka się od razu nie zepsuje.
5. Jak jest zabezpieczenie termiczne to zadziała.
6. Jak zabezpieczenie przed nadmiernym rozładowaniem ogniwa działa w taki sposób, że wyłącza latarkę poniżej jakiegoś napięcia to ochroni ogniwo.
7. Jak się ogniwo raz na rok zepsuje to nie ma tragedii - koszt 15zł
8. Można lekko odkręcić "dupkę", żeby się nie włączała samoczynnie.
Pozdrawiam,
Michał
No właśnie problem a szczególnie w seryjnym sterowniku, który niepotrzebnie zapisuje dane do EEPROMa.max4max pisze:ak są 3 tryby to co a problem?
Chyba wszystkie modowane z kontrolą temeperatury zabezpieczą ogniwo także (z tych mi znanych z naszego forum).max4max pisze:dużo lepsze jest zabezpieczenie samego włącznika przed wciśnięciem niż driver, który zabezpieczy latarkę, ale jednocześnie niekoniecznie zabezpieczy ogniwo, a przynajmniej nie zabezpieczy przed jego rozładowaniem.
Są nanjgi z gwiazdkami i można wybrać 1 tryb - 100%. W C8 raczej <30% się nie przydaje, bo nie jest to latarka do świecenia tylko pod nogi więc nie sądzę, że moja customizacja jest jakoś znacznie odmienna od preferencji innych użytkowników.max4max pisze:No to masz tak specjalnie ustawione, więc nie piszmy o ogólnym przypadku, bo swoją masz tak scustomizowaną pod siebie.
Bardziej chodzi mi o to, że sytuacje "samowłączenia" latarki są normalną rzeczą i chyba lepiej gdy jest zabezpieczenie termiczne, które zabezpieczy błąd zapominalskiego i leniwego użytkownika niż jego brak spowoduje uszkodzenie latarki ew ogniwa (z przegrzania) czy też obiektu na który bezpośrednio świeci.
Mając latarkę w plecaku bardzo trudno.michal1 pisze:1. Trudno się szybko nie połapać, że świeci 1000lm.
Ale jednak się zdarza.michal1 pisze:3. Większość latarek, które nie mają włącznika jak Batony od Olighta bardzo rzadko się włączają.
A dlaczego miałaby się nie zepsuć, jak się rozgrzeje cała do ponad 150 stopni w plecaku, przyciśnięta np kocem. Mimo dołożenia wszelkich starań modera na diodzie i tak będzie wyższa temperatura niż na podłożu.michal1 pisze:4. Jak się już włączą to dobrze zmodowana latarka się od razu nie zepsuje.