Klej termoprzewodzący.
Klej termoprzewodzący.
Witam, czy ktoś słyszał o czymś takim? Wiadomo, że lutownicy nic nie zastąpi, ale w przypadku gdy ktos nie potrafi lutować lub nie ma lutownicy taki klej może być przydatny. Może ktoś testował i coś o tym powie? Nie mówię o klejeniu tym dużych elementów, ale na przykład przewód do podłoża lub sterownika, lub coś podobnego.
Witam
Są kleje termoprzewodzące, jednak nie sądzę, aby je ktoś chciał wykorzystywać do połączeń elektrycznych, bo jego zadanie jest zupełnie inne. Są też kleje elektroprzewodzące, jednak ich zdolności, nie są porównywalne z klasycznym lutowaniem miękkim.
Lutowanie nie jest rudne, trochę wprawy i będzie coraz lepiej.
Pozdrawiam
Są kleje termoprzewodzące, jednak nie sądzę, aby je ktoś chciał wykorzystywać do połączeń elektrycznych, bo jego zadanie jest zupełnie inne. Są też kleje elektroprzewodzące, jednak ich zdolności, nie są porównywalne z klasycznym lutowaniem miękkim.
Lutowanie nie jest rudne, trochę wprawy i będzie coraz lepiej.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Tomson97,
Przy lutowaniu należy pamiętać o odpowiedniej temperaturze oraz topniku, wtedy będzie dużo prościej niż się wydaje. Trochę praktyki i będzie dobrze
Przy lutowaniu należy pamiętać o odpowiedniej temperaturze oraz topniku, wtedy będzie dużo prościej niż się wydaje. Trochę praktyki i będzie dobrze
Zestaw rowerowy:
Światła mijania/drogi publiczne - L2P 2,8A noctigon + daszek/ s2+ 3*xpl optyka owalna
Światła drogowe/teren - C8 3*xp-l 4,2A ledil 35mm
Światła mijania/drogi publiczne - L2P 2,8A noctigon + daszek/ s2+ 3*xpl optyka owalna
Mam gdzieś w domu tanią transformatorówkę z biedronki za jakieś 20 zł. Działa, nic się z nią nie dzieje, jedyny minus to niestandardowy uchwyt na groty przez co jest pewien problem z dorabianiem własnych (trzeba z odpowiednio grubego drutu miedzianego robić). Kupiłem ją kiedyś jako backup ale działa bez problemu. Do tego mam starą poczciwą lutolę, hotaira, kolbówkę yihua 937d i gazowego dremela.
Tak więc do okazjonalnego lutowania nawet tania lutownica powinna się nadać
Tak więc do okazjonalnego lutowania nawet tania lutownica powinna się nadać
Ja kupiłem kiedyś z biedronki taką czerwoną z trzema poziomami grzania (A,B,C), dramat, nie polecam. A/B nie dogrzewają dobrze grota a na C moment jest czerwony ....
http://static.promoceny.pl/foto/vyrobky ... 110532.jpg
Potem kupiłem Lutola L-6B i tu jest wszystko OK.
Nie krytykuje wszystkich tanich lutownic transformatorowych , bo zapewne są takie które do lutowania się nadają, najlepiej jak ze wszystkim - samemu "pomacać"
http://static.promoceny.pl/foto/vyrobky ... 110532.jpg
Potem kupiłem Lutola L-6B i tu jest wszystko OK.
Nie krytykuje wszystkich tanich lutownic transformatorowych , bo zapewne są takie które do lutowania się nadają, najlepiej jak ze wszystkim - samemu "pomacać"
Zestaw rowerowy: