Ładowanie akumulatorów wkrętarki
Ładowanie akumulatorów wkrętarki
Witam!
Mam do naładowania akumulator NiCd o napięciu 18V, pojemność 1300 mAh. Oryginalna ładowarka niestety odmówiła posłuszeństwa. Chcę go naładować przy pomocy IMAX B6 mini. Z jakimi parametrami ładować ten akumulator aby nie zaszkodzić jemu i otoczeniu?
Mam do naładowania akumulator NiCd o napięciu 18V, pojemność 1300 mAh. Oryginalna ładowarka niestety odmówiła posłuszeństwa. Chcę go naładować przy pomocy IMAX B6 mini. Z jakimi parametrami ładować ten akumulator aby nie zaszkodzić jemu i otoczeniu?
Armageddon was yesterday, today we have a serious problem.
A na ładowarce lub baterii nie ma info z prądem ładowania? Bateria pewnie zbyt nowa nie jest, wiec ja bym ja ładował prądem dziesięciogodzinnym i odłączył po 14h, jeśli by nie zadziałało dV w ładowarce.
Ostatnio zmieniony wtorek 09 lut 2016, 21:50 przez MCSubi, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Dziękuję za szybkie i konkretne odpowiedzi! Mam jeszcze jedno pytanie, jakim prądem rozładować akumulator? Chcę sprawdzić ile rzeczywiście udało mi się w niego energii wpompować . Chciałbym też go lekko odświeżyć poprzez cykliczne rozładowanie i naładowanie. Ile takich cykli zastosować?
Armageddon was yesterday, today we have a serious problem.
Jeżeli chodzi o pomiar pojemności zgodnie z normą - również prąd dzisięciogodzinny
Jeżeli ma to być test przydatności do zastosowani we wkrętarce - prąd powinien być większy, takie akumulatory znoszą nawet 4-8 It
O ie pamiętam z dawnych czasów, odświeżanie robiło się przez 2 cykle prądami dziesięciogodzinnymi, jeśli nie pomogło - robiło się sztuczkę z przepaleniem mostków. Jeżeli dalej nie pomogło - złom.
Jeżeli ma to być test przydatności do zastosowani we wkrętarce - prąd powinien być większy, takie akumulatory znoszą nawet 4-8 It
O ie pamiętam z dawnych czasów, odświeżanie robiło się przez 2 cykle prądami dziesięciogodzinnymi, jeśli nie pomogło - robiło się sztuczkę z przepaleniem mostków. Jeżeli dalej nie pomogło - złom.