Latarka na rower i nie tylko - jaki driver?

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
cyberhuman

Latarka na rower i nie tylko - jaki driver?

Post autor: cyberhuman »

Czołem!
A ja tym razem do Was z pytaniem?

Jaki driver na rower i nie tylko?

Rozważam "nowy 3way" z oferty Dariusz70 lub extended 3 produkcji greg'a.

Będzie to siedzieć w S2+ - miałem już taką latarkę, ale się uszkodziła z przegrzania w nerce, więc muszę zakupić nową - od razu dwie, na dwa rowery.

Nowy 3way jest prosty w obsłudze, pewnie dla Żony wystarczy, ale mnie kusi extended, bo niby, teoretycznie, mógłbym sobie dopasować moc światła do potrzeb...

A może bez sensu takie rozważanie, brać 3way i jeździć?

Używam też latarki do doświetlania poza rowerem, optyka rowerowa mi nie przeszkadza, bo jak czegoś szukam co mi spadło, albo świecę do silnika auta, to szeroki beam mi pasuje...
A i na dyfuzor w funkcję lampki będzie ok...

A zatem, 3way, czy extended?

Z góry dziękuję za pomoc ;)
michal1

Post autor: michal1 »

Zobacz czy wykorzystasz wszystkie funkcje extended. Jeśli tak to warto dołożyć. Jak nie będziesz się bawił trybami to wystarczy 3way.
cyberhuman

No właśnie w tym rzecz... Nie chodzi o zabawę, tylko ewentualnie ustawienie raz, jeśli by mi fabryczne nie pasowało...
fotorondo

Post autor: fotorondo »

Dopłać, weź programowalny. Ja mam, tryby ustawiłem pod siebie i sobie chwalę.
A na rower ster. polecam Elsora.
michal1

Post autor: michal1 »

cyberhuman, a te w 3way Ci nie pasują?
Sam mam extended i jest super, ale tryby zmieniam naprawdę rzadko.
cyberhuman

Nie wiem, czy nie będą pasować... Wiesz jak to jest, nie dowiesz się, póki nie spróbujesz... Teoretycznie powinny wystarczyć, ale może będzie w trybach pośrednich trochę za ciemno/za jasno...

Rzecz w tym, czy przełączanie miedzy jasnościami w obu jest podobne?

Czy nowy 3way z wydajnym trybem 50% będzie efektywniejszy niż podobny tryb w extended?
cwancisz

Post autor: cwancisz »

Witaj kolego, myślę że nie ma co się ograniczać do tych dwóch opcji o których wspomniałeś, z tego co obserwuję to forum, to kolega Alienth robi ciekawe sterowniki, kolega Bocian, możesz tez zajrzeć pod ten link bo to wg. mnie także ciekawa oferta: sterowniki .
Także jak widzisz wybór jest spory, wszystko zależy od czego czego oczekujesz.

Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć tyle że raz ustawione tryby są przez bardzo długi okres nie ruszane, albo nawet wcale nie są przeze mnie zmieniane, powiem więcej najczęściej wystarczą ustawienia fabryczne :). Także wybór należy do ciebie:).

Podstawą zapewne jest zabezpieczenie termiczne jeśli planujesz to montować w Convoyu S2+, z tym raczej ci się nie ugotuje :).

Pozdrawiam

Ps.

50% bez PWM to 50% bez PWM :)niezależnie od sterownika wydajność będzie ta sama, o ile oczywiście bierzemy pod uwagę sterowniki z takim samym prądem maksymalnym.
cyberhuman

Chcę kupić od kolegi Darka70 gotowce... Ale wybór sterowników mnie powala :)

Miałem od kolegi zlyzka i jedynie mi brakowało regulacji mocy i częstotliwości strobo... No i zabezpieczenia. I ubiłem latarkę, bo mi się w nerce odpaliła...

A te funkcje ma nowy 3way, jak rozumiem...
cwancisz

Post autor: cwancisz »

Jakbyś przejrzał to co oferują wspomniani przeze mnie koledzy to wiedziałbyś już że sterowniki które robią, oferują te funkcje których szukasz a nawet więcej. Wszystko jest opisane już forum i na podobnych stronach, np tej którą Ci podałem.

Decyzji o tym co kupić nikt za Ciebie nie podejmie. Główne kryteria którymi powinieneś kierować wyznaczyłeś już sam :).

Pozdrawiam
morfeusz1805

Post autor: morfeusz1805 »

Witam,

Podłączę się pod temat bo mam podobne oczekiwania i prosiłbym o wskazówki.
Mam obecnie latarkę SolarForce L2 z diodą XP-G R5 na sterowniku Flagiusza DF/AMC-2.2 002. Jednak chciałbym coś na cieplejszej diodzie i możliwe że nowocześniejszym, bardziej wydajnym, sterowniku.

Szukam latarki głównie na rower (60% miasto, reszta to tereny słabo oświetlone) ale także coś uniwersalnego, więc w miarę szeroko i daleko. Także mam problem z wyborem drivera. Z tego co wyczytałem, najnowsze sterowniki (nie znam się na elektronice, ale taki tutaj wychwalany np. Extended 3.0) pracują wydajniej na niższym prądzie. I o to mi chodzi, aby latarka dłużej poświeciła. Pewnie wystarczyłyby mi ustawienia fabryczne, bo nie bawię się w programowanie. Zresztą chyba jestem głupi, bo w tej co mam, to przełączanie robię na wyczucie a instrukcja i tak nic nie pomaga ;-) Dlatego szukam coś prostego nie tylko w obsłudze, funkcjonalnego, ale jednocześnie maksymalnie wydajnego i oczywiście z wszystkimi zabezpieczeniami. Extended 3.0 jest pewnie wypasiony ale chyba aż tyle nie potrzebuję, chyba że sterownik ma inne zalety jak właśnie lepszą wydajność od konkurencji. Chciałbym jeszcze aby stroboskop świecił słabszym światem (możliwość ustawienia itp), bo ciągle policja mnie za to zatrzymuje, że zamieszanie na drodze robię :)

Jeżeli chodzi o konstrukcję latarki, to nie większa niż moja L2. Biorę pod uwagę X1, S2+ czy inne podobne. I teraz powstaje dylemat co wybrać i jak pogodzić moje wymagania? Która konstrukcja byłaby najbardziej optymalna dla mnie, najlepiej wykonana, przemyślana, jaką optyką, diodą/diodami itp?
Czy pomiędzy L2P, X1, S2+ można dowolnie konfigurować optykę, OP itp?
Czy z mniejszą średnicą jak X1 czy S2+ wykorzystają potencjał układów 3 diodowych? Bo wyczytałem że są ograniczenia (mniej światła jakby wrażenie że nie ma tam 3 diod).

Zastanawiam się nad diodami 3xNichia, które niby bardziej utrzymują swoją moc. To zalety, a jakie są ich wady nie wspominając już że trochę mniej mają lumenów?

Ważnym dla mnie czynnikiem jest także dobre odprowadzenie ciepła.

Z góry dziękuję za ewentualną pomoc.

Ps. Rozumiem że tematów co wybrać jest trochę na forum. Jednak bezpośrednie, łopatologiczne różnice np. co do sterowników nie znalazłem a na cyferkach się nie znam. Także co do możliwości konstrukcyjnej danej latarki tj. zastosowanie wydajnego chłodzenia, dobry wyłącznik, szkło, optyka/reflektor, itd.
Nie wiem dlaczego Grega X1 z 3 diodami jest niecałe 100zł droższa od konkurencji z także 3x? Czyżby Greg bardziej przy nich się napracował i lepiej dopracował, czy dopłacamy tylko za np. Extended 3.0 a wszystkie konstrukcje są na takim samym poziomie?
Tego właśnie nie wiem, nie znam się na tym, nie macałem tych latarek a czytanie w slangu latarkowym jest mi niezbyt zrozumiałe.
morfeusz1805

Przepraszam że tak post pod postem, ale nie chcę aby temat zginął w śród tysięcy innych.

Żadnych wskazówek?
Może zacznę powoli, od początku, bez wielu pytań na raz. Więc który driver do mojej przyszłej latarki byście polecili, taką np. uproszczoną (podstawową) wersję popularnego na tym forum Exstended 3.0 ale z zachowaniem jego głównych zalet? Czy może nie ma czegoś takiego, a sam sterownik nie ma konkurencji?

Najlepszym ustawieniem dla mnie byłoby rozdzielenie mocy na załóżmy średnio co 20%, (20, 40, 60, 80, 100%) więc 5 trybów+moon+stroboskop. Jest to możliwe?

Proszę jednak o jakieś porady, bo sam już głupieje a nie chce kupować nie wiedząc wcześniej co kupuję.
Awatar użytkownika
Ven0n

Post autor: Ven0n »

Bardziej realne jest co 25% Stosując zasilanie bez PWM. Większy sens byłoby zrobić 12%, 25%, 50%, 100%, ponieważ pomiędzy 80% a 100% różnica jest niewielka.
morfeusz1805 pisze: Jest to możliwe?
Pewnie, że jest
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=15911
Convoy S2 3.04A by Dariusz70
UltraFire S5 Mod
Convoy S2+ 3x XP-G
Convoy C8 XML U4 1C
Convoy C8 XP-G
morfeusz1805

Dziękuje za odzew. Nie do końca rozumiem pojęcia PWM (algorytmy do płynnego ściemniania i rozjaśniania światła...). Czy bez tego są mniejsze straty, tj. przy mniejszym prądzie wydajność jest lepsza?
Ogólnie to nie potrzebuje sterownika programowalnego. Najlepszym wyborem byłby taki, który będzie ustawiony na sztywno w dość gęstych odstępach zaprogramowanych poziomach mocy latarki (np. coś podobnego jak napisałem we wcześniejszym poście, choć jeżeli nie ma takich ustawień, to może być coś podobnego jak w propozycji VenOn'a ) +moon+stroboskop na 50%. A jeżeli to będzie ta dodatkowo lepsza wydajność bez bajerów w postaci PWN itp. to jeszcze lepiej. W mojej obecnej ciągle coś mi się przestawia i już sam nie wiem gdzie co jest a instrukcja nie pomaga. Czy jest taki jeszcze prosty przedpotopowy driver jeżeli chodzi o takie możliwości z poprawioną wydajnością? Czy tylko programowalny Extended v3.0 HE?
Awatar użytkownika
Dariusz70

Post autor: Dariusz70 »

Stałe tryby wysokiej sprawności w tym sterowniku: Sterownik konfigurowalny HE
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
morfeusz1805

Rozumiem że driver raczej na układ 1 diodowy? Czy stały tryb wysokiej sprawności oznacza inaczej "bez PWM"?
ODPOWIEDZ