Lampa Warsztatowa sealey

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
Arasik

Lampa Warsztatowa sealey

Post autor: Arasik »

Witam, na wstępie chciałem się przywitać jestem tutaj nowy, więc Witam wszystkich :)
Mam problem dostałem do naprawy sporą ilość latarek led w układzie 21+5 siedzą w nich ogniwa 14650 1,2 ah 4,44 PCM. Zdiagnozowałem? wywnioskowałem że uszkodzony jest moduł PCM więc go usunąłem. Teraz mam następujący problem jak rozpoznać czy latarka posiada swój oddzielny moduł zabezpieczenia przed przeładowaniem ?
Ostatnio zmieniony poniedziałek 04 kwie 2016, 20:43 przez Arasik, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Tego typu latarki mają najczęściej dedykowane układy, do których dane katalogowe, o ile są publikowane, to są pisane krzaczkami...
Najprościej... organoleptycznie, podłączasz ładowanie i cały czas kontrolujesz napięcie na ogniwie. Jak przekroczy dopuszczalne, to kicha.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Arasik

Post autor: Arasik »

Właśnie ładuje się 2 godzinę i czekam czy się zapali zielona dioda zobaczę mam ich dużą ilość jedną mogę uszkodzić. Jest możliwość zastąpienia tego układu pcm jakimś innym zabezpieczeniem ?
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Kontroluj, co jakiś czas napięcie na ogniwie... bo zielona dioda, może się nigdy nie zaświecić.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
ODPOWIEDZ