Miejski EDC - czyli latarka jak garnitur szyty na miarę

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
skah

Miejski EDC - czyli latarka jak garnitur szyty na miarę

Post autor: skah »

To jest ważny dzień w moim życiu, dziś dowiedziałem się że latarki są modowane ;) Nie do wiary! Nie spodziewałem się takiej jazdy bez trzymanki - ale już wiem, że fajnie że JESTEŚCIE!!

Serwus wszystkim!
Poszukuję latarki miejskiej. Będzie głównie noszona w torbie, plecaku lub będzie przewożona w bagażniku auta. Gdzie będę jej używał? Droga do garażu i w garażu (blaszak), klatki schodowe w kamienicach, czasami piwnice. Może się też przydać do ładowania z balkonu (4 piętro), więc zoom mile widziany. Chciałbym szeroko i bez widocznych skoków jasności po po bokach, ale i miecz będzie się często przydawał. Nie wiem też jakie zasilanie dla mnie byłoby najlepsze. Najchętniej to bym latarkę ładował jak komórkę, ale nie wiem czy stosuje się takie rozwiązania.

Doradźcie coś nowemu, choć przyznaję, że całego forumka nie zdążyłem przeczytać. Jak jest ktoś z Kielc, to chętnie postawię kawę i pogadam w realu ;)

Peace!
michal1

Post autor: michal1 »

Zoomy odrzuć na samym początku :)
Zasięg 50m wystarczy?
Jaki rozmiar latarki, jaki budżet?
skah

No 4 piętro, niech będzie kąt 45 stopni, trzeba by było z Pitagorasa polecieć ;) Niech będzie że styknie :grin: Chciałbym zamknąć się w stówce. Ale jak uznam, że warto dopłacić to wiadomo że nie będzie problemu. Rozmiar ma priorytet najniższy.
michal1

Coś pokroju convoya z serii s albo Ultrafire s5 powinno pasować. :)
rafalklis
Kontakt:

Post autor: rafalklis »

Wybierz w sklepiku któregoś z Convoy. Różnią się wielkością, zasięgiem i dopracowaniem (w zależności czy są modyfikowane). Potrzebujesz zestawu: latarka + ładowarka + 2 ogniwa 18650. Cena takiego zestawy to od około 100 zł wzwyż.
skah

Łatwo Wam powiedzieć - wybierz coś - ja się kompletnie na tym nie znam :-| Nie wiem jaki kolimator i czy w ogóle brać. Pojęcia nie mam jaki sterownik. Czy dioda ma być taka czy inna. Czy jedna, czy trzy. Czy dwa ogniwa czy jedno, jaka będzie moc w lumenach. Czy da się zaprogramować np tryb 5, 10, 25, 50, 75 i 100%? Czy to ustawia się fabrycznie czy samemu? Czy dioda o ciepłej barwie czy zimnej? Czy brać z zabezpieczeniem i co tam jeszcze można w konfiguracji wybrać.

Może jest ktoś ktoś kto kupił modowaną i coś doradzi, na co zwrócić uwagę, co warto wybrać.

:roll:
michal1

W cenie 100zł programowalnego sterowika nie dorwiesz musisz troszkę dołożyć.
W podobnej kwocie jest sterownik trzytrybowy z zabezpieczniem przed nadmiernym rozładowaniem ogniwa.
Kolimator formuje wiązkę światła - sprawia, ma lepszy rozkład światła.
Diodę bym polecał o barwie ciepłej. Sterownik ok. 2800mA.
Ogniwa niezabezpieczone o jak największej pojemności. Nie kupuj ogniw xxxxfire, tylko znanych firm. Pewne ogniwa dostaniesz w sklepiku.
Pozdrawiam
skah

Michale tak jak mówiłem, większego problemu z dołożeniem nie będzie. Czy kolimator to element dokręcany w zależności od potrzeby? Czy skoro rezygnuje z zooma to jest inny sposób, żeby mieć i szeroko ale czasem wąsko i długo? Wciąż tego nie pojmuję. Gdzieś mi mignęło, że najodpowiedniejszy jest sterownik 3,5.
max4max

Post autor: max4max »

skah,
Kolego, za 100 zł to nie poszalejesz i nie jest to absolutnie garnitur szyty na miarę, tylko gotowa latarka poprawiona termicznie z 1 aku i najprostszą ładowarką.
Jak zwiększysz budżet to możemy rozmawiać o innych opcjach.
Czyli tak - latarka np. Convoy S2 s2+ S3.
Sterownik fabryczny - 2 grupy trybów : 5, 40, 100% i drugi 5, 40, 100% strobo, sos
Sterownik 6x amc lub 8x amc odpowiednio 2,1 lub 2,8 A, ma wbudowane zabezpieczenie - ostrzeżenie przed niskim stanem ogniwa.
Optyka fabryczna - reflektor OP.
Dioda o barwie neutralnej lub neutralno-ciepłej np. tint 3C-4C.

Ogniwo w tym budżecie tylko ze sklepiku, a najlepiej razem z latarka zamów - koszt przesyłki się kłania.
max4max

skah pisze:zy kolimator to element dokręcany w zależności od potrzeby?
Nie - to element optyki zastępujący reflektor.
skah pisze:Czy skoro rezygnuje z zooma to jest inny sposób, żeby mieć i szeroko ale czasem wąsko i długo?

Te latarki nie maja zooma i dobrze i masz 2w1 czyli cały czas szeroko, ale zasięg te około 50 m uzyskasz , bez kolimatora.
Jak zależy Ci na zasięgu to bierz raczej zwykłego Convoya S2 lub ciut większego M1, M2.
Z tym, ze te M1 , M2 już są ciut drozsze.
Największy zasięg zapewni Convoy C8, świeci tez on promieniem wtórnym szeroko, ale tym wtórnym słabiej niż te S2 itd.
michal1

Kolimato montuje się zamiast reflektora i podobnie jak on formuje wiązkę światła tylko w inny sposób :)
Raczej nie można go wymieniać w razie potrzeby. Niestety nie ma latarki uniwersalnej - tak samo jak garnituru.
Ale zastanów się czy w EDC potrzebny Ci jest zasięg 100m albo szerokość 15m.
Większość zoom'ów ma wiele wad. A te bez wielu wad są albo słabe albo kosztują bardzo dużo. radziłbym je odrzucenie na samym początku.
Z własnego doświadczenia Ci powiem, że najczęściej używa się latarek niewielkich rozmiarów. Świecących na odległość ok. 50m, czyli podobnie do świateł samochodowych. Dobrze też, żeby latarka miała równomierny strumień światła, wygodniej świecić.
Sterowniki 3,5A też się stosuje, tylko wzrost ciepła, szybkość rozładowania ogniw są bardziej odczuwalne od widzialnego wzrostu światła. Myślę, że coś ok 3A to optymalny wybór.
Pozdrawiam
skah

max4max pisze:Kolego, za 100 zł to nie poszalejesz i nie jest to absolutnie garnitur szyty na miarę, tylko gotowa latarka poprawiona termicznie z 1 aku i najprostszą ładowarką.
Jak zwiększysz budżet to możemy rozmawiać o innych opcjach.
Niniejszym zwiększam dwukrotnie ;)

max4max pisze:Sterownik 6x amc lub 8x amc odpowiednio 2,1 lub 2,8 A, ma wbudowane zabezpieczenie - ostrzeżenie przed niskim stanem ogniwa.
Czaję. Zabezpieczenie bym chciał, więc jakiś lepszy sterownik. Czy teraz będzie można zaprogramować wg mojego uznania?

max4max pisze:Ogniwo w tym budżecie tylko ze sklepiku, a najlepiej razem z latarka zamów - koszt przesyłki się kłania.
Będę modował u któregoś z chłopaków, więc może lepsze się uda założyć z całym wyposażeniem.

michal1 pisze:Kolimato montuje się zamiast reflektora i podobnie jak on formuje wiązkę światła tylko w inny sposób
Raczej nie można go wymieniać w razie potrzeby. Niestety nie ma latarki uniwersalnej - tak samo jak garnituru.
To co jest lepsze? Kolimator czy reflektor? I co to jest OP jak Kolega wyżej pisał?
max4max

skah pisze:Czaję. Zabezpieczenie bym chciał, więc jakiś lepszy sterownik. Czy teraz będzie można zaprogramować wg mojego uznania?
Oczywiście jak zamówisz ze sklepiku latarkę ze sterownikiem programowalnym lub ewentualnie co najmniej konfigurowalnym.
programowalny to najczęściej taki, gdzie masz dostęp w wywołanym trybie programowania do określenia ilości trybów świecenia i poziomu mocy na każdym z nich.
Konfigurowalny to najczęściej taki, który ma wpisane na stałe kilka banków z trybami, które możesz zmieniać, jednak nie możesz programować mocy świecenia. Z praktyki należy dodać, że z reguły banki z trybami są tak ustawione, ze są w zupełności wystarczające, a wybór jest zarówno w teren , na rower i inne.
Dodatkowe opcje to zabezpieczenia termiczne w sterownikach, bo te przed rozładowaniem mają już nawet seryjne ( w tych latarkach k których mowa) - zmniejszają poziom mocy na niższy tryb.
skah pisze:To co jest lepsze? Kolimator czy reflektor? I co to jest OP jak Kolega wyżej pisał?
Nie ma że jedno jest lepsze - zależy od zastosowania i wymagań.
Kolimator rozprasza światła a dokładniej czyni je bardziej jednorodnym, czyli nie masz klasycznego spota i spilla, czyli promienia głównego i wtórnego.
Skoro czyni jednorodnym to zdecydowanie skraca zasięg bo likwiduje tak jakby ten promień główny.
kolimator nadaje się na bliższe odległości, na rower, do czołówek itp

Reflektor z kolei może być smooth, czyli gładkie lustro, lub OP - czyli pomarszczony - skórka pomarańczy.
skah

Dzięki trochę mi to rozjaśniłeś. Więc ja wolę zdecydowanie z kolimatorem. Barwa raczej ciepła lub neutralnociepła. Sterownik może być ten lepszy programowalny o ile nie będzie 100% droższy. Zabezpieczenie termiczne też by mi odpowiadało. Co dalej? Zasilanie? Dioda? Jedno ogniwo styknie? Ile to będzie lumenów? Jak długo będzie pracować na pełnym ogniwie?
michal1

Zasilanie to ogniwo 18650, działa ok. 0,5-1h. Będzie ok. 1000lm w zależności od zastosowanej konfiguracji.
ODPOWIEDZ