Zwarcie w łazience.
Zwarcie w łazience.
Instalacja w łazience ma ok. 10 lat - jest tam trochę gniazdek, światełka punktowe itd.
Ostatnio po włączeniu pralki zaczął mi wyskakiwać główny bezpiecznik (nie bezpiecznik od tej lini) - myślałem, że pralka jest do naprawy - ale po podłączeniu pralki pod gniazdko przedpokojowe, pralka nie wyrzuca korków - czyli problem jest po stronie instalacji.
Podłączenie pralki pod inne gniazdka łazienkowe oczywiście wyrzuca bezpiecznik główny.
Jak można sprawdzić, gdzie jest usterka ?
Trochę to nie normalne, że wyrzuca bezpiecznik główny, a nie od właściwej linii.
M...
Ostatnio po włączeniu pralki zaczął mi wyskakiwać główny bezpiecznik (nie bezpiecznik od tej lini) - myślałem, że pralka jest do naprawy - ale po podłączeniu pralki pod gniazdko przedpokojowe, pralka nie wyrzuca korków - czyli problem jest po stronie instalacji.
Podłączenie pralki pod inne gniazdka łazienkowe oczywiście wyrzuca bezpiecznik główny.
Jak można sprawdzić, gdzie jest usterka ?
Trochę to nie normalne, że wyrzuca bezpiecznik główny, a nie od właściwej linii.
M...
Bezpieczniki to Fael B16, a główny przedlicznikowy to Fael 25 A.
Wywala ten główny.
A czy przez różnicówkę to chyba na tym bezpieczniku nie da rady sprawdzić.
Sprawdź ciągłość przewodu zerowego do feralnego gniazdka - jak to sprawdzić ?
Trzeba zdemontować bezpieczniki ?
Wilgoci tego raczej nie mam - bardziej suchość.
M...
Wywala ten główny.
A czy przez różnicówkę to chyba na tym bezpieczniku nie da rady sprawdzić.
Sprawdź ciągłość przewodu zerowego do feralnego gniazdka - jak to sprawdzić ?
Wilgoci tego raczej nie mam - bardziej suchość.
M...
Witam
Pozdrawiam
Powinien być C, tak jest?Mediana pisze: a główny przedlicznikowy to Fael 25 A.
Podłączasz jakiś odbiornik do feralnego gniazdka, potem mierzysz napięcie pomiędzy tym przewodem neutralnym, a dowolnym innym neutralnym. Jeśli będzie tam napięcie powyżej 1-2V, to masz coś nie tak z kablami.Mediana pisze:Sprawdź ciągłość przewodu zerowego do feralnego gniazdka - jak to sprawdzić ?
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Wywala różnicówkę zwarcie doziemne. Przez przewód ochronny albo poza nim. Gniazdo w przedpokoju też ma bolec uziemiający (nie zerowanie)? I czy przy podłączeniu do gniazda w przedpokoju również podłączona (i odkręcona) była woda i odpływ?
Różnicówka przed licznikiem raczej nie jest To, że wisi w tej samej skrzynce, jeszcze o niczym nie musi świadczyć.
Pzdr.
M.
Różnicówka przed licznikiem raczej nie jest To, że wisi w tej samej skrzynce, jeszcze o niczym nie musi świadczyć.
Pzdr.
M.
Żeby wyznaczyć, który przewód jest neutralny - to biorę miernik i mierzę napięcie pomiędzy uziemieniem (PE), a jednym z pozostałych przewodów - brak napięcia wyznaczy mi przewód neutralny (o ile nie będzie wywalało różnicówki) ?
@Marcin S.
Gniazdko w przedpokoju ma bolec uziemiający.
Wodę do pralki mam zawsze włączoną.
Dodam, że mam wannę z hydromasażem i mam uziemienie tej wanny podłączone do kaloryfera - może tutaj zaczęło coś się dziać ?
M...
@Marcin S.
Gniazdko w przedpokoju ma bolec uziemiający.
Wodę do pralki mam zawsze włączoną.
Dodam, że mam wannę z hydromasażem i mam uziemienie tej wanny podłączone do kaloryfera - może tutaj zaczęło coś się dziać ?
M...
Co do pomiaru to tak, zgadza się. Ze względu na dużą rezystancję wewnętrzną woltomierza różnicówki nie powinno wywalić. Można też sprawdzić neonówką.
A propos uziemienia wanny: uuu, ja się u Ciebie kąpał nie będę, choćbyś i zapraszał Ale to wpływu na pralkę mieć nie powinno, chyba że obie rzeczy są zasilane z tego samego obwodu...
Pzdr.
M.
A propos uziemienia wanny: uuu, ja się u Ciebie kąpał nie będę, choćbyś i zapraszał Ale to wpływu na pralkę mieć nie powinno, chyba że obie rzeczy są zasilane z tego samego obwodu...
Pzdr.
M.