Zakup kozy i wentylatora

....nie pasujące gdzie indziej...
tnt_gt

Zakup kozy i wentylatora

Post autor: tnt_gt »

Przymierzam się do zakupu kozy, do ogrzewania domu.

Przy okazji poszukiwań odpowiedniego modelu znalazłem kilka informacji odnośnie rozprowadzania ciepła w pomieszczeniu. Znalazłem ciekawy artykuł jak połączyć możliwości kominka i wentylatora.

Oprócz zastosowania wentylatorów sufitowych można również używać wentylatorów na kominek. Tutaj kilka przykładów, a tu krótkie wyjaśnienie zasady działania.

Ceny tych wentylatorów do postawienia na kozie są zabójcze.

Po takim trochę przydługim wstępie pytanie, czy ktoś z Was (mających kozę) używa rozwiązania z wentylatorem do rozprowadzanie ciepła po pomieszczeniu?
Jak sprawuje się takie rozwiązanie?

I jeszcze ciekawostka - wentylator z silnikiem Stirlinga
GT Rulez ale teraz czas na CUBE
Awatar użytkownika
Browar

Post autor: Browar »

Nasze biuro w starej kamienicy ogrzewane jest piecem kaflowym z wkładem elektrycznym. Biuro ma 3,8m wysokości i 40m2 powierzchni. Regulacja jest trzystopniowa - są trzy grzałki. W zimie miesięczny koszt prądu (II taryfa) wynosił ok 1200 zł, piec grzał na pozycji III - max i było trochę chłodnawo. Kilka lat temu wpadłem na pomysł i naprzeciw pieca postawiłem duży wentylator - na najmniejszym biegu lekko dmuchał na piec i mieszał powietrze w pomieszczeniu. Rachunki natychmiast spadły do ok 700 zł/mies., grzeje max na II i jest ciepło. U kolegi w chacie letniskowej ogrzewanej kominkiem zamontowałem taki wentyl, tylko pod sufitem i w drzwiach - wydmuchuje spod sufitu przez drzwi ciepłe powietrze na resztę chatki i wszędzie jest ciepło.
To rozwiązanie sprawuje się rewelacyjnie.
pozdrav
PawelG.

Post autor: PawelG. »

Wentylatorki ciekawe, ale cena powala.
Ciemności rozświetlają mi:
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne :)
GanzConrad

Post autor: GanzConrad »

tnt_gt, mam DGP od 8 lat, używałem może z 5lat. Przetrenowałem grawitację, turbinę z filtrem, bez filtra i doszedłem do wniosku, że nie ma na świecie takiego wentylatora, do którego jesteś w stanie się przyzwyczaić. Wentylator się rusza, posiada łożyska, które się zużywają i nawet jeśli jest cichy na początku, to potem jest coraz głośniejszy i zanim zabierzesz się za wymianę łożysk to wydaje z siebie dźwięki startującego odrzutowca ;-).
Można kombinować na różne strony, ale niestety nic nie zastąpi wody w kaloryferach, a zwłaszcza w podłodze.
Marcin S.

Post autor: Marcin S. »

+1 do tego, co powiedział GanzConrad. Po kilku latach używania kominka z rozprowadzaniem powietrza rozstaliśmy się z nim bez żalu. Teraz mamy wkład z płaszczem. Cicho, bez przeciągów i smug kurzu.

Pzdr.
M.
tnt_gt

W moim przypadku koza będzie dodatkowym źródłem ciepła, podstawowym na razie będzie gaz.

Zdecydowaliśmy się na kozę, ze względu na "kompaktowość" rozwiązania i łatwość montażu.
Ponadto będziemy musieli zastosować stalowy komin zewnętrzny, wzdłuż elewacji.
Zastanawiałem się nad płaszczem wodnym w kozie, ale komplikuje to znacznie podłączenie.
Ciekawe, jakby zrobić podłogówkę, która zasilana jest z kozy. :)

Ponieważ koza będzie używana od czasu do czasu, to zastosowanie wentylatora traktuję jako jeden ze sposobów na wyrównanie temperatury w pomieszczeniu.
Może pokuszę się o samodzielne wykonanie wentylatora kominkowego, ale o tem potem.

Szukam po prostu patentów ("tips&tricks") na korzystanie z takiego wolnostojącego urządzenia grzewczego. Jest to dla mnie nowa sprawa.
GanzConrad

Post autor: GanzConrad »

Widziałem kozy z płaszczem wodnym zrobione z nierdzewki, z automatycznym podajnikiem pelletu, więc oferta w tym segmencie jest dość spora. Taka koza będzie miała moc grzania wody w okolicach 6-8kW, więc w sam raz będzie nadawała się do grzania podłogówki w większym pomieszczeniu. Jeśli jednak zdecydujesz się na zwykłą - żeliwna kozę, proponuję poszukać u znajomych lub w innych sklepach, aby sprawdzić jak to grzeje. Praktycznie każda koza ma za dużą moc grzewczą na jedno pomieszczenie (nawet 30mkw). Trzeba palić drzazgami i uważać, aby nie przegrzać. Uzyskanie 28stC w pomieszczeniu nie jest problemem, a należy pamiętać, że taką temperaturę odczuwa się inaczej niż letni upał.
tnt_gt

Na tę chwilę zostaniemy przy kozie, bez dodatków.
Ponieważ nigdy nie używaliśmy tego typu urządzenia, nie chciałbym komplikować obecnego układu i ryć całego pokoju. Na razie musimy ogarnąć remont na pierwszym piętrze.
Przyjdzie czas na dół, gdzie będzie stała koza.

Planujemy zakup kozy z Jotula, ponieważ produkty tej firmy mają dobrą opinię.
Na razie oglądamy oferty różnych firm.
tnt_gt

Film jak zrobić własnoręcznie wentylator kominkowy.

A tutaj coś dla osób z zacięciem do mechaniki, znowu silnik Stirlinga.
Nawiasem mówiąc ciekawy blog autora filmu.
ODPOWIEDZ