Jaki multimetr z pomiarem indukcyjności i temperatury ?

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
Awatar użytkownika
abyss

Jaki multimetr z pomiarem indukcyjności i temperatury ?

Post autor: abyss »

Jaki multimetr bez jakiejś wyjątkowo wysokiej dokładności, ale za to z pomiarem mniej typowych wartości (jednostek) - jak indukcyjność cewek, pojemność, temperatura (K-type jeżeli to możliwe), może częstotliwość i co tam jeszcze jest. Bardzo chętnie z "podglądem oscyloskopowym" przez USB - ale na to już pewnie się nie załapię w budżecie który planuję - do około 200zł (50€).
Zakup WYŁĄCZNIE z Chin, Aliexpress najchętniej.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

UT70A ma dużo funkcji ale zakres od 2mH nie pozwoli zmierzyć za dużo mniejszych cewek.
Poza tym indukcyjność to tylko 1 z ważnych parametrów i bardziej wskazany byłby miernik/mostek RLC.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam

Do dodatkowych wielkości, przydatny jest takie urządzenie
A wtedy zostaje miernik z pomiarem temperatury...

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
abyss

Post autor: abyss »

Pyra pisze:A wtedy zostaje miernik z pomiarem temperatury...
W zasadzie to już taki (TYLKO do temperatur) zamówiłem, dwukanałowy, z USB ( http://www.aliexpress.com/item/MASTECH- ... 59392.html ) - zanim pomyślałem, że może istnieć "multimetr" z opcją pomiaru temperatury. Jednak przeglądając wątek "o miernikach do 100zł" zauważyłem, że są i takie które mają pomiar temperatury. Niestety żaden z nich nie miał pomiaru cewek - a czasem w układach które chciałbym zrobić takowe się pojawiają. Nie mając dużego zaplecza części i praktycznego doświadczenia najprostsze wydało mi się poszukanie "wszystkomającego" miernika by móc to choć szacunkowo zmierzyć bez prób przeliczenia/analizy etc.

P.S.
Może tego MASTECH MS8269 ktoś używał? Jakieś opinie?
http://www.aliexpress.com/item/1-pcs-MA ... 6c28940e81
ODPOWIEDZ