Skąd zamawiacie diody i jakiej jakości.

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
arek5231

Skąd zamawiacie diody i jakiej jakości.

Post autor: arek5231 »

Witam!

Bardzo przepraszam za pewnie ponawiany temat ale mam dylemat. Jeżeli zły dział to przepraszam, jeżeli temat był ponawiany to usunąć.

Panowie i Panie potrzebuję Waszej pomocy. Skąd prócz alliexpress i fasttech zamawiacie diody ? Poszukuję diod marki EPISTAR 1W barwy 6500K oraz fullspectrum 1 WAT. Wcześniej zamawiałem diody z alliexpress z aukcji http://pl.aliexpress.com/..._d03p0558e02r02 na chwilę obecna świecą ale zastanawiam się czy aby na pewno to EPISTAR. Zastanawiam się też nad aukcją http://pl.aliexpress.com/...d03p0558e02r02. Oczywiście diody po raz kolejny posłużą jako oświetlenie akwarium. Na razie jestem zadowolony z diod z pierwszej aukcji świecą ale niestety bez luxometru nie jestem w stanie sprawdzić czy aby prawidłowo przy danym prądzie. Możecie mi coś doradzić ? Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

Muszą być akurat te?
Możesz sobie w maritexie poszukać odpowiedniej długości fali, mają z różnych firm, Cree też.
https://www.maritex.com.pl/pl/diody-moc ... ee-c-14592

Jak coś to mogę pożyczyć luxometr ale producenci nie podają natężenia światła a jedynie strumień świetlny.

Jedyne co możesz sprawdzić to przebieg krzywej ilości światła względem prądu.
arek5231

Potrzebuję diod 1 WAT obawiam, się że z użyciem CREE przekroczę przeznaczony budżet niestety :/ Jeżeli już CREE to diody 1WAT barwy 6500K około 100LM przy odpowiednim prądzie najlepiej już na podłożach. Mógłbyś mi pomóc odnaleźć takie diody na podanej stronie ? Niestety nie ogarniam tej strony..
Awatar użytkownika
smokuxx1987

XB-D przy 350 mA daje 114 lm. barwa 1A wykres barw cree

Nie wiem czy ważne też jest CRI bo ta raczej za wysokiego nie ma.
https://www.maritex.com.pl/pl/creereg-x ... 10-c-22374

Cena 3.4 zł za sztukę.
Nie wiem jaki masz ten budżet, ale zakładam że jednak zmieścisz się :D

Na stronie nie widzę na podłożach, możesz zadzwonić i zapytać czy nie mają i nie zalutują.

Ewentualnie można z laminatu wytrawić proste podłoże, dla prądu 350 mA powinno dać radę.
arek5231

Niestety nie satysfakcjonuje mnie to rozwiązane, lutowanie SMD to nie problem ale przygotowanie całego podłoża do lampy to strata czasu a i odprowadzanie ciepła było by słabe. Chciałby 30 takich diod ale niestety nie jestem w stanie wyłożyć 120 zł na diody mija się to zupełnie z celem chociaż jakość z pewnością była by bardzo dobra. Z jakiej jeszcze strony polecasz zamawiać diody ? Chodzi tutaj o zagranicznych sprzedawców diod EPISTAR takie POWER LED'y mnie interesują. Doradzisz coś ? Dzięki za pomoc jak zawsze zresztą ;)
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Ja Epistarów ani żadnych innych 5050 nie zamawiałem więc nie pomogę w tej kwestii.

Możesz jeszcze na ebay-u szukać.
michal1

Post autor: michal1 »

Może jakiś Citizen? Nie wiem jak z ceną i dostępnością ale jakość bardzo dobra.
arek5231

Dzięki smokuxx1987 . michal1 Możesz podesłać przykładową aukcję ? Miałeś takie diody ? Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

arek5231, coś się tak uparł na te Epistar? Na aliexpress to podobne słowo klucz jak na allegro Cree... Obawiam się, że w większość tych najtańszych produktów bazuje na chińskich chipach najgorszego sortu. Ale sprawy Ci nie ułatwię, bo ja osobiście (po 8 latach doświadczenia z oryginalnymi diodami Cree w oświetleniu stacjonarnym) również i tych nie polecam (w tym zastosowaniu oczywiście).
Sometimes darkness can show you the light
arek5231

Zastanawiam się nad oryginalnością diod nibyz chipem EPISTAR z alliexpress. Dlatego proszę Was o pomoc choć wiem, żę jasnowidzami nie jesteście a szkoda :/
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

To ma być do roślin (piszesz o pełnym spektrum) ?
ILPT
arek5231

Pełne spektrum plus białe 6500K. Full spectrum jak i białe 6500K już zamówiłem z alliexpress ale na pewno będą kiepskiej jakości. Dlatego też szukam jakiejś lepszej alternatywy nie wliczając CREE, których potencjału po protu nie wykorzystam dodatkowo cena jest zaporowa.
allonitium

Post autor: allonitium »

Bocian pisze:arek5231, Ale sprawy Ci nie ułatwię, bo ja osobiście (po 8 latach doświadczenia z oryginalnymi diodami Cree w oświetleniu stacjonarnym) również i tych nie polecam (w tym zastosowaniu oczywiście).
Bocian, możesz rozwinąć temat? Chodzi Ci o "typowo latarkowe" LEDy typu XP, XML etc czy piszesz o wszystkich CREE ? Przecież oni mają dziesiątki, jeśli nie setki modeli, sporo dedykowanych tylko do zastosowań w oświetleniu stacjonarnym.
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

allonitium, chodzi o diody foot-printu XP (dokładniej mówiąc: XP-E, XP-E HEW, XP-G, XP-G2), chociaż ostatnio miałem też przypadek XB-D i ich... tajemnicze zgony, dużo wcześniej niż deklaruje producent. Punkty oświetleniowe zmontowane starannie, kolimator przytwierdzony przy użyciu nieagresywnych spoin, prąd dużo poniżej maksymalnego (700mA), zasilanie z markowych zasilaczy CC, dioda umieszczona na dobrym jakościowo MCPCB, dobre chłodzenie całości. Są to obwody szeregowe (najczęściej od 2-10szt) z odpowiednio dobranym zasilaczem. Dioda zazwyczaj przestaje świecić, reszta działa dalej. Po demontażu i podpięciu diody pod np. źródło napięciowe 3V dioda ledwo "bździ", pobór 1,5-2.0A (cała moc idzie w ciepło). Wysłałem kilka sztuk do MRE i według ich wiedzy nie jest to uszkodzenie ani elektryczne ani termiczne diody i wygląda na nierównomierne zużycie się chipu przy wejściach prądowych do struktury (okolice "złotych drucików"). Aktualnie sprawa jest wyjaśniana przez dystrybutora Cree (wysyłano próbki do Stanów) ale jakoś z góry wiem, że wielka korporacja Cree nie przyzna się przecież do wadliwych produktów, tylko coś wymyśli, zwalając winę na mnie :twisted:
Sometimes darkness can show you the light
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Oj tam :) Cree odbiorców indywidualnych zawsze ma w czarnej dziurze. W 99,99% wypadków nie wysyła sampli, nie odpowiada na maile, nie odpowiada na reklamacje itd.
ILPT
ODPOWIEDZ