Podgrzewanie dzbanka z herbatą
Podgrzewanie dzbanka z herbatą
Witam,
Zima idzie, a od pewnego czasu przyzwyczaiłem się do zrobienia herbaty w dzbanku i popijanie przez jakiś czas, wiadomo że cieplutka lepiej smakuje.
Zastanawiam się nad podtrzymywaniem ciepełka dzbanka, myślę nad matą do podgrzewania lusterka samochodowego 12V np. 19W
Do tego jakaś ładna obudowa + Ew. kit AVT z termostatem cyfrowym.
Myślicie że ma to sens?
Inne lepsze rozwiązanie?
Pozdrawiam.
Zima idzie, a od pewnego czasu przyzwyczaiłem się do zrobienia herbaty w dzbanku i popijanie przez jakiś czas, wiadomo że cieplutka lepiej smakuje.
Zastanawiam się nad podtrzymywaniem ciepełka dzbanka, myślę nad matą do podgrzewania lusterka samochodowego 12V np. 19W
Do tego jakaś ładna obudowa + Ew. kit AVT z termostatem cyfrowym.
Myślicie że ma to sens?
Inne lepsze rozwiązanie?
Pozdrawiam.
Główny spammer tego Forum
Re: Podgrzewanie dzbanka z herbatą
ProLight pisze:Zima idzie, a od pewnego czasu przyzwyczaiłem się do zrobienia herbaty w dzbanku i popijanie przez jakiś czas, wiadomo że cieplutka lepiej smakuje.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Mam taki cudowny podgrzewać - zrealizowany na...2 rezystorach 0,5W... Aby to działało, kubek musi być metalowy i mieć góra jedną sciankę, przy porcelanowych lub podwójnych ściankach taki podgrzewacz nie ma sensu.
Mam też podgrzewacz do auta - jest to zwykły kubek, wewnątrz ma nawinięty drut oporowy i nic więce. Grzeje jak wariat, jak zostaje nam mało herbatki, potrafi ją zagotować.
Mam też podgrzewacz do auta - jest to zwykły kubek, wewnątrz ma nawinięty drut oporowy i nic więce. Grzeje jak wariat, jak zostaje nam mało herbatki, potrafi ją zagotować.
Ostatnio zmieniony wtorek 06 paź 2015, 21:07 przez skaktus, łącznie zmieniany 1 raz.
ILPT
Moje dowcipaski
Pytam poważnie, świeczka odpada.
Myślałem nad rezystorami, ale dzbanek jest szklany i dodatkowo chciałem do tego jakąś ładną podstawkę.
Myślałem o kuchence elektrycznej do gotowania - mam taką bardzo ładną sztukę, tylko musiałbym jej ograniczyć moc do minimum co pewnie nie jest łatwe w tym przypadku, a dużo łatwiej będzie mi zrobić coś nowego.
Pytam poważnie, świeczka odpada.
Myślałem nad rezystorami, ale dzbanek jest szklany i dodatkowo chciałem do tego jakąś ładną podstawkę.
Myślałem o kuchence elektrycznej do gotowania - mam taką bardzo ładną sztukę, tylko musiałbym jej ograniczyć moc do minimum co pewnie nie jest łatwe w tym przypadku, a dużo łatwiej będzie mi zrobić coś nowego.
-
myślałeś o czymś takim ma funkcję podtrzymania temperatury.
Moc ograniczysz najzwyklejszym regulatorem na triaku np:ProLight pisze:Moje dowcipaski
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2472198.html
Ja używam tego cuda do regulacji kuchenki elektrycznej o mocy 500W. Przy regulacji można zejść do około 20 - 30W
ILPT
Super, czegoś takiego szukałem właśnie do ograniczenia mocy "piekielnemu" opiekaczowi. W środek nie wejdzie, ale można wpakować w obudowę od zasilacza.skaktus pisze: Moc ograniczysz najzwyklejszym regulatorem na triaku np:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2472198.html
Ponad rok już minął a temat dalej aktualny
Ale widzę że przyjaciel Han tu też zaglądał i dzięki mnie wymyślił " heatbed "
Mam w planie zamówić HEATBED delta + W1209 do tego zasilacz (jeszcze nie wiem jaki mocny) + Podkładki z korka i będzie piękny podgrzewacz w końcu...
Jak dobrze pójdzie to od razu robię podgrzewacz do jedzenia do samochodu HEATBED + menażka i mamy ciepłe jedzonko w pracy
Ale widzę że przyjaciel Han tu też zaglądał i dzięki mnie wymyślił " heatbed "
Mam w planie zamówić HEATBED delta + W1209 do tego zasilacz (jeszcze nie wiem jaki mocny) + Podkładki z korka i będzie piękny podgrzewacz w końcu...
Jak dobrze pójdzie to od razu robię podgrzewacz do jedzenia do samochodu HEATBED + menażka i mamy ciepłe jedzonko w pracy