NITECORE MH27 XP-L HI V3

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
mgqwerty1

NITECORE MH27 XP-L HI V3

Post autor: mgqwerty1 »

Witam wszystkich.

Noszę się z zamiarem kupna latarki trochę "lepszej" niż te, z którymi miałem dotąd do czynienia. Zależy mi na czymś mocnym, solidnym i praktycznym.
Od kilku dni przekopuję Internet i jak dotąd sprzętem najbliższym moim oczekiwaniom, który udało mi się wyszperać jest NITECORE MH27. Cena (419 zł) jest dość solidna, ale do przełknięcia, o ile latarka posłużyłaby przynajmniej parę lat.

Cechami które przemawiają właśnie za nią są:
- dobry zasięg - ponad 400m to wynik imponujący... Prawdziwy, czy to tylko fakt marketingowy?
- dużo światła - 1000 lm to jak dla mnie optymalny wynik,
- dodatkowe, kolorowe diody - w zasadzie wystarczyłaby mi tylko czerwona (przydaje się czasem by przyświecić sobie bez zbytniego oślepiania się),
- możliwość ładowania ogniwa bezpośrednio w latarce, co teoretycznie powoduje że można się obyć bez kupowania oddzielnej ładowarki.

Wcześniej przyglądałem się latarkom ze zmienną ogniskową, ale po lekturze kilku wątków na forum zrezygnowałem, bo to chyba rzeczywiście tylko "zbędny bajer".

A zatem,
- czy to latarka godna polecenia?
- czy ma jakieś wady lub słabości, których jako laik nie jestem w stanie dostrzec?
- może znacie jakieś alternatywy o podobnych parametrach (ok 1000 lm, ponad 200m zasięgu i dodatkowa, czerwona dioda)?

Michał
rafalklis
Kontakt:

Post autor: rafalklis »

W Twoim budżecie propozycji jest mnóstwo. Napisz czego potrzebujesz, a my Ci znajdziemy odpowiedni model :)
NITECORE MH27 jest dość oryginalna ze względu na kolorowe diody. Poza tym firma słynie z solidnych produktów. Tą latarkę spokojnie kupisz poniżej 300 zł u Chińskich przyjaciół.
mgqwerty1

Zatem tak jak mówiłem, szukam czegoś solidnego, dającego dużo światła (w granicach 1000 lm), o zasięgu w okolicach 300m, mile widziana byłaby ta dodatkowa, czerwona dioda (chociaż tę akurat cechę ma chyba niewiele latarek).
Podoba mi się idea ładowania ogniw bezpośrednio w latarce, chociaż pewnie i tak prędzej czy później kupiłbym oddzielną ładowarkę.

Te 419 zł to dla mnie dość dużo (załóżmy więc że budźet to 400 zł), dlatego jeśli można dostać ten model, albo coś zbliżonego, nie gorszej jakości i w niższej cenie, to oczywiście nie mam nic przeciwko :)

Chodzi mi cały czas po głowie ta zmienna ogniskowa (bo jednak czasami oświetlenie czegoś oddalonego punktowo może być przydatne)... Chociaż wydaje mi się że tę akurat funkcję mają głównie latarki dyskusyjnej jakości (UltraFire i różne wariacje na temat...)
rafalklis
Kontakt:

O czerwoną diodę będzie rzeczywiście trudno. Latarki mają wiele poziomów światła, więc jeśli potrzebujesz świecić pod nogi używasz niskiego, a jak potrzebujesz zaświecić daleko, włączasz 100%.
300 m realnego zasięgu to już wyższa liga, ale wiele propozycji znajdziemy. Czy masz wymagania co do wymiaru latarki? Chodzi przede wszystkim o długość.
mgqwerty1

Myślę że nie więcej niż 20 cm. Nie chciałbym znowu jakiejś wielkiej kobyły. Chodzi mi o coś poręcznego ale dość mocnego.
rafalklis
Kontakt:

Czy ma być to typowy szperacz (daleko, wąsko, trochę światła pod nogami), czy latarka nieco bardziej uniwersalna?
mgqwerty1

Tę sprawę rozwiązywałaby zmienna ogniskowa, dlatego nad tym myślałem...
Ale myślę że raczej coś trochę bardziej uniwersalnego.
maro21

Post autor: maro21 »

Spróbuj czegoś tańszego np. http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=18258 lub convoy C8/L2 - taka sugestia :)
Ganzo G718B
Mociumpel

Post autor: Mociumpel »

Od 1,5 roku czytam inne forumy dot. ekonomicznych światełek i co jakiś czas wychodzą ciekawe wynalazki które są poddawane podstawowym modom - po nich latarki lekko wyrastające ponad przeciętność stają się wybitne.
Ponieważ lubię zoomy mimo ich wad (przy sporej mocy, dużych soczewkach i sposobie ruchu głowicą wady można lekko zatuszować) to szczególnie im się przyglądam:
1. z małych poręcznych największe nadzieje na niedaleka przyszłość moderzy wiążą z:
- http://www.solarforce.hk/index.php?cont ... iew&id=133 - cecha szczególną jest b. wysoki stopień szczelności, b. uniwersalny drajwer, bardzo mała i lekka
- http://www.brinyte.com/product/1448448632.html - która zbiera b. pochlebne recenzje ze względu na b. wysoka jakość wykonania i szczególnej konstrukcji piguły.
2. z większych http://www.brinyte.com/product/1440491407.html - gdzie po prostych modach osiągają one niebotyczne wartości skupienia (tutaj przykładowy świeży opis http://budgetlightforum.com/node/43439).
Wszystkie można kupić do 30 dolców (fastech, kaidoman, gearbest)

Do czego zmierzam - lekko modując - drajwer np. 3,04A np. http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=18089) plus XP-L V6 3C lepiony do piguły plus trochę obróbki estetycznej (poprawianie styków itd) - uzyskujemy ZOOMA co zabija światłem a wszystko to w cenie co najwyżej 300 zł (wliczając w to ładowarkę na dwa ogniwa i dwa Panasy 3500 mA).
Oczywiście powyższe mogą wykonać nasze forumowe ŚWIATEŁKA z recenzja dla potomnych ;)

Ja póki co czaję się na B168 bo ma potencjał i jest niewielki.
rafalklis
Kontakt:

plecho1
Kontakt:

Post autor: plecho1 »

icewinter

Post autor: icewinter »

Dobra była by latarka olight
https://www.fasttech.com/products/0/100 ... light-gift

jest zasilana na ogniwo 26650 więc będzie świecić dłużej niż nitecore na 18650 dodatkowo latarka ma złącze usb więc możesz sobie ją łatwo ładować ( jak smartfona ) , wymiary nie są duże a do podświecenia najsłabszy tryb 12 lumenów

Fasttech w tej cenie daje tobie latarkę i ogniwo dodatkowo jak wpiszesz kod BLF będzie parę dolców taniej
mgqwerty1

Dziękuję wszystkim za ochoczą pomoc :)

Przemyślałem parę spraw i doszedłem do wniosku że jednak zrezygnuję z zooma, a możliwość ładowania ogniw bezpośrednio w latarce jest owszem, dość fajna, ale pewnie i tak, prędzej czy później kupiłbym oddzielną ładowarkę na dwa ogniwa, dlatego i tę funkcję mógłbym sobie odpuścić.

Zainspirowały mnie te potwory od Olight na 2-3 ogniwa 18650, pokazane przez kolegę rafalklis. Dwie bateryjki zwiększają żywotność, a to cecha nie do przecenienia. Jedyne co mi się w nich niezbyt podoba, to średnica... 62mm byłoby chyba niezbyt wygodne (brak pewnego chwytu). Z dwojga złego wolałbym nieco dłuższą aniżeli w założeniu, niż zbyt grubą...

W świetle moich przemyśleń pogrzebałem trochę i złotym środkiem wydaje się być dla mnie NITECORE MT40GT (nie mam pojęcia skąd ta moja platoniczna słabość do tej marki...)

Czy ktoś z Was miał z tą latareczką do czynienia? Co o niej myślicie? Ma jakieś wady?
ODPOWIEDZ