Naprawa imax b6 - niewłasciwy odczyt napiecia

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
figifig

Naprawa imax b6 - niewłasciwy odczyt napiecia

Post autor: figifig »

Witam.
Posiadam podróbkę Imax B6. Od przegrzania zdechły tranzystory na wyjściu.
Wszystko co znalazłem spalone zostało wymienione na nowe - takie samo jak było.
Teraz źle odczytuje napięcie. Na ogniwie zmierzone miernikiem 3v ładowarka pokazuje 3,63v.
Kończy ładowanie niby na 4,2v a na ogniwie 3,72v
Od razu dodam że w żadne menu serwisowe nie wchodzi. Od nowego ja mam wiec nic w tej kwestii nie było grzebane. Czy jest na to jakaś rada?
tisher

Post autor: tisher »

Zmień soft na taki co ma kalibrację ;)

https://github.com/stawel/cheali-charger
http://ebike.nexun.pl/ - mój blog o budowie rowerów elektrycznych
Awatar użytkownika
przemek1602

Post autor: przemek1602 »

kalibracja nie ma aż takiej rozbieżności
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Post autor: Manekinen »

Szczerze wątpię że to kalibracja, nie aż tyle. Szukaj dalej uszkodzonych podzespołów. Podłącz pakiet 6S i na funkcji monitor sprawdź napięcia poszczególnych wejść balansera, to może pomóc w zorientowaniu się gdzie jest usterka.
figifig

Więc tak... teraz wiem, że od początku ładowarka źle podawała napięcie na balanserze - zaniżała je. Dlatego wykończyła mi cześć pakietu, tak doszło do przegrzania. Nie zwróciłem na to uwagi. Nówka to nówka nie ma co kombinować. A tu niespodzianka... W ogóle jak dodać napięcia balansera to wychodzi 16,7v a ładowarka podaje że ogólne jest 21v najgorsze że tak było od początku i jakoś mnie to nie zdziwiło wcześniej...

Aha i jeszcze jedno - ładowarka podaje że na balanserze praktycznie wszystkie ogniwa są wyrównane. Specjalnie podłączyłem w pakiet ogniwa prawie naładowane i rozładowane. A na balanserze ściema wszystko jest jakby uśrednione... Wadliwy model czy wszystkie tak maja?
Może ktoś zrobić taki test na swoim imaxie ??
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Post autor: Manekinen »

Pakiet by nie padł od ładowania do zbyt niskiego napięcia, cykl ładowanie do np. 3.7V i rozładowanie to dla li-ion normalna praca.

Nie możesz być pewien czy ładowarka była pod tym względem wadliwa, bo nie sprawdziłeś tych napięć przed awarią. Jak możesz to spróbuj wydębić od sprzedawcy nową sztukę, jeśli kupowałeś w Chinach a nie w Polsce to szanse masz spore. Ewentualnie spór PP lub chargeback, bo ładowarka jednak zdechła.
figifig

No właśnie sprawdzałem wcześniej. Ładowarka pokazywała na balanserze napięcie niższe niż były w rzeczywistości. A na ogólnym podaje że są wyższe niż rzeczywiście.

Naładowała mi niektóre ogniwa w pakiecie do ponad 5 v a niektóre padły całkowicie pokazywały po prostu zero.
ODPOWIEDZ