w jaka srednice wejdzie 6x18650 - ktos sprawdzi?
w jaka srednice wejdzie 6x18650 - ktos sprawdzi?
witam,
moglby ktos kto posiada taki zapas 18650 sprawdzic czy ulozone po okregu ( bez jednego ogniwa w srodku zmieszcza sie do rury fi 60? konkretnie chce zrobic pakiet 12 ogniw, po 6 po okregu i w pionie nastepne 6szt. a w srodek elektronike.
pewnie z cyrklem bym to jakos wykreslil, ale w autocadzie nie siedze i zabieram sie za niego juz chyba za dlugo...
moglby ktos kto posiada taki zapas 18650 sprawdzic czy ulozone po okregu ( bez jednego ogniwa w srodku zmieszcza sie do rury fi 60? konkretnie chce zrobic pakiet 12 ogniw, po 6 po okregu i w pionie nastepne 6szt. a w srodek elektronike.
pewnie z cyrklem bym to jakos wykreslil, ale w autocadzie nie siedze i zabieram sie za niego juz chyba za dlugo...
Pozdrawiam,
Michał
Michał
Polecam zastosować rurę, np. aluminiową fi60, grubość ścianki 2mm. Uzyskasz wtedy wewnętrznie fi 56mm. Pamiętaj, że niekiedy ogniwa mają trochę większą średnicę, niż 18mm.
Mam ogniwa NiMH w rozmiarze AA, które po wsadzeniu do koszyczka na 4xAA nie mieszczą się do latarki. Po prostu średnica ogniwa jest o parę dziesiątek większa, niż typowa bateria AA.
Mam ogniwa NiMH w rozmiarze AA, które po wsadzeniu do koszyczka na 4xAA nie mieszczą się do latarki. Po prostu średnica ogniwa jest o parę dziesiątek większa, niż typowa bateria AA.
Z doświadczenia wiem, że zdarzają się różne grubości zewnętrznej izolacji ogniwa 18650. Nie ma więc co ściśle trzymać się teoretycznych średnic standardu 18650 tylko dać chociaż minimalny margines. Naruszenie którejś z izolacyjnych koszulek ogniwa i zwarcie do niebędącej elektrycznie neutralnej obudowy może nie być fajne w skutkach
Sometimes darkness can show you the light