Problem z ładowanie akumulatorków 18650.

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
ArekNN

Problem z ładowanie akumulatorków 18650.

Post autor: ArekNN »

Witajcie. ( To mój pierwszy post, więc WITAJCIE! ;) ) Kupiłem jakiś czas temu latarkę Ultrafire z ładowarką i dwoma akumulatorami. ( (Wiem, że to nienajlepszy sprzęt, ale na moje potrzeby wystarcza ).Niestety akumulatory wystarczały na zaledwie 40 minut świecenia. W związku z tym zaopatrzyłem sie w aku z rozbiórki laptopowej baterii. Pierwsze ładowanie w posiadanej ładowarce trwało dość długo w porównaniu z ładowaniem akumulatorów dostarczonych z latarką, ale udało się po kilkunastu godzinach ładowania osiągnąć upragniony stan zielonej diody. Niestety już kolejne ładowania nie skończyły sie tak dobrze, to znaczy pomimo kilkudziesięciu godzin ładowania cały czas świeci czerwona dioda. Nawet oryginalne aku dostarczone z latarką nie chcą się już naładować do pełna. Kilku moich kolegów kupiło taki sam zestaw i po załadowaniu akumulatorów z laptopów, również nie mogą już naładować żadnego do pełna. Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy?
Awatar użytkownika
Ebola

Post autor: Ebola »

A mierzyłeś może do jakiego napięcia ładuje ta ładowarka? W każdym razie podejrzewam że nic nie da się z tym zrobić, lepiej kupić jakąś tanią i pewną ładowarkę.
ArekNN

Właśnie zmierzyłem, ładowarka podaje 3,5 V.
Losiu

Post autor: Losiu »

Zmierz napięcie na akumulatorze zaraz po wyjęciu z tej ładowarki, albo jak dasz radę w trakcie ładowania.
ArekNN

Po trzech dniach ładowania dioda czerwona, na akumulatorze 3,5 V. W trakcie ładowania również 3,5 V.
Awatar użytkownika
vin324pl

Post autor: vin324pl »

Zatem ładowarka zamiast 4,2 ma zaledwie 3,5V, coś na pewno z nią nie jest dobrze.
Jeśli chcesz się bawić w zdobywanie wiedzy i doświadczenia możesz rozebrać ładowarkę i wrzucić dokładne fotki wnętrza - elektroniki może gołym okiem będzie widoczna awaria.

Na tym forum jest sporo osób dla których pomoc przy lokalizacji takiego problemu to bułka z masłem, choćby Mistrz Pyra

Inaczej musisz kupić nową.
Ostatnio zmieniony piątek 13 lis 2015, 11:16 przez vin324pl, łącznie zmieniany 1 raz.
Zestaw rowerowy:
Światła mijania/drogi publiczne - L2P 2,8A noctigon + daszek/ s2+ 3*xpl optyka owalna
Światła drogowe/teren - C8 3*xp-l 4,2A ledil 35mm
Awatar użytkownika
Ebola

Pokaż jeszcze co to za ładowarka, bo jak coś tego typu: http://allegro.pl/ladowarka-do-akumulat ... 16418.html to szkoda zachodu. Lepiej ją odrazy zutylizować.
Awatar użytkownika
vin324pl

Ebola,
Ech nie prawda , ta po modzie służy mi jako koszyk do ładowania w icharger :D
Zestaw rowerowy:
Światła mijania/drogi publiczne - L2P 2,8A noctigon + daszek/ s2+ 3*xpl optyka owalna
Awatar użytkownika
Ebola

vin324pl, Miałem edytować posta i napisać że ewentualnie zostawić sam koszyczek, ale mnie wyprzedziłeś :evil: :mrgreen:
Awatar użytkownika
vin324pl

ArekNN,
Jeśli nie masz parcia na czas to ta ładowarka jest ok
https://www.fasttech.com/p/1331700

możesz podlinkować coś co wpadnie Ci w oko z "krajowej" oferty i zweryfikujemy
Fajne są nitecore i2, d2 , sporo osób poleca litokale z tych lepsiejszych ładowarek

Z budżetowych rozwiązań (a sądze że takie będą Cię interesować) to jeszcze na pewno powerbanko/ładowarki z banggod czy miler ładowany z usb/ układy na tp46

Dobrym wyjściem będzie zostawienie starej jako koszyka i zalutowaniem do niej takiego układu
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=50 ... ule_id=201

Wtedy można ładować z USB > przewody> koszyk> ogniwo
Ostatnio zmieniony piątek 13 lis 2015, 11:28 przez vin324pl, łącznie zmieniany 2 razy.
Zestaw rowerowy:
ArekNN

Panowie, WIELKIE dzięki. Mam koszyczek :) Zamówię coś ze wskazanych propozycji.
Awatar użytkownika
Widzior

Post autor: Widzior »

Arek, skoro ze starej "ładowarki" masz już koszyk, to najtańsza i zarazem b.dobra opcja to mini układzik ładowarki na tp4056. Tu opis - http://lygte-info.dk/review/Review%20Ch ... %20UK.html
Na allegro po 3-4zł, sam kupiłem i ładuje lepiej niż te chińskie wynalazki. Możesz podłączyć pod jakikolwiek zasilacz 5V, nawet pod molex z komputerze. Prąd max 1A, ewentualnie możesz zmienić na mniejszy zmieniając 1 rezystor SMD (b.malutki niestety). Masz też w tym mikrusie gniazdo mini-USB, a w najnowszych modelach micro-USB, przez który możesz układ zasilić.
Lepsze jest wrogiem dobrego.
ArekNN

Dokładnie minutę temu zamówiłem trzy takie układziki, kolegom też poprzerabiam ich ładowarki. Dzięki. Przy okazji, gdzie można kupić jakieś szkiełka do latarek? Właśnie swoje rozwaliłem :|
Awatar użytkownika
Widzior

Post autor: Widzior »

Arek, sam o to pytałem (tak na przyszłość jakbym zbił/porysował) Dariusza70, u którego kupiłem Convoy S2+, i ma dobre szkiełka UCL z antyrefleksem po 10zł/szt. Jak chcesz zwykłe szklane, takie z demontażu oryginalnych chińskich optyk, to zapytaj Darka, pewnie w cenie samej przesyłki ci wyśle (mi dorzucił 2szt gratis, bo i tak nic z nimi nie zrobi). Tylko że to szczyt technologii nie jest, zwykłe szkiełko z pseudo-antyrefleksem, które tylko tłumi lumeny :)
Lepsze jest wrogiem dobrego.
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Post autor: Manekinen »

Nie pokazałeś tej swojej ładowarki, a to nie jest tak że ona ma schowany ten cycek dodatni, i ogniwa z zabezpieczeniem pasują bo mają wypustek, a ogniwa przemysłowe z płaskim plusem mają bardzo słaby kontakt? Wtedy wystarczy nanieść trochę cyny.
Obrazek
ODPOWIEDZ