Convoy M2 - miganie podczas jazdy rowerem
Convoy M2 - miganie podczas jazdy rowerem
Od pewnego czasu zauważyłem, że podczas jazdy rowerem z włączoną latarką światło ciągłe zaczyna mi delikatnie migać, tzn. dioda nie gaśnie całkowicie ale zmienia się moc strumienia światłą. Prawdopodobnie dzieje się tak od wstrząsów.
To jeszcze jest dla mnie całkiem zrozumiałe i nie przeszkadza mi to aż tak bardzo. Gorzej jest natomiast z sytuacją, że czasami latarka zachowuje się tak jakby ogniwo się rozładowało - załącza się bardzo mała moc oraz równomierne miganie. Po wyłączeniu, włączeniu, czasem klepnięciu, rozkręceniu i skręceniu latarki wszystko wraca do normy.
Czy ktoś z Was spotkał się z podobnym problemem? Oraz czy ktoś znalazł rozwiązanie tej sytuacji?
Pozdrawiam.
To jeszcze jest dla mnie całkiem zrozumiałe i nie przeszkadza mi to aż tak bardzo. Gorzej jest natomiast z sytuacją, że czasami latarka zachowuje się tak jakby ogniwo się rozładowało - załącza się bardzo mała moc oraz równomierne miganie. Po wyłączeniu, włączeniu, czasem klepnięciu, rozkręceniu i skręceniu latarki wszystko wraca do normy.
Czy ktoś z Was spotkał się z podobnym problemem? Oraz czy ktoś znalazł rozwiązanie tej sytuacji?
Pozdrawiam.
Jakie masz ogniwo?
W grę wchodzi wymiana sprężynki, dolutowanie mosiężnego krążku. Jako rozwiązanie doraźne możesz troszkę tą sprężynkę spróbować rozciągnąć.
Pozdrawiam
W grę wchodzi wymiana sprężynki, dolutowanie mosiężnego krążku. Jako rozwiązanie doraźne możesz troszkę tą sprężynkę spróbować rozciągnąć.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony niedziela 20 wrz 2015, 21:08 przez michal1, łącznie zmieniany 1 raz.
Ogniwa to LG 18650B4 3.7V 2600mAh ( https://www.fasttech.com/products/1447309 ) - mam dwa identyczne, na obu występuje ten sam problem. Używam ich regularnie już prawie 1,5 roku, ale wydaje mi się, że wytrzymują podobny czas jak początkowo.
Co do rozciągnięcia sprężynki to już próbowałem - niestety nie zauważyłem poprawy.
Co do rozciągnięcia sprężynki to już próbowałem - niestety nie zauważyłem poprawy.
Ogniwa to LG 18650B4 3.7V 2600mAh ( https://www.fasttech.com/products/1447309 ) - mam dwa identyczne, na obu występuje ten sam problem. Używam ich regularnie już prawie 1,5 roku, ale wydaje mi się, że wytrzymują podobny czas jak początkowo.
Gdzieś jest słabszy kontakt, wyczyścić gwinty, dokręcić pierścień dociskający włącznik w "dupce", sprawdzić czy piguła nie jest luźna i też dokręcić.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Wyczyściłem miejsca styków z kurzu i zabrudzenia (w tym momencie nie mam delikatnego papieru ściernego, ale postaram się jak najszybciej zrobić to porządnie ). Niestety moje prowizoryczne wyczyszczenie za dużo nie pomogło, problem występuje również w momencie braku wstrząsów - umieszczam filmik w momencie jak świeciłem na dywan: https://www.youtube.com/watch?v=6vdwRz-1Tyo - widać jak światło się zmienia.
Zauważyłem teraz również, że podczas świecenia piguła wydawała cichy pisk, podczas trybu sos pisk był słyszalny w momencie świecenia.
Nie wiem czy ten pisk występował wcześniej - jest na tyle cichy, że mogłem po prostu nie zwrócić na niego uwagi.
Zauważyłem teraz również, że podczas świecenia piguła wydawała cichy pisk, podczas trybu sos pisk był słyszalny w momencie świecenia.
Nie wiem czy ten pisk występował wcześniej - jest na tyle cichy, że mogłem po prostu nie zwrócić na niego uwagi.
Połączyłem minus baterii z obudową za pomocą kabelka - miganie występuje wtedy w momencie jak słabiej dociskam baterię w korpusie.
Po tej próbie rozciągnąłem jeszcze bardziej sprężynę, niestety dalej to samo.
Spróbuję z przylutowaniem mosiężnego styku, dodaniem dodatkowego połączenia na sprężynie.
Skąd najlepiej wziąć taką mosiężną końcówkę?
Po tej próbie rozciągnąłem jeszcze bardziej sprężynę, niestety dalej to samo.
Spróbuję z przylutowaniem mosiężnego styku, dodaniem dodatkowego połączenia na sprężynie.
Skąd najlepiej wziąć taką mosiężną końcówkę?