Którą latarkę wybrać?

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Darecki87

Którą latarkę wybrać?

Post autor: Darecki87 »

Cześć wszystkim. Ostatnio wpadłem na pomysł, aby kupić i zmodować jakąś latarkę. Latarka typu szperacz, czyli na dalsze odległości ( im dalej, tym lepiej ). Więc do rzeczy. Latarkę chcę zmodować samodzielnie, zasilanie z 2 ogniw 18650 połączonych szeregowo ( ze względu na stabilizacje w takim układzie ) prąd w diodę ( xp-g2 lub xp-l ) około 4A.

I właśnie się zastanawiam, którą latarkę wybrać, którą najłatwiej będzie zmodować i która najlepiej skupi te diody.

Small Sun zy-t13
Solarstorm SP02
FandyFire STL-V6

Te 3 jakoś najbardziej mi się spodobały. Ewetualnie coś innego w cenie do 40 USD.
Awatar użytkownika
piciex

Post autor: piciex »

Rozważ jeszcze ogniwa 26650 i:
Shadow JM30
BTU STR01
Awatar użytkownika
vin324pl

Post autor: vin324pl »

Nowy Convoy L2 z przedłużką na 2 ogniwo.

Niestety na chwilę obecną widzę że niedostępne
http://pl.aliexpress.com/store/product/ ... eId=330416
Zestaw rowerowy:
Światła mijania/drogi publiczne - L2P 2,8A noctigon + daszek/ s2+ 3*xpl optyka owalna
Światła drogowe/teren - C8 3*xp-l 4,2A ledil 35mm
Mociumpel

Post autor: Mociumpel »

Awatar użytkownika
piciex

Post autor: piciex »

Ale kolega szuka szperacza, który zaświeci jak najdalej, a ten Palight ma ref wielkości C8. :|
Mociumpel

Post autor: Mociumpel »

ale nie widzę problemu - reflektor ma dobry, napęd na 26650, dobry drajwer na 10-12 AMC i soczewka fresnela o odpowiedniej ogniskowej na głowie co ukierunkuje całe światełko z refa w przód wiązka rownoległą i świeci jak marzenie ...
Autor nie napisał nic o kosztach a fresnel w cenie 20 dolców jest do zdobycia w tej średnicy ...
Lub w wersji oszczędnej zwykły asferyk czyli lekko wystająca soczewka ale zasięg że ho ho
Darecki87

Raczej potrzebuję coś lepszego, niż latarka wielkości C8, którą posiadam. Na końcu pierwszego posta określiłem budżet, sama latarka do 40 USD. W cene nie wchodzą koszty wysyłki oraz modyfikacji.

Najbardziej odpowiada mi Small Sun, głównie ze zwględu na przycisk zmiany trybów przy głowicy. Tyle że w modelu T13 są jakieś problemy z wklęsłą pigułą, akurat modyfikaca poprzez toczenie nie wchodzi w grę.

Solarstorm wygląda całkiem fajnie, cena dobra, zastanawia mnie kwestia reflektora, ma chyba 34mm głębokości. Wydaję mi się, że w pozostałych latarkach jest sporo głębszy, może się mylę bo nie sprawdzałem. Może słabo skupiać promień światła.

Zastanawiam się nad FandyFire.

Shadow i BTU raczej odpadają. Nie przyzwyczaił bym się do ich głupiego wyglądu, poza tym dodatkowo zakup ogniw 26650 i ładowarki.

Poza tym ten Palight jak widzę jest zasilany z jednego ogniwa. Napięcie ogniwa 3.7, VF xp-g2 s4 przy 4A będzie sporo wyższe, więc dioda nie osiągnie pełnej mocy, stabilizacja też pewnie marna będzie.
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Small sun odpuść, dużo trzeba modować.
Bierz SP02, na pewno nie ma w niej refa o głębokości 34mm tylko więcej, blisko tego co w STL-V6 i small sun o ile nie to samo.
SP02 jest bardzo fajnie wykonana. Nie ma niespodzianek.
Sterownik można nawet przerobić na attiny13 i mieć tryby jakie się chce. Prąd też można trochę pociągnąć, ale 4A może być dużo dla niego, choć różnie z tym bywa.

Poszperaj jeszcze za przedłużką do convoy L2, bo to zacna latarka, lepsza od Twoich propozycji.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Darecki87

Wybór padł jednak Na SolarStorm. Może ktoś się orientuje, jaki tam sterownik siedzi? Jaka średnica i a jaki go wymienić? 4A najlepiej z zabezpieczeniem, ogniwa połączone szeregowo. Czy może lepiej poprawić oryginalny sterownik?
Awatar użytkownika
vin324pl

Post autor: vin324pl »

Kolega Dariusz70 na pewno będzie wiedział,
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p=198320
Zestaw rowerowy:
Światła mijania/drogi publiczne - L2P 2,8A noctigon + daszek/ s2+ 3*xpl optyka owalna
Światła drogowe/teren - C8 3*xp-l 4,2A ledil 35mm
Tomson97

Post autor: Tomson97 »

Spotkałem kilka wypowiedzi na temat Solara. Podobno piguła jest pusta... Ktoś może to potwierdzić na 100%?

Co z tym FF STL-V6? Mieliście ją w rękach? Ja również szukam dobrego szperacza, ta V6 dobrze wygląda.

Jest jeszcze Skyray V3 ale jakieś różne warianty, raz za 30 raz za 80 usd.
Darecki87

SkyRay v3 faktycznie nawet za 13 usd jest. W innym sklepie za 47, w jeszcze innym za prawie 80 usd. Ale to zasilane z jedego ogniwa, więc odpada.
Trafiłem na taką maszynę http://www.lightmalls.com/sky-ray-stl-v ... 0-3-cr123a

Fajny sprzęt, 33 USD, dobra cena. Jakieś opinie o STL V2 lub ogólnie o firmie Sky Ray?
Tomson97

Post autor: Tomson97 »

Hmm nikt nic nie powie o Fandy V6 oraz Sky Ray V3?
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Mają badziewne piguły, w jednej jest na wcisk a w drugiej wielka dziura.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
ODPOWIEDZ