Mobilna antena DVB-T
Mobilna antena DVB-T
Witam,
Panowie przerabiał Ktoś może temat z mobilną anteną do DVB-T ?
Skaktus ?
Po poskładaniu Lenovo x220
Zapragnąłem doposażyć go w DVB-T no i trafiła mi się karta HP EC372S
Ze zwykłą anteną siatkową umieszczona na dachu 4ro piętrowej kamienicy zbiera wszystko, 24 kanały w bardzo dobrej jakości.
Ale już z jakąkolwiek anteną pokojową ze wzmacniaczem już tak kolorowo nie jest, maximum jakie udało mi się uzyskać to odbieranie dźwięków na różnych kanałach.
Żeby nie było że samemu nic nie zrobiłem to pokrótce napiszę co już przetestowałem:
1) Gotowa antena coś bardzo podobnego do tego
http://allegro.pl/antena-tv-pokojowa-dv ... 77558.html
Niestety głucha, umieszczona na parapecie pierwszego pietra w kamienicy 4ro piętrowej.
Dalej trochę poczytałem i zrobiłem sobie:
2) http://majsterkowo.pl/prosta-antena-do-obioru-dvb-t/
Zrobiona według opisu, każdy bok ma 10,5cm, drut miedziany
Antena głucha zero odbioru
3) Czytamy dalej i robimy takie coś:
+ Symetryzator
Po wyjściu na dwór udało się coś złapać ale bez szaleństwa.
4) Teraz to już się troszkę zdenerwowałem, do poprzedniej anteny z PCB
Dołożyłem Wzmacniacz LNA-177 + Zasilacz regulowany z symetryzatorem
Dalej nic.
5) Wzmacniacz LNA-177 + Zasilacz regulowany z symetryzatorem
Do tego miedziane wąsy długości 25cm i zmniejszane do 11cm
Niestety tylko w jednym momencie miałem sam dźwięk.
Testowałem jeszcze inne wynalazki ale nic nie działa.
Poradzicie coś Panowie w tej materii?
Czego oczekuję, myślałem że poskładam sobie super fajną mobilną antenę do jazdy po Polsce.
Moim marzeniem jest, antena + PCB ze zdjęcia wyżej + wzmacniacz LNA-177 + Przetwornica step-up 5V (USB) na 12V - ale niestety narazie lipa.
Pozdrawiam.
Panowie przerabiał Ktoś może temat z mobilną anteną do DVB-T ?
Skaktus ?
Po poskładaniu Lenovo x220
Zapragnąłem doposażyć go w DVB-T no i trafiła mi się karta HP EC372S
Ze zwykłą anteną siatkową umieszczona na dachu 4ro piętrowej kamienicy zbiera wszystko, 24 kanały w bardzo dobrej jakości.
Ale już z jakąkolwiek anteną pokojową ze wzmacniaczem już tak kolorowo nie jest, maximum jakie udało mi się uzyskać to odbieranie dźwięków na różnych kanałach.
Żeby nie było że samemu nic nie zrobiłem to pokrótce napiszę co już przetestowałem:
1) Gotowa antena coś bardzo podobnego do tego
http://allegro.pl/antena-tv-pokojowa-dv ... 77558.html
Niestety głucha, umieszczona na parapecie pierwszego pietra w kamienicy 4ro piętrowej.
Dalej trochę poczytałem i zrobiłem sobie:
2) http://majsterkowo.pl/prosta-antena-do-obioru-dvb-t/
Zrobiona według opisu, każdy bok ma 10,5cm, drut miedziany
3) Czytamy dalej i robimy takie coś:
+ Symetryzator
Po wyjściu na dwór udało się coś złapać ale bez szaleństwa.
4) Teraz to już się troszkę zdenerwowałem, do poprzedniej anteny z PCB
Dołożyłem Wzmacniacz LNA-177 + Zasilacz regulowany z symetryzatorem
Dalej nic.
5) Wzmacniacz LNA-177 + Zasilacz regulowany z symetryzatorem
Do tego miedziane wąsy długości 25cm i zmniejszane do 11cm
Niestety tylko w jednym momencie miałem sam dźwięk.
Testowałem jeszcze inne wynalazki ale nic nie działa.
Poradzicie coś Panowie w tej materii?
Czego oczekuję, myślałem że poskładam sobie super fajną mobilną antenę do jazdy po Polsce.
Moim marzeniem jest, antena + PCB ze zdjęcia wyżej + wzmacniacz LNA-177 + Przetwornica step-up 5V (USB) na 12V - ale niestety narazie lipa.
Pozdrawiam.
Główny spammer tego Forum
Mam mobilną antenę, wielkości zeszytu, płaska, z wbudowanym wzmacniaczem, zasilana bezpośrednio z tunera. Poszukam na necie i podam ci model. Warunek - krótki kabel, z fabrycznych 5m skróciłem do 90 cm. Odbierałem na niej około 80% dostępnych kanałów, zależnie od odległości od nadajnika, tłumienia przez budynki itd.
ILPT
ProLight, jeśli w domu nie masz sygnału to żadna antena o małym zysku nawet z największym wzmacniaczem nic nie da bo po prostu ona, jeśli nic nie ma, to nic nie złapie a jeśli wzmacniacz nic nie dostanie to sam sygnału też nie wytworzy. Jeśli chcesz w miarę małą antenę to taki biquad jak sam zrobiłeś, jest chyba najlepszą anteną którą można wykorzystać jako pokojową. Kilka takich anten zrobiłem znajomym i najdalej od nadajnika o mocy 100 kW około 40 km taka antena umieszczona w pokoju w parterowym domku zbiera sygnał bardzo ładnie. Miernik telewizora zawsze wskazuje 100% jakości sygnału. Napisz czy dobrze ją obliczyłeś, na jakich częstotliwościach masz multiplexy i na jaką częstotliwość ją wykonałeś.
W gęstej zabudowie i jeszcze jeśli umieszczona jest nisko (według zaleceń antena powinna być umieszczona minimum 10m nade ziemią i powinna mieć widoczność na nadajnik) raczej antenka o małym zysku nie będzie dobrze łapała sygnału a dodawanie mocnych wzmacniaczy może dodatkowo wzmocnić zakłócenia w sygnale lub doprowadzić do przesterowania głowicy odbiornika.
Czasem warto poeksperymentować z miejscem i z ustawieniem bo czasem w najmniej spodziewanym miejscu można tracić na stabilny sygnał. Z gotowych anten dość dobra jest właśnie taka mała siatką którą też testowałeś tylko lepiej się sprawuje kiedy zamiast wzmacniacza zastosuje się symetryzator.
W gęstej zabudowie i jeszcze jeśli umieszczona jest nisko (według zaleceń antena powinna być umieszczona minimum 10m nade ziemią i powinna mieć widoczność na nadajnik) raczej antenka o małym zysku nie będzie dobrze łapała sygnału a dodawanie mocnych wzmacniaczy może dodatkowo wzmocnić zakłócenia w sygnale lub doprowadzić do przesterowania głowicy odbiornika.
Czasem warto poeksperymentować z miejscem i z ustawieniem bo czasem w najmniej spodziewanym miejscu można tracić na stabilny sygnał. Z gotowych anten dość dobra jest właśnie taka mała siatką którą też testowałeś tylko lepiej się sprawuje kiedy zamiast wzmacniacza zastosuje się symetryzator.
Właśnie, napisz ile masz do nadajnika. U mnie 35km i na takim biquadzie wrzuconym w szafę przy dobrej pogodzie odbieram wszystkie kanały całkiem przyzwoicie. Wzmacniacz za dużo nie daje, bo wraz z sygnałem wzmacnia szumy i śmieci, może być przydatny przy dużych odległościach. Lepszy sygnał o sile 60 i jakości 100 niż taki o sile 100 i jakości 60 - wzmacniacz właśnie wzmacnia sygnał ale jakość spada strasznie. Np drugi TV ma antenę kierunkową która wcześniej miała wzmacniacz i były same problemy, przejeżdżał samochód i obraz zamarzał. Wywaliłem z niej ten wzmacniacz i odbiór jest perfecto. Spróbuj wyjść gdzieś z tym z domu i sprawdzić. Czasem jest tak że do miejsc odsłoniętych sygnał nie dociera wcale, a czasem jest tam gdzie go nie powinno być (odbicia). Np znajomy mieszka na parterze zasłonięty blokami od strony obydwu nadajników (35km i 70km) a odbiera wszystkie kanały lepiej niż ja, na... kawałku drutu.
Jeśli ma być mobilna, to trzeba brać pod uwagę, że w wielu wypadkach może nie zadziałać jak trzeba. Co do mobilnych, sprawdziłem i mam OPTICUM Z2+ ->kupiona w netto za 39 zł, Kabel skrócony do wspomnianego niecałego metra. Korzystałem z niej kilka razy i dawała rady, choć przy słabym sygnale to nic jej nie pomoże bo wówczas tylko "prawdziwa" antena na dachu.
Testowałem też w domu siatkowe polskie, chińskie itd i straszna tandeta była za każdym razem-cenowo od 30 do ponad 100 zł. Ledwo odbierałem połowę polskich kanałów. Swego czasu kupiłem też antenę firmy DPM, model DVZ i to było strzałem w dziesiątkę - składa się z wzmacniacza i pary "wąsów" jak to w twoim projekcie. Odbieram teraz wszystkie kanały polskie i około 90% czeskich + czeskie stacje radiowe. Dużym plusem jest to, że mam do nadajnika około 38 - 40 km w PL jak i około 30 do czeskiego.
Testowałem też w domu siatkowe polskie, chińskie itd i straszna tandeta była za każdym razem-cenowo od 30 do ponad 100 zł. Ledwo odbierałem połowę polskich kanałów. Swego czasu kupiłem też antenę firmy DPM, model DVZ i to było strzałem w dziesiątkę - składa się z wzmacniacza i pary "wąsów" jak to w twoim projekcie. Odbieram teraz wszystkie kanały polskie i około 90% czeskich + czeskie stacje radiowe. Dużym plusem jest to, że mam do nadajnika około 38 - 40 km w PL jak i około 30 do czeskiego.
ILPT
Przepraszam za zwłokę, już jestem.
Co do dobrania anteny do częstotliwości to chciałem tą antenę mieć uniwersalną, w domu mam na czym oglądać bo porządna antena na dachu i wszystko działa.
Ale chciałem aby to była uniwersalna antena, mobilna na wyjazdy, to nie chciałem jej robić na jakieś konkretne częstotliwości.
Skaktus Masz możliwość zmierzyć wąsa? Jakiej długości on jest?
Wezmę wszystkie anteny gdzieś na działkę i tam przetestuje je jeszcze raz
Anteny - korona typowa samochodówka - nie wrzucę do walizki z laptopem
Co do dobrania anteny do częstotliwości to chciałem tą antenę mieć uniwersalną, w domu mam na czym oglądać bo porządna antena na dachu i wszystko działa.
Ale chciałem aby to była uniwersalna antena, mobilna na wyjazdy, to nie chciałem jej robić na jakieś konkretne częstotliwości.
Skaktus Masz możliwość zmierzyć wąsa? Jakiej długości on jest?
Wezmę wszystkie anteny gdzieś na działkę i tam przetestuje je jeszcze raz
Anteny - korona typowa samochodówka - nie wrzucę do walizki z laptopem
Główny spammer tego Forum
Antena z natury powinna być dopasowana do częstotliwości, to jej istota działania. "Uniwersalna" (czyli szerokopasmowa) będzie na pewno gorsza niż dostrojona, stąd moja rada dobrania do najslabszego sygnału - wtedy jej gorsze działanie przy pozostałych nadajnikach nie będzie tak dokuczliwe.
Stare krótkofalarskie powiedzenie: najlepszym wzmacniaczem jest antena.
Stare krótkofalarskie powiedzenie: najlepszym wzmacniaczem jest antena.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Mobilna antena do laptopa to nieporozumienie. W mieście bez silnego nadajnika nie odbierzesz sygnału cyfrowego na kawałku drutu.
Prosty dipol można zbudować z dwóch anten teleskopowych od radioodbiorników. Antenę można składać i regulować długość do częstotliwości sygnału.
Schematy budowy anten dipolowych w internecie mają jeden błąd, brak balunu. Ekran przewodu koncentrycznego działa też jak antena dlatego dipol nie działa jak powinien. Najprostsze rozwiązanie nawinąć koniec przewodu koncentrycznego na dławik ferrytowy. Niektórzy zalecają balun po obu stronach przewodu antenowego.
Wzmacniaczy sygnału nie powinno się stosować. Teraz jest kłopot z sygnałem LTE który przesterowuje wzmacniacze i tunery odbiorników. W antenie ze wzmacniaczem zrobiłeś błąd budując dipol prosty (75 omów) na wzmacniaczu o impedancji wejściowej 300 omów.
Wybij sobie z głowy przetwornice do zasilania wzmacniacza. Zakłócenia zagłuszą sygnał z anteny.
Prosty dipol można zbudować z dwóch anten teleskopowych od radioodbiorników. Antenę można składać i regulować długość do częstotliwości sygnału.
Schematy budowy anten dipolowych w internecie mają jeden błąd, brak balunu. Ekran przewodu koncentrycznego działa też jak antena dlatego dipol nie działa jak powinien. Najprostsze rozwiązanie nawinąć koniec przewodu koncentrycznego na dławik ferrytowy. Niektórzy zalecają balun po obu stronach przewodu antenowego.
Wzmacniaczy sygnału nie powinno się stosować. Teraz jest kłopot z sygnałem LTE który przesterowuje wzmacniacze i tunery odbiorników. W antenie ze wzmacniaczem zrobiłeś błąd budując dipol prosty (75 omów) na wzmacniaczu o impedancji wejściowej 300 omów.
Wybij sobie z głowy przetwornice do zasilania wzmacniacza. Zakłócenia zagłuszą sygnał z anteny.