Ładowarką/powerbankiem

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
pietros

Ładowarką/powerbankiem

Post autor: pietros »

Kolega nie mógł naładować ogniwa od latarki, twierdził, że ładowarka cały czas pracuje, ale latarka jak nie świeciła, tak nie świeci. Przyniósł mi ogniwo i ładowarkę ( http://www.banggood.com/Mobile-Portable ... 10650.html ) do pracy i okazało się, że ogniwo jest martwe (0V). Ogniwo było przechowywane w tej ładowarce dłuższy czas - czy możliwe, że to ładowarka je wyssała do zera? Mam też tego powerbanka i nie zauważyłem nic niepokojącego.
A może po prostu ogniwo zmarło śmiercią naturalną? Była to używka z rozbiórki kupiona w forumowym sklepiku.
Awatar użytkownika
Ven0n

Post autor: Ven0n »

Albo kolega rozładował ogniwo do 0V
Albo ogniwo niestabilne(Po odratowaniu) i samo z siebie padło.
Napisz więcej szczegółów
Convoy S2 3.04A by Dariusz70
UltraFire S5 Mod
Convoy S2+ 3x XP-G
Convoy C8 XML U4 1C
Convoy C8 XP-G
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

pietros, masz wszystko u siebie więc miernik w dłoń i zmierz jak się zachowuje PB ... po co mamy wróżyć, jeśli możesz sam sprawdzić.
Awatar użytkownika
pietros

Post autor: pietros »

To dosyć populara ładowarka i myślałem, że ktoś miał już może podobny przypadek u siebie.
Z pobieżnych oględzin wynika, że po prostu ogniwu się zmarło.

Z włożonym naładowanym ogniwem miernik na zakresie 2mA wskazał 0,006mA.
Z włożonym rozładowanym ogniwem (poniżej progu zadziałania zabezpieczenia w powerbanku) i podłączonym telefonem na zakresie 2mA pomiar 0,067mA.

Kolega raczej nie rozładował go do zera, bo przebył krótki instruktaż obchodzenia się z Li-ion, a latarka którą ma, ma sterownik od Alienth, który automatycznie wyłącza się po wyczerpaniu ogniwa.

Ogniwo kupione jakiś czas temu u woytazo, a przy jego "przemiale" raczej nie bawił się w odratowywanie ogniw.
Po prostu taki traf.
Dziękuję za odpowiedzi.
ODPOWIEDZ