Ogniwa fotowoltaniczne

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
ww296

Ogniwa fotowoltaniczne

Post autor: ww296 »

Witam
Zastanawiam się nad panelami jak w temacie - chciałbym mieć w domu 12 V służące do np ładowania ogniw i power banków a na co dzień do zasilania drobnych urządzeń typu oświetlenie led itp.
Całą sprawę chciałbym potraktować testowo z myślą o wykorzystaniu w przyszłości do dodatkowego doświetlenia domu typu lampki led na podjeździe i fasadzie, przy bardzo udanych testach może nawet do napędu silników w rekuperatorze czy roletach itp
Jako akumulator na razie wykorzystałbym posiadane ogniwa 18650 z możliwością rozbudowania o dodatkowe ze źródła typu "Woytazo" :) w późniejszym etapie może akumulator/akumulatory ołowiowe bo wydają mi się najtańszym i najlepszym sposobem.
Na dzień dzisiejszy priorytetem cena czyli zakup w Chinach i tu czekam na porady - typu - te są sprawdzone i działają. :)
cebek

Post autor: cebek »

Mieszkam w domu bez podłączenia do sieci. Testowo używam solara z szyberdachu, tani regulator ładowania PWM, i akumulator samochodowy. Do tego mam zrobione gniazdko 12v samochodowe do którego mogę podpiąć różne zabawki. System działa całkiem sprawnie, w domku jest kilka pasków led które dają światło. Pomyśl od razu o akumulatorze kwasowym bo regulator ładowania do ogniw 18650 będzie drogi.
Awatar użytkownika
Issac

Post autor: Issac »

ww296,

Jak znajdziesz jakąś automatyczną ładowarke która zadziała z solara na Li-ion 4SxP to daj znać bo dzisiaj o tym myślałem.

Pomyślnie używam 150W samorobnego panelu + regulator + 3aku żelowe o łączej pojemności 100Ah.
Dostęp do 230V mam, ale zrobiłem to z ciekawości.
Awatar użytkownika
pegasus_sis

Post autor: pegasus_sis »

A gdzie kupujecie ogniwa? Bo potrzebuję coś, co DZIAŁA do lampki solarnej, panel ok. 6x6cm i 5-6V :roll: niestety teraz we wszystkich nowych montują żałosne prawie-atrapy, co nic nie potrafią naładować (ta ze zdjęcia miała ładować 2xnimh AA :lol: )

http://x3.cdn03.imgwykop.pl/c3201142/co ... SFuE95.jpg
Awatar użytkownika
Issac

Post autor: Issac »

Allegro, tylko trzeba je opakować bo są jako gołe wafle.
Btw. Jak się spisuje palnik ze zdjecia Mirku :>
Awatar użytkownika
pegasus_sis

Post autor: pegasus_sis »

Działa, ale tylko 5s i gaśnie ;) Nie wiem czemu, gaz firmowy Ronson. Drugi raz bym kupił coś z regulacją płomienia :wink:
ODPOWIEDZ