Tania latarka EDC

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Awatar użytkownika
Roni11

Tania latarka EDC

Post autor: Roni11 »

Witam.

Na forum zarejestrowany jestem od jakiegoś czasu.
Przeważnie czytam, ale nadszedł czas na zakup latarki EDC więc chciałem się poradzić.

Przeczytałem trochę na ten temat i moim typem jest polecana przez @cpt.Nemo latarka Ultrafire 6810.
Chciałem zapytać czy pojawiło się ostatnio coś innego wartego uwagi?

Wiem, że do Ultrafire'a muszę dokupić jeszcze ładowarkę i ogniwa.
Ładowarka to prosta sprawa, kupię taka: KLIK

Jeśli chodzi o ogniwa to trochę sie gubię.
W forumowym komisie znalazłem kilka tematów z tymi ogniwami, ale nie wiem które będą najlepsze:
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=17585
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=17624
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=17392
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=17192
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=17498

Ile ogniw kupić od razu? Jedno wystarczy czy lepiej kupić kilka bo szybko padają?

Pozdrawiam,
Mateusz
max4max

Post autor: max4max »

Obecnie są jeszcze latarki Securitylng po niewiele więcej niż 10 usd , na forum za chwilę pewnie pojawią się oferty ich sprzedaży bo wielu forowiczów kupiło w promocji po niecałym dolarze.

Li-iony nie padają szybko i tylko od Ciebie zależy ile chcesz , ja z reguły kupowałem co najmniej 3-4 by koszty wysyłki tez obniżyć.
Ostatnio zmieniony niedziela 22 lis 2015, 19:06 przez max4max, łącznie zmieniany 1 raz.
michal1

Post autor: michal1 »

Najlepsze ogniwa są najpojemniesze, ale najlepiej w stosunku cena/jakość wypadają te bardzo taniea o wysokiej pojemności. Sam musisz zdecydować co wybrać ;)
Kanghoy

Post autor: Kanghoy »

Do ultrafire 6810 najlepiej zabezpieczoną baterie, bo nie ma ochrony ogniwa, wtedy nie będzie nikt kto z niej korzysta musiał myśleć czy nie czas przypadkiem naładować bo ogniwo się zajedzie - cpt.Nemo twierdzi że mocno spada jasność jeszcze przy dość bezpiecznym napięciu, więc pewnie jak często będziesz używał to zauważysz, ale jak się okaże, że od święta na kilkusekundowe przyświecenie, możesz zjechać poniżej zalecanego napięcia i zmniejszyć mocno żywotność ogniw. W bto.pl jest zabezpieczony keepower 2200mah za jakieś 22zł(na forum w dziale bto znajdziesz kod tabatowy na 7%), potem już ponad 30 zł za zabezpieczone o większej pojemności, jak chcesz mieć spokój to bym jednak się postarał o tego typu ogniwa(jak masz kasę mogą być większej pojemności). Lepiej kupic 2, żeby jedno było na zapas i żeby nie trzeba było doładowywać częściej niż trzeba, bo producenci podają żywotność w cyklach ładowania.

Ew. taniej niż kupować takie ogniwa wyjdzie wymienić sterownik na taki z zabezpieczeniem o ile sam to ogarniesz i do tego wrzucić standardowe ogniwa bez zabezpieczenia ;).

Do mnie te ultrafire coś nie mogą dojechać, wysłali 1.11 nierejestrowaną i nadal nie ma :/.
Awatar użytkownika
Roni11

OK, dziękuję za pomoc.

@max4max myslisz ze lepiej poczekać na Securitylng niż kupować Ultrafire 6810?
Możesz podlinkować o który model dokładnie chodzi?

@Kanghoy chodzi ci o te ogniwa?
http://bto.pl/B2CProdukt.aspx?id_artykulu=43723
Przy takich akumulatorach koszt całego zestawy będzie wynosił w okolicach 50 zł.
Kanghoy

Roni11, tak o te akumulatorki, a max4maxowi chodzi o te latarki:
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t ... sc&start=0

Jak do mnie dojedzie Ultrafire to Ci mogę porównać i Ci powiedzieć którą moim zdaniem z tych dwóch warto, bo mam securytying na oryginalnej diodzie. Przy czym do securitying musiałbyś mieć zewnętrzną ładowarkę i ta latarka też standardowo nie ma ochrony ogniwa, więc dobrze by było mieć też baterię z zabezpieczeniem, albo też sterownik zmienić.

Do powerbanku tego typu http://www.gearbest.com/chargers/pp_182667.html (nie bierz w tym sklepie, mam linka pod ręką po prostu ;) ) na pewno zabezpieczone nie wejdą, bo taki mam, nie wiem jaka jest najtańsza do której wchodzą.
Ostatnio zmieniony wtorek 24 lis 2015, 23:43 przez Kanghoy, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Roni11

Już się pogubiłem trochę.

Chyba nie będę kombinował i wezmę Ultrafire 6810 + ładowarkę + ogniwo z BTO.
Dziękuję za wszystkie rady.
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

Daj ogłoszenie w sklepiku że kupisz securitylng z sterownikiem nanjg 105 C lub 105D.

Dużo osób zamawiało te latarki, na pewno komuś zbywa.
Kanghoy

Mam już fabryczne jedno i drugie, właśnie przyszedł listonosz.

Ultrafire świeci mocniej - jest mocniejszy, mniejszy spot (ma krótszy reflektor, ale o większej przekątnej). Ultrafire ma cieplejszą barwę diody z delikatną zieloną tintą.

Wygodniej się używa ultrafire bo ma przycisk z boku, ale jednocześnie na 100% będzie się sama włączać w kieszeni przez to, securytying ma przycisk schowany głębiej na tyłku - sam się raczej nie włączy. UF ma 3 tryby - low,high,strobo. Securytying ma 5 low-med-high-strobo-sos.

Fotka na szybko z ok 1m, po lewej ultrafire, po prawej securytying. Dziwne, wynika z tego, że z ultrafire lepszy thrower niż z tego naszego nowego odkrycia ;).
Obrazek

A i pamiętaj, żeby do ultrafire nałożyć pastę termoprzewodzącą pod diodę.
Awatar użytkownika
Roni11

@Kanghoy co do trybów działania w Ultrafire to podobno jak przytrzymasz włącznik przez 3s to odpali się tryb SOS w najwyższej jasności.
Co do tej pasty termoprzewodzacej to jakaś skomplikowana operacja czy laik sobie poradzi?

Teraz to mi panowie namieszaliście w ogóle w głowie. ;)
Kanghoy

Co do pasty, to... w moich o dziwo była, ale mało, w necie widziałem reckę w której pokazywali, że nie ma.

Laik sobie poradzi, okręcasz górę z szybką, wyjmujesz reflektor, podważasz płytkę z ledem, jakąś szpatułką tam musisz się dostać i dać trochę pasty i będzie ok. W ultrafire jest jeszcze jeden bug - piguła nie ma sensownych dziurek do odkręcania, a strasznie twardo siedzi, dlatego po pierwszych próbach zrezygnowałem z odkręcania i zrobiłem to na dziko tak jak wyżej opisałem ;).
Awatar użytkownika
Roni11

Z założenia latarka ma leżeć w plecaku, co za tym idzie twoja wypowiedz o tym, ze łatwo ja przez przypadek włączyć trochę mnie zbiła z tropu.

Byłem już praktycznie zdecydowany na UF, a teraz się waham.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 23 lis 2015, 19:40 przez Roni11, łącznie zmieniany 1 raz.
Kanghoy

Ja mam podobnej konstrukcji Skilhunta H02 - ma tak samo ułożony przycisk i nawet więcej siły trzeba, żeby go wcisnąć i mi się notorycznie włącza w kieszeni. Z nią jest jeszcze taki problem, że jak mi się raz odpaliło turbo, to jak wyjmowałem to się prawie poparzyłem ;). No i pewnie dioda też swoje dostała od przegrzania.

Moim zdaniem jako taka rzucana do plecaka się nie nadaje bez przeróbek - musiałbyś dorobić jakieś kółko i dolutować, żeby zrobić taką ramkę jak np. w olightach jest:
Obrazek

Wtedy musi coś konkretnie wcelować, żeby włączyć, bo większa powierzchnia nie spowoduje włączenia-oprze się na ramce. Securytying ze zmienionym sterownikiem to będzie fajny wybór, tylko że pewnie trochę drożej wyjdzie niż ultrafire, ale będziesz mógł chociaż tańszą baterię wsadzić(bez zabezpieczenia) jak faktycznie kupisz ze zmienionym sterownikiem z ochroną przed rozładowaniem, po zmianie sterownika powinien świecić mocniej niż ultrafire no i sam Ci się raczej nie włączy.

EDIT: Ewentualnie musiałbyś po prostu trochę odkręcać gwint za każdym razem jak wrzucasz do plecaka, wtedy się sama nie włączy.
zieloczek100

Post autor: zieloczek100 »

Ja polecam kupować ogniwa od woytazo z forum lub powerbanki Xiaomi w Chinach i rozbierać. 50/3=16,6 za ogniwo 3350mAh.
Kanghoy

No tak, tylko nie będą z zabezpieczeniem, a obie latarki o których myślał bez zmiany drivera tego nie ogarną.
ODPOWIEDZ