Convoy S3 - "rozjaśnienie niejasności"

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
bendyz

Convoy S3 - "rozjaśnienie niejasności"

Post autor: bendyz »

Witam

Zarejestrowałem się na forum już jakiś czas temu, ale korzystałem bardziej biernie niż czynnie. Tak więc witam wszystkich.

Mam pytanko. Jako że zacząłem jeździć ostatnio nocą doszedłem do wniosku że warto zmienić lampkę - poprzednia to jakaś bocialarka albo pochodna na 3xAAA z przed 5 lat, już za bardzo nie daje rady, jest poobijana, do tego w deszczu jest nieszczelna.

Zamówiłem :
convoy s3 https://www.fasttech.com/p/1195016
ładowarka : https://www.fasttech.com/p/1765202
Paczka do mnie idzie.

ogniwa 18650 mam swoje z laptopowego akumulatora HP - ogniwa nie strasznie stare 2200mha pomierzone, powinny być ok. mam tez jakieś samsungi. Sporo tego - coś wybiorę.

Po zamówieniu znalazłem kilka tematów przez które mam teraz pewne wątpliwości.

1. Czy ten convoy w standardzie ma jakieś zabezpieczenie przed rozładowaniem poniżej 3V? w sensie czy zacznie migać ostrzegająco a później zgaśnie aby nie dopuścić do zniszczenia ogniwa?
2. Czy korzystając z pełnej mocy na 2,1A powinienem latarkę modować? Czy producent wyposażył ją już tak aby jednak to ciepło odprowadzała. na forum spotkałem się z opinią że 1,4A daje rady ale ta 2.1A to już trzeba ulepszać.

Czy ja teraz już powinienem sobie coś do tej latarki zamówić? Jakiś driver, cokolwiek. Jeśli teraz zamówię z chin to przyjdzie mi możliwie szybko po latarce, nie chcę mieć latarki której później nie będę mógł używać przez 2 tygodnie. Zdolności manualne jakieś tam mam, lutować potrafię, potrzebuję tylko nakierowania na odpowiednie tory.

No i się rozpisałem. Sorry :)
Ostatnio zmieniony środa 20 maja 2015, 21:16 przez bendyz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
cpt.Nemo

Post autor: cpt.Nemo »

Przecież masz podane na stronie gdzie kupowałeś latarkę :

Electronic Components
LOW VOLTAGE WARNING Yes
REVERSE POLARITY PROTECTION Yes
Pozdrawiam, Leszek
Awatar użytkownika
pietros

Post autor: pietros »

Sterownik ma zabezpieczenie przed nadmiernym rozładowaniem. Jeżeli nie masz problemu z lutowaniem, to sterownik proponuję wymienić na taki: http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p=184037 , a przy okazji wymienić pastę pod diodą na lepszą i wyrównać powierzchnie styku między diodą a pigułą.
fotorondo

Post autor: fotorondo »

Drajwer ma zabezpieczenie, nie musisz się obawiać, a latarkę rozbierz.
Zobacz co pod diodą, ew. spoleruj co trzeba + dobra pasta i używaj.
Awatar użytkownika
cpt.Nemo

Przy rozbieraniu trzeba zadbać o super czyste pomieszczenie, bo sobie można lustro zakurzyć :)
Pozdrawiam, Leszek
Awatar użytkownika
Doctore

Post autor: Doctore »

Hmm, ładowarkę kupujesz za 20$ a ogniwa jakieś używane z demontażu z baterii laptopa?
Dziwne :O
Tylko pamiętaj by nie dotykać i nie czyścić reflektora, bo można go mocno porysować chusteczką - jak tak zrobiłem kiedyś i musiałem go wymienić :mrgreen: :roll:
NIE BOJĘ SIĘ GDY ŚWIATŁO ZNIKA, BO MAM LATARKĘ NA OGNIWACH PANASONIC' A
Awatar użytkownika
pietros

Post autor: pietros »

Z tym super czystym pomieszczeniem nie przesadzajmy, wystarczy trochę staranności. Jeżeli już koniecznie chcesz zachować czystość, to najlepszym miejscem będzie łazienka, tam jest najmniej kurzu w powietrzu.
Jeżeli ogniwa nie są mocno zużyte, to nie ma przeciwwskazań aby je używać.
bendyz

Ładowarkę chciałem już kupić taką w miarę porządną pod wszystkie ogniwa więc trochę wydałem. Ogniwa na razie mam, jesli nie będą mi wystarczać to kupie nowe.

na stronie jest napisane Low Voltage Warning Yes, ale czy to oznacza że latarka się wyłączy w okolicach 3V? tego nie wiedziałem, teraz już wiem.

Może za bardzo marudzę. jak przyjdzie to ja ładnie wyczyszczę i przesmaruję.

Dzięki za pomoc
Awatar użytkownika
cpt.Nemo

Doctore pisze:Hmm, ładowarkę kupujesz za 20$ a ogniwa jakieś używane z demontażu z baterii laptopa?
Ładowarka jest w sumie ważniejsza od ogniw :)
Ogniwa używane w laptopie działają na zasadzie pracy łańcucha :)
Cały łańcuch jest tak mocny jak jego najsłabsze ogniwo.
Bywa że w baterii aku od lapka tylko jedno czy dwa ogniwa wykazują oznaki zużycia i elektronika baterii zatrzymuje jej całą pracę. Po rozebraniu baterii na akumulatorki okazuje się często że wiele jest w doskonałym stanie.
Dobra ładowarka pomoże je długo używać i utrzymywać w dobrym zdrowiu :)
Zła ładowarka szybciorem potrafi zarżnąć najlepsze ogniwa.
Pozdrawiam, Leszek
max4max

Post autor: max4max »

bendyz pisze:na stronie jest napisane Low Voltage Warning Yes, ale czy to oznacza że latarka się wyłączy w okolicach 3V? tego nie wiedziałem, teraz już wiem.
Sama się nie wyłączy, tylko przejdzie w tryb o 1 niższy i zacznie mrugać.
To człowiek musi podjąć decyzję, czy nagle zgasić światło, bo może to być niebezpieczne dla zdrowia i życia, bo chyba lepiej, żeby aku za 5 zł padło niż zrobić sobie krzywdę ;)
bendyz

cpt.Nemo pisze: Ogniwa używane w laptopie działają na zasadzie pracy łańcucha :)
Cały łańcuch jest tak mocny jak jego najsłabsze ogniwo.
Bywa że w baterii aku od lapka tylko jedno czy dwa ogniwa wykazują oznaki zużycia i elektronika baterii zatrzymuje jej całą pracę.
Dokładnie. Rozebrałem pakiet który leżał jakies 6miesiecy bo zdechł. 6 akumulatorów sony (edit SAMSUNGI) icr18650-22E pomierzone 3,78 - 3,80v, 2 sztuki po 0,8V - już ich chyba nawet do tej ładowarki nie wsadzę bo trupy.
Jeśli nawet te sprawne będą miały zachowane 80% pojemności to będzie jakies 1800mha co na godzinę 100% świecenia wystarczy. Za darmo :D

Co do tego zabezpieczenia to nic, sprawdzę. Pobawię się najwyżej kupię ten sterownik od alienth
Awatar użytkownika
kurdolf

Post autor: kurdolf »

Doctore pisze:Hmm, ładowarkę kupujesz za 20$ a ogniwa jakieś używane z demontażu z baterii laptopa?
Dziwne :O
A co w tym dziwnego jak ma to może je wykorzystać, ludzie kupują używane z rozbiórki albo wyciągają ze śmietnika i też używają. Ja sam pierwsze ogniwa kupiłem od Woytazo i chodzą do tej pory a ładowarkę kupiłem za 39$ :wink:
Nitecore Tube
Olight i3E 10440
Acebeam H10
X1 3x XP-L 4.2A by GREG
Astrolux Mf02
Astrolux Mf04
Blf GT
Awatar użytkownika
Doctore

Post autor: Doctore »

No ja też mam sporo ogniw z laptopów, chodziło mi o to że skoro się kupuję ładowarkę za 75zł to czemu by nie kupić ogniw 2900mAh za 10zł?
Takie np. samsungi 2900 od fona...
Zła ładowarka która rozwali ogniwa?
Ja ogniwa ładuję min. powerbankiem za 5zł który ładuję ogniwa prądem 1A do 4,19V czyli to samo co np. 3x droższy miller-101.
Awatar użytkownika
Ebola

Post autor: Ebola »

Dobra ładowarka to podstawa, nie ma co z tym polemizować.
Oryginalny sterownik przy napięciu poniżej 3V obniża tryb na minimalny dodatkowo mrugając co kilka sekund, to znak że należy albo wyłączyć latarkę, albo świadomie używać dalej mając na uwadze możliwość uszkodzenia aku. Na przykład jeśli zabezpieczenie włączy się w trybie max, śmiało można ręcznie przejść na minimalny i jeszcze chwilę świecić. 2,1A powinno wytrzymać, jednak dla świętego spokoju zawsze warto zerknąć co jest pod diodą:)
Pozdrawiam
michal1

Post autor: michal1 »

Doctore,
Ładowarkę kupujesz jedną, ogniw wiele. Poza tym szkoda ładować ogniwa za 40zł ładowarką za 5zł :)
Do większości zastosowań wystarczy ładowarka za 40-50zł
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ