Ile maksymalnie sztuk amc obsłuży attiny13A?

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Amarantus

Post autor: Amarantus »

Są jakieś ograniczenia? wszystkie amc oczywiście podpięte pod jedną nóżkę
Jak to z tym jest? Ile bramek można podpiąć?
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Zależy od tego jak szybki będzie PWM i wartość OCR-a. Przy PWMmie 4,8kHz już 2szt AMCków wywołują małe anomalia przy bardzo małym wypełnieniu. Sam AMCek zjada wg noty 200uA więc można teoretycznie podpiąć takich układów 50 przy 3V zasilania (100szt przy 5V) ale przy pracy bez PWMa.
Amarantus

Dziękuję Ci za odpowiedź
Rozumiem że nie da się za bardzo tego obejść? :)

Co będą powodować te anomalie?
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

To powodują, ze np ustawienie PWMa o wypełnieniu 1/256 % powoduje, że prąd wyjściowy AMCka zmienia się od napięcia zasilania (co nie powinno miec miejsca) i może dojść do sytuacji, że przy 1AMCku działa wszystko stabilnie a dołożenie kolejnego sprawi, że nie będzie w ogóle światła mimo teoretycznego podwojenia prądu. Podobnie przy większej ilości AMCków - wypełnienie równe 50% a w rzeczywistości uzyskany prąd np 48%.
Amarantus

To w sumie nie ma aż takiej tragedii
wystarczy dawać większe wypełnienie tak? dobrze myślę?

Przyznam się że zainspirowany sterownikiem 32x amc do skyray king z w planach miałem sterowniczek na 100 amc podzielonych po 10 na 10 diod
ale pamiętałem że ktoś pisał że przy większej ilości są jakieś problemy ale nie opisał jakie

Mam jakieś 140 układów amc i chcę je zużyć :D

A więc do jednego attiny13A ile mógłbym ich podłączyć żeby pwm działał sprawnie? Pewnie będę musiał rozłożyć te 100amc na 3-4 kontrolery (bo na więcej miejsca raczej nie ma)

A gdyby wykorzystać attiny13A żeby wysyłał sygnał pwm do attiny85 i pod 2 nóżki podpiąć 50,50 amc

może by jakoś zadziałało :)
GanzConrad

Post autor: GanzConrad »

Potrzebujesz małym prądem (1 port Attiny) wysterowywać duży prąd (100 szt AMC). Do tego został stworzony tranzystor ;-). Możesz nawet skorzystać z jakiegoś mosfeta np z kanałem P.
Osobiście zrobiłbym driver impulsowy zamiast bawić się w takie ilości AMC, ale to już inna sprawa.
Amarantus

Wiem że to prostsze rozwiązanie na mosfecie ale poprostu mam dużo amc'ków i chciałbym je konstruktywnie zużyć

No i przy mosfecie nie mam tej stabilizacji prądu co przy AMC co już nie raz mnie denerwowało w moim oryginalnym SKYRAY KING'u

Chyba że da się jakoś rozwiązać stabilizację na mosfecie. Jestem otwarty na propozycje :)
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Amarantus, masz w ogóle pojęcie o tym, co planujesz? 8,75A/ogniwo, >120W w małą obudowę (jak na tą moc) ... poza tym masz 5 wyprowadzeń w tiny13 a przecież nie trzeba na wszystkich PWMa.
W każdym bądź razie życzę powodzenia.
Amarantus

Rozumiem twoje obawy ElSor Spokojnie ,)
I jeszcze raz ci dziękuję za twoje wypowiedzi

Mam skyray'a 6 diodowego, Na max trybie porządnie się nagrzewa ale jest OK
Po modyfikacji latarka ma działać na max trybie tak samo jak teraz mój king na 6 diodach
Reszta mocy zostaje na turbo max 2 minutowe

O ogniwa bym się nie martwił, Mam już 4szt INR18650-30Q 20A z każdego mogę wyssać :D
No i ta piguła pod diody... 42mm średnicy, 10mm grubości, miedziana, 120g... Heh :D

Co do wyprowadzeń niby mam ale gdy dam Attiny85 to
dwa na bramki, jedno na termistor, inne na micro switcha, pomiar ogniwa, akurat 5
mógłbym jeszcze zablokować reset więc to poćwiczę na attiny13a bo mam 15szt (a zapłaciłem za 5 = chiny :D )
Wtedy na resecie mogę dać turbo 4-5 Led bez PWMa

Martwię się tylko tym jak się zachowa 50x AMC sterowanych jednym sygnałem :(
Albo po 25x jeśli dam 50 na turbo
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Amarantus pisze:Mam już 4szt INR18650-30Q 20A z każdego mogę wyssać :D
No możesz ale nie jest to takie łatwe, czego pewnie dopiero doświadczysz. No i dlatego w tym przypadku tryb turbo na MOSFET-cie byłby bardziej wskazany a normalnie 10+30 AMCków z 2ch kanałów PWM, choć i te 14A z AMCków nie pozwoli używać latarki bez rękawiczek przez dłuższy czas.
Amarantus

Przy rozładowanych ogniwach już to turbo na wiele się nie przyda jeśli dam mosfet bez stabilizacji prądu :/
Yyy 10x amc na Low + 30 sterowane PWM tak?
To mi będzie trzeba dorobić 9-ty Pin w Attiny albo zrezygnować z kontroli temperatury
Już przy wcześniejszych założeniach potrzebowałem zająć RESET
Musiał bym wymienić procek na większy ale miejsca tak mało że trzeba by choćby mosfet przenieść na spód
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Pin 5ty = 10 AMCków, Pin 6ty = 30 AMCków, Pin np 7 kontrola napięcia, Pin 3ci kontrola temp, Pin 2gi - mofet(y), Pin 1wszy do uswitcha. Na tiny x5 można wewnętrznie mierzyć napięcie i temp.
Amarantus pisze:Przy rozładowanych ogniwach już to turbo na wiele się nie przyda jeśli dam mosfet bez stabilizacji prądu :/
AMCki nawet na świeżych ogniwach mogą nie wyciągnąć 35A więc też się nie przydadzą.
Amarantus

Faktycznie, napisałem 9 bo chciałem rozłożyć ilość amc na 2 kanały pwm
A więc nadal to 30x amc na pin
Jak to będzie przy sterowaniu jasnością? jeśli nie dam bardzo małych wypełnień to będzie działać prawidłowo?, tak samo przy 50 i dalej ile tylko pin obsłuży? albo będzie o te 2% mniejszy prąd na amc
Tyle wywnioskowałem z twojego drugiego postu, popraw mnie jeśli źle myślę
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Jest wiele czynników mających wpływ na to. Musisz zbudować prototyp i zobaczyć.
Mój "największy" driver na AMCkach obsługiwał 18szt z 1 kanału a wartości OCRa dobrałem doświadczalnie.
Amarantus

Zaczaiłem o co chodzi z tranzystorem :) pod pin attiny podpiąć malutki tranzystorek sterujący bramkami amc, o to ci chodziło GanzConrad ?
Malutki tranzystorek ma tych 100mA przepustowości, starczyło by na 500 AMC'ków :)
Dołożenie tranzystora wystarczy?
ODPOWIEDZ