modyfikacja Led Lenser T7 - prośba o poradę

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
grebuz

modyfikacja Led Lenser T7 - prośba o poradę

Post autor: grebuz »

Witam Szanownych,

Na wstępie chciałbym się przywitać, ponieważ jak do tej pory nie zdarzyło mi się jeszcze niczego napisać, a jedyna aktywność na forum ograniczała się do poszukiwania informacji.

Wracając do tematu, wpadła mi ostatnio w ręce latarka Led Lenser T7 z zepsutym włącznikiem. Zanim zacznę się męczyć z naprawą chciałbym zasięgnąć porady czy da się przy okazji łatwo przerobić tą latarkę na zasilanie li-ion 18650, ewentualnie wymienić diodę i driver na coś sensownego z zabezpieczeniami. Czy taka przeróbka jest w ogóle warta świeczki i czy da się ją wykonać domowym sposobem dysponując bardzo ograniczonym warsztatem?

Pozdrawiam
grebuz
Awatar użytkownika
Dariusz70

Post autor: Dariusz70 »

Ostatnio modyfikowałem led lenser p14. Odpowiednik T7 z zasilaniem 4 x AA.
Ogólnie latarka dobrze wykonana ale...
Tryby i stabilizacja realizowana jest za pomocą rezystorów. Przy skromnym zasilaniu ...

Wymiana włącznika który lubi się zepsuć na podobny forward dobrej jakości.

Mod polegał na wywaleniu rezystorów (w sumie trzy , największy w głowicy) i zainstalowaniu drivera obniżającego napięcie (takiego z przetwornicą) trzy tryby.

Podobnie będzie w T7. Zasadnicza różnica to zasilanie - 4 x AAA.

Mod z zastosowaniom 18650 będzie wymagał sporych przeróbek (tokarskich , wymiany drivera).
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
sarius

Post autor: sarius »

http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=6729 ja mam coś takiego co prawda nie z tematu ale identyczna!oryginalu pewnie bym nie używał za to z tą chętnie spaceruje
grebuz

Post autor: grebuz »

Dariusz70 pisze:Mod z zastosowaniom 18650 będzie wymagał sporych przeróbek (tokarskich , wymiany drivera).
W takim razie odpuszczę i ograniczę się do naprawy wyłącznika - no chyba, że uda mi się znaleźć kogoś kto zrobi moda za mnie:)
ODPOWIEDZ