Latarka na AA/AAA

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
zieloczek100

Latarka na AA/AAA

Post autor: zieloczek100 »

Witam,

Znajomy szuka latarki na akumulatorki typu AA/AAA (i awaryjnie baterie AA/AAA). Ma juz latarkę na ogniwa 18650, jednakże, teraz szuka czegoś, do czego awaryjnie będzie mógł kupić baterie w każdym sklepie czy kiosku.
Zamówiłem Astrolux A01 i czekam na paczkę, lecz on jest raczej sceptycznie nastawiony do tej latareczki, powołując się na to, iż nie lubi obrotowych włączników.
Bardziej zależy tutaj na zasięgu niż na świeceniu dookoła.
Kwota to tak najlepiej 50zł do 100zł. Może to być markowa latarka, na kilka baterii, chociaż im mniejsza tym lepsza.

Na co warto zwrócić uwagę?

Pozdrawiam
fxxx

Post autor: fxxx »

coś na 26650, działa na 18650 i koszyk 3xAAA też włoży. Np ultrafire F13 z modem sterownika, może się w 100 zł zmieści. Całkiem fajna i fajnie wykonana latarka.
andriu2233

Post autor: andriu2233 »

Tak na szybko na AA do 100zł to Solarstorm SC01. To większa kopia Olight, a te kosztują już powyżej 100zł.
Co do latarki na AAA polecam Tank007 e09, co prawda twist, ale ma 3 tryby i długi gwint,waży bez baterii 13 gram.
Co do latarek na AA, np. Solarstorm SC01, czy Olight, mają one włącznik na boku, który potrafi się sam włączyć w kieszeni, więc twist nie jest wcale taki zły.
zieloczek100

W przypadku Solarstorm SC01 te 190lm to tylko z LI-ION? Tak w ogóle, to na akumulatorkach AA ile powinno być max lm, i jak wygląda czas świecenia (z duża jasnością) na akumulatorkach AA?
Nic lepszego w podobnej cenie (lub nawet do 100zł) nie znajdę?

I pytanie o ultrafire F13, akurat jest juz dosyć trudno dostępna, ale jeżeli zakupię taka latarkę i będę chciał włożyć bezpośrednio 3x (wiadomo, że w koszyku) to jakie ograniczenia idą ze strony sterownika, i jak to przekłada sie na czas świecenia z 3x AAA w takiej latarce przy diodzie np XM-L2?
modelarz

Post autor: modelarz »

Ja zaproponuję lumintop tool na 1xAAA, nieduża, ma 3 tryby, tradycyjny włącznik i dość przyjemne, neutralne światło.
I SecurityIng Pocketsize 520LM (thorfire tg05) na 1xAA, jakość wykonania jest bardzo dobra, szczególnie jak na tą cenę, łącznie ma 5 trybów, światło zimne ale dla mnie jeszcze akceptowalne. Tu mam kilka zdjęć tej latarki SecurityIng .
zieloczek100

Miałem SecurityInga, znajomy odkupił ją ode mnie. Bardzo dobrze wykonana latarka, to fakt, ale on szuka czegoś mocniejszego na własnie te małe akumulatorki.

Na AAA poczekamy na Astroluxa, jesteśmy ciekawi jak świeci to maleństwo ;)

Bardzo zainteresował mnie SolarStorm SC01, muszę poczytać o nim, ciekawy jestem jak wypada w porównaniu do Securityinga.

A porównywałeś może lumintop tool z Astroluxem A01?

No i fajną opcją wydaje mi sie latarka na 18650 z możliwością włożenia 3x AAA, tylko zastanawia mnie fakt, skoro taki sterownik jest przystosowany do 3A przy 18650/26650 to jak to będzie wyglądało na akumulatorkach AAA?
Mociumpel

Post autor: Mociumpel »

http://pl.aliexpress.com/item/Darkvim-S ... 39176.html - takie fajne małe - dobrze wykonane - mam i używam jako uzupełnienie do kluczy na małego palucha.
zieloczek100

Ładne maleństwo, muszę poszukać coś o tym ;)

Mógłby ktoś wytłumaczyć mi, jak to jest z tym sterownikami przystosowanymi do Li-ion do np. 3A, gdy podłączamy 3x AAA ?
ODPOWIEDZ