Kupiłem sobie kilka takowych sterowników z myślą oczywiście o podłączaniu diod różnego rodzaju i sprawdzaniu ich z różnymi prądami, ale nie potrafię ich ustawić. Np. taki, z wyświetlaczem:
http://obrazki.elektroda.pl/7868333200_1443873929.jpg
Gdy podłączę zasilanie, np. 9V do gniazda IN, to sprawdzając miernikiem gniazdo OUT, otrzymuję dokładnie to samo napięcie, a regulacja potencjometrem CV nic nie zmienia. Domyślam się, że podłączenie pod OUT diody np. XML, raczej dobrze się dla niej nie skończy przy napięciu 9V. Podobnie z ładowaniem w ten sposób akumulatorka 18650 - wprawdzie na chwilę go podłączałem, ale napięcie akumulatorka rosło natychmiast do 4,8V. Czy można uznać, że te sterowniki są uszkodzone, czy może to ja czegoś nie wiem?
Sterownik led na XL4015
Jeśli ograniczasz prąd do wartości akceptowalnej przez diodę, to napięcie się ustali zgodnie z jej charakterystyką.
Jeśli chodzi o akumulator, to przed podłączeniem należy ustawić także napięcie na wartość maksymalną dla ogniwa (np. 4,2V), bo inaczej pod koniec ładowania, gdy ograniczenie prądowe przestanie działać napięcie wzrośnie do wartości, która może uszkodzić ogniwo.
Jeśli chodzi o akumulator, to przed podłączeniem należy ustawić także napięcie na wartość maksymalną dla ogniwa (np. 4,2V), bo inaczej pod koniec ładowania, gdy ograniczenie prądowe przestanie działać napięcie wzrośnie do wartości, która może uszkodzić ogniwo.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski