Akumulator z zabezpieczeniem w latarce z zabezpieczeniem aku
Akumulator z zabezpieczeniem w latarce z zabezpieczeniem aku
Cześć, mam takie pytanko ponieważ zauważyłem w jakimś sklepie że do danej latarki nadają się TYLKO akumulatory bez zabezpieczenia. Trochę tego nie rozumiem. Mam latarkę z zabezpieczeniem przed rozładowaniem, odwrotnym włożeniem,itd. i stosuję do niej aku 18650 również zabezpieczony. Czy nie jest to wskazane? Co zyskam a co tracę (poza wyższą ceną w stosunku do aku bez zabezpieczenia). Dziękuję za odp.
1. Do części latarek nie mieszczą się ogniwa zabezpieczone, bo są kilka mm dłuższe.
2. Może nastąpić wyłączenie się latarki bez możliwości włączenia.
Lepszy sterownik oferuje ochronę ogniwa przez zmniejszanie jasności do coraz niższych trybów, aby w krytycznych przypadkach latarka świeciła do końca (kosztem zniszczenia ogniwa). Jeżeli masz ogniwo zabezpieczone to latarka może sie wyłączyć w najmniej odpowiedni momencie (jak będziesz na dnie 100 metrowej jaskini i zostanie ci ostatnie ogniwo
Ot cała filozofia. Geometria ogniwa i odcięcie zasilania.
2. Może nastąpić wyłączenie się latarki bez możliwości włączenia.
Lepszy sterownik oferuje ochronę ogniwa przez zmniejszanie jasności do coraz niższych trybów, aby w krytycznych przypadkach latarka świeciła do końca (kosztem zniszczenia ogniwa). Jeżeli masz ogniwo zabezpieczone to latarka może sie wyłączyć w najmniej odpowiedni momencie (jak będziesz na dnie 100 metrowej jaskini i zostanie ci ostatnie ogniwo
Ot cała filozofia. Geometria ogniwa i odcięcie zasilania.