Poręczna tania EDC - 200 zł

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Matthi

Poręczna tania EDC - 200 zł

Post autor: Matthi »

Witam serdecznie,

Doszedłem ostatnio do wniosku że fajnie by było wyposażyć się w niezgorszej jakości źródło światła do regularnego użytku. W temacie jestem kompletnie świeży dlatego zwracam się z prośbą do Was o wskazówki i radę :)

1. Zastosowanie
Oświetlanie stanowiska przy rozkładaniu sprzętu do obserwacji nocnego nieba (mam już po dziurki w nosie doświetlanie diodą ze smartphone'u), sporadyczne przeprawy przez jakieś lasy, więc zasięg też ma znaczenie, oraz oczywiście codzienne trywialne rzeczy gdzie trzeba coś doświetlić. Czyli latarka jak najbardziej poręczna z wieloma trybami pracy.
Jeszcze takie pytanie na boku, można znaleźć latarkę w formie batona z dodatkową czerwoną diodą? Widziałem tylko czołówki z tą opcją a jednak wolał bym bardziej uniwersalną postać, jak nie ma to trudno

2. Zasilanie
Tutaj za bardzo nie wiem, podobno akumulatorki z tych małych EDC są bardziej wydajne. Więc wszystko zależy co będzie miało większą wartość użytkową w danym modelu

3. Cena około 200 zł, można naginać w obie strony.

Latarki które wpadły mi w oko póki co:
- Olight S1
- Solarforce L2P (custom z allegro)
- Convoy S2+

Bardzo proszę o radę, czy to co wymieniłem zda egzamin czy można dorwać coś lepszego w tych cenach? Olight przekonuje rozmiarem i magnesem z tyłu, Solarforce osiągami.

Z góry dziękuję za opinię :)
rafalklis
Kontakt:

Post autor: rafalklis »

Twoje typy są słuszna i dobrej jakości. Latarki, kóre wymieniłeś są niewielkie, ale Olight S1 jest miniaturowy, a Solarforce to już pełnowymiarowa latarka na 18650. Proponuję kupić zestaw z ładowarką z serii Olight R. Spełni Twoje oczekiwania poza czerwoną diodą.
W ogóle w sytuacji, kiedy potrzebne są wolne ręce, to czołówka najlepiej się sprawdzi.
Kanghoy

Post autor: Kanghoy »

Imho do pkt. 1 czołówka łamana. Można postawić i wtedy świeci w bok, można założyć na głowę, a można też przyczepić na klipsie do kieszonki i świeci cały czas do przodu, a ręce wolne.

Obrazek

Ja ją często stawiam w jakimś miejscu na "dupce" i się sprawdza dużo lepiej niż jakbym jakąś zwykłą latarkę położył na leżąco, no i jako czołówka, czy założona na klipsie do klaty się naprawdę dobrze sprawdza. Jak nosisz czapkę z daszkę to batona S1 też zapniesz podobnie jak czołówkę, ale będziesz miał mniejszą swobodę, bo konta nie ustawisz, a i wiązka będzie miała mniejsze rozproszenie.

W tych pieniądzach skilhunt H02 lub nitecore HC30 + ładowarka i ogniwo/ogniwa i się gdzieś w takiej kwocie zamkniesz przy sprowadzaniu od chińczyków.

Tu było o nich trochę więcej:
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=17977

Przy czym do lasu trzymania w dłoni wygodniejsze są klasyczne konstrukcje. No i w przypadku skilhunta trzeba przy braniu do kieszeni przekręcać tylną zakrętkę o 1/4-1/2 obrotu, żeby się przypadkiem nie włączyła sama z siebie.
Matthi

Dziękuję za odpowiedzi :)

Co do serii R, mam rozumieć że model S10R II to jest praktycznie S1 tylko z ładowarką właśnie? Parametry niby te same tylko dioda XP-L zamiast XM-L2

A jeszcze takie pytanie do tych 18650, bo z tego co widzę to jest polecany albo Convoy albo Solarforce. W szczególności ten drugi jest już trochę leciwy, wygląda to na małą stagnację na rynku ;) Nie ma nic innego godnego uwagi w tym przedziale? Rozmiar Olight bardzo spoko, ale moc trochę większej kusi

Ta łamana rzeczywiście bardzo ciekawa opcja, chociaż nie wiem czy bym nie wolał właśnie tradycyjnej, na pewno wezmę pod uwagę. Dzięki :)
Kanghoy

Z olighta S30 i S30R masz na 18650 o wymiarach mniej więcej tych co podałeś. Convoy i solarforce polecane są, bo tanie i proste w przeróbce, można dostać z fajnymi sterownikami z ochroną przed przegrzaniem wynikającą z pomiaru temp., a nie tak jak w wielu po prostu z czasu włączenia, z dobrą stabilizacją i informacją o stanie rozładowania ogniwa. Olighty mają plus w postaci włącznika z boku i magnesu z tyłu no i fajny sposób ładowania oraz zabezpieczone ogniwo w zestawie, więc wcale drogie nie są - szczególnie, że S30 można teraz dostać w okolicach 22$ u chińczyków.

Niestety sklep ma słabą renomę, też mam z nim teraz problemy, każda odpowiedź z supportu jakby pisana niezależnie od poprzedniej... :
http://www.gearbest.com/led-flashlights/pp_142228.html
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Na gearbest co prawda już jej nie ma, ale jest promocja na banggood , niestety i tak sporo drożej, ale mieści się w budżecie.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Kanghoy

Na banggood na pewno działa kod BLF, więc jest trochę taniej niż tam standardowo widać.
Awatar użytkownika
komor

Post autor: komor »

Matthi pisze:model S10R II to jest praktycznie S1 tylko z ładowarką właśnie?
Nie, S10R to jest ładowalna wersja S10. S10R to druga wersja tego modelu, nie wiem jakie są różnice, ale być może takie jak pomiędzy S30R a S30R II, o czym jest wątek na tym forum. Co do S1 to nie ma jeszcze wersji R, może będzie, choć w tej latarce chodzi chyba o to, żeby była jak najmniejsza przy zachowaniu ogniwa Cr123.
Olight R50, S30R II, S15R, Skillhunt H03, Led Lenser P2 BM, D.Q.G Spy
Matthi

Dziękuj serdecznie wszystkim za pomoc :) biorę w takim razie ten S30R z banggood z ogniwami 3600mah, 260 zł wychodzi.
Swoją drogą, śmiesznie wygląda porównanie tej latarki do Convoy S2+ za 60zł, nic dziwnego że ona się tu cieszy takim powodzeniem
Jeszcze takie pytanie na uspokojenie, to jest sprawdzone źródło i sam baton jak i ogniwa są oryginalne z takich serwisów?
Ostatnio zmieniony wtorek 01 gru 2015, 17:13 przez Matthi, łącznie zmieniany 1 raz.
Kanghoy

Banggood ma dobrą renomę, przesyłki szybko dochodzą, mają dobry support i chyba od nich się nikt nie skarżył na podróbki. Nie zapomnij wpisać kodu BLF, będzie 240zł.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 30 lis 2015, 23:36 przez Kanghoy, łącznie zmieniany 2 razy.
Matthi

Tak mnie jeszcze naszło, te Olight'y nadają się do jakiegokolwiek modowania czy to jest raczej spójny nierozbieralny produkt?

Znam siłę drzemiącą w ulepszeniach użytkowników bo grzebałem w swoim zestawie audio, stąd pytanie
Kanghoy

Z modowaniem się nie wypowiem, ale jeszcze jedno info. Istnieje pewne ryzyko naliczenia Vatu przez celników, bo kwota trochę przekracza już tą zwolnioną(bodaj 42$ czy jakoś tak), acz teraz raczej Ci nie naliczą, bo się i tak ledwo będą wyrabiać z paczkami przy świętach, żeby jeszcze komuś na zakup za 250zł wysyłać pisemka i gromadzić paczki ;).
Awatar użytkownika
piciex

Post autor: piciex »

Napisz maila do gościa, który prowadzi tą stronę (http://m4dm4x.com) z zapytaniem o kod promocyjny na Olighta S30R to na pewno dostaniesz więcej niż 8% zniżki. ;)
Nr takiego kuponu wpisujesz w koszyku i cena w magiczny sposób spada. :mrgreen:
Kanghoy

To m4dm4x załatwia kody nawet na to na co teraz nie ma? Myślałem, że to tak nie działa, bo by go każdy spamował pytaniami o dowolną latarkę jaka mu się w danej chwili umani. Na S30R teraz kodu żadnego m4dm4x nie ma.
Awatar użytkownika
piciex

Post autor: piciex »

Tak właśnie działa. Sprawdzasz stronę w poszukiwaniu kodu, który Cię interesuje, jeśli go nie ma to wysyłasz maila z zapytaniem. W mailu najlepiej podać nr SKU produktu z Banggood, w przypadku Olighta S30R jest to SKU184900 i czekać na odpowiedź. :mrgreen:
ODPOWIEDZ