Jaka ładowarka z pomiarem pojemnności akumulator(k)ów

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Awatar użytkownika
Sosenia

Jaka ładowarka z pomiarem pojemnności akumulator(k)ów

Post autor: Sosenia »

Witajcie :)

Po ostatnich przygodach z ciągle rozładowanym, nowym akumulatorem w samochodzie zadałem sobie pytanie - a może by jakoś zmierzyć jego prawdziwą pojemność? I tak zacząłem marzyć czego to bym nie zmierzył za pomocą takiej inteligentnej ładowarki...

Do rzeczy. Zastanawiam się nad zakupem ładowarki w stylu Turnigy Accucel 6, dzięki której mógłbym zmierzyć pojemność akumulatorków (18650 jak i AA/AAA) i o ile na to urządzenie pozwoli - może też pojemność akumulatora samochodowego, ale to zdecydowanie w drugiej kolejności. Na komplet zasilacz+ładowarka chciałbym przeznaczyć około 150-200zł ale jeżeli coś jest naprawdę warte swojej ceny to oczywiście więcej. Nie ma znaczenia czy z PL czy z importu - byle taniej i pewniej.

PS: Mam w domu sporo zasilaczy, do laptopów, drukarek, ładowarek transformatorowych po starych telefonach, skanerach, konsolach itp. - czy coś z takich rzeczy się nada?

Co w takim przypadku możecie mi polecić?
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
pier

Post autor: pier »

Najlepszą opcją jest pewnie jakiś iCharger bądź Reaktor. Tylko aby je w pełni wykorzystać trzeba zasilacz pokroju takiego od Xbox-a.
Awatar użytkownika
JacaGlaca

Post autor: JacaGlaca »

A Liitokala lub Opus do sprawdzania pojemności AA/AAA, 18650 nie wystarczą?
Mactronic Black Eye @Noctigon XP16 V2 XP-L V6 3C LED /Nanjg 105c 2,1A
BLF Special Edition X6 CREE XM-L2 U2-3C 1A/3C
BLF A6 CREE XPL 1600LM 7/4modes EDC
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

JacaGlaca pisze:A Liitokala lub Opus do sprawdzania pojemności AA/AAA, 18650 nie wystarczą?
One są dobre w przypadku większej ilości ogniw do ładowania i sporadycznego testowania. Mając latarki pobierające 1.4/2.1/2.8A itp wypadało by zapewnić ogniwu podczas testu bardziej realne warunki, czyli prądy rozładowania zbliżone do tych z latarek i zobaczyć jak wyglądają ich charakterystyki.
Przykład. Mój wiekowy ognisty Ultrafire 2400mAh by nawet nie najgorzej wypadł w teście pokazując ~1500mAh przy rozładowaniu 500mA, jednak przy 1A już do 1000mAh nie może dobić a co dopiero przy większych prądach. (http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p=145970#145970)
Awatar użytkownika
Sosenia

Post autor: Sosenia »

JacaGlaca pisze:A Liitokala lub Opus do sprawdzania pojemności AA/AAA, 18650 nie wystarczą?
Widziałem, fajna to rzecz, ale jak dla mnie mało konfigurowalna. W przyszłości kupię ładowarkę tego typu tylko do AAA/AA i na 4 sloty dla żony, fotografki, Eneloopów ma mnóstwo...

Mi się ostały 2 względnie nowe baterie z laptopów czyli 12 ogniw 18650, szkoda żeby im sie zmarło ze starości.

Z racji ceny, raczej dociera do mnie Reaktor w połączeniu ze starym zasilaczem komputerowym. Gabaryt będzie nieporęczny, ale nie stracę drugiego tyle na zasilacz. Ew. do lżejszych zadań zrobię mobilny w połączeniu z akumulatorem żelowym 12V 6Ah :)

Może ktoś poleci coś jeszcze? Dziekuję wszystkim za dotychczasowe podpowiedzi.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

http://hobbyking.com/hobbyking/store/uh ... duct=58216 polecam zakup europejski, bo bez ew cła (ja musiałem płacić cło kupując reaktora w Chinach). Czas dostawy też jest znacząco krótszy. Poza tym Reaktor to dobra ładowarka (mam 2szt) i kusi mnie wersja 1000W, tylko mam problem ze znalezieniem taniego zasilania 24-36V i 1000W.
Awatar użytkownika
pier

Post autor: pier »

Porządny zasilacz (od Xbox-a) nie kosztuje więcej jak 50zł.
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Post autor: Manekinen »

Jak koledzy już napisali, tylko dobra ładowarka modelarska. Reaktor albo iCharger. Zasilacz ATX sprawdzi się dobrze, ale oryginalny zasilacz od xbox 14A kosztuje raptem 35zł, na prawdę polecam bo jest bardzo wygodny w użyciu.
ODPOWIEDZ