Problem z naprawą opalarki
Problem z naprawą opalarki
Mam problem z opalarką , zepsuła się po prostu przestała dmuchać i grzać, więc ją rozkręciłem żeby zobaczyć co jest zepsute.
Jest tam silniczek i grzałka , silniczek jest na 17V DC z diodami prostowniczymi , po podłączeniu pod 12V DC działa a po przyłożeniu 230V AC przed diody nie działa , więc wnioskuje, że ta elektronika się popsuła.
Dla elektronika to pewnie banał a ja mam problem, z naprawą, próbowałem przelutować kondensatory i sprawdzić diody czy przewodzą tylko w jednym kierunku ,są niby ok i dalej nie działa.
Wie ktoś co może być przyczyną ?
Jak moge sprawdzić też grzałkę czy jest sprawna ?
Opalarka taka kosztuje pewnie jakieś 60zł ,ale mam do niej wszystko wystarczała do moich potrzeb więc jeśli to jakaś błahostka to szkoda wyrzucić .
Zdjęcia jak to wygląda:
http://oi57.tinypic.com/2u5ulmv.jpg
http://oi61.tinypic.com/13yhxf6.jpg
http://oi60.tinypic.com/b8kzfm.jpg
Jest tam silniczek i grzałka , silniczek jest na 17V DC z diodami prostowniczymi , po podłączeniu pod 12V DC działa a po przyłożeniu 230V AC przed diody nie działa , więc wnioskuje, że ta elektronika się popsuła.
Dla elektronika to pewnie banał a ja mam problem, z naprawą, próbowałem przelutować kondensatory i sprawdzić diody czy przewodzą tylko w jednym kierunku ,są niby ok i dalej nie działa.
Wie ktoś co może być przyczyną ?
Jak moge sprawdzić też grzałkę czy jest sprawna ?
Opalarka taka kosztuje pewnie jakieś 60zł ,ale mam do niej wszystko wystarczała do moich potrzeb więc jeśli to jakaś błahostka to szkoda wyrzucić .
Zdjęcia jak to wygląda:
http://oi57.tinypic.com/2u5ulmv.jpg
http://oi61.tinypic.com/13yhxf6.jpg
http://oi60.tinypic.com/b8kzfm.jpg
Re: Problem z naprawą opalarki
Boże, co ty robisz ? Jak mostek Graetza ma zasilić silnik ? Grzałki robią za duzy rezystor. Podłączenie silnika bezpośrednio do prądu grozi zwarciem, zapaleniem, porażeniem itd...adekbws pisze: Jest tam silniczek i grzałka , silniczek jest na 17V DC z diodami prostowniczymi , po podłączeniu pod 12V DC działa a po przyłożeniu 230V AC przed diody nie działa
Bez podstawowej wiedzy, lepiej tego nie ruszaj bo zrobisz sobie krzywdę lub stracisz życie.
ILPT
ptja, jest bezpiecznik termiczny ale przewodzi prąd wiec rozumuje że jest sprawny.
No moje pytanie faktycznie możę nie jest najlepsze ale chodzi mi o to że jak powinienem podłączyć te kable by grzałka zaczęła grzać, bo próbowałem tak żę kabel 230V normalnie podpiąłem pod kostke , czerwony z czarnym podpiąłem do niebieskiego a te białe co szły do silniczka zwarłem i dalej grzałka nie działa, może po prostu się spaliła , w końcu to chińszczyzna.
Mam uprawnienia sepowskie do 10kV (nie chwale się tylko coś tam z prądem miałem doczynienia);p .Doświadczenie mam tylko z prądem stałym , coś już tworzyłem, jakoś zmienny jest mi obcy, ale wiem jak z nim się obchodzić.
Do tej pory byłem świadom, że mostek Graetza zamienia zmienny na stały tak ? Wiadomo że 230V nie zamienię samym mostkiem na 17V , rozumiem że grzałka sprawia że napięcie spada a później jest prostowane na silniczek ?
No moje pytanie faktycznie możę nie jest najlepsze ale chodzi mi o to że jak powinienem podłączyć te kable by grzałka zaczęła grzać, bo próbowałem tak żę kabel 230V normalnie podpiąłem pod kostke , czerwony z czarnym podpiąłem do niebieskiego a te białe co szły do silniczka zwarłem i dalej grzałka nie działa, może po prostu się spaliła , w końcu to chińszczyzna.
Mam uprawnienia sepowskie do 10kV (nie chwale się tylko coś tam z prądem miałem doczynienia);p .Doświadczenie mam tylko z prądem stałym , coś już tworzyłem, jakoś zmienny jest mi obcy, ale wiem jak z nim się obchodzić.
Do tej pory byłem świadom, że mostek Graetza zamienia zmienny na stały tak ? Wiadomo że 230V nie zamienię samym mostkiem na 17V , rozumiem że grzałka sprawia że napięcie spada a później jest prostowane na silniczek ?
Sprawdź spirale grzewczą, czy się gdzieś nie przerwała - albo organoleptycznie, albo multimetrem.
U mnie w opalarce właśnie spirala się przerwała - założyłem obie zerwane końcówki drutu na zakładkę i póki co działa
U mnie w opalarce właśnie spirala się przerwała - założyłem obie zerwane końcówki drutu na zakładkę i póki co działa
Riders on the storm
There's a killer on the road
His brain is squirmin' like a toad
Take a long holiday
Let your children play
If ya give this man a ride
Sweet family will die
Killer on the road, yeah
There's a killer on the road
His brain is squirmin' like a toad
Take a long holiday
Let your children play
If ya give this man a ride
Sweet family will die
Killer on the road, yeah
Witam
Mostek prostowniczy, "zmienia" prąd przemienny na zmienny (pulsacyjny), nie jest w stanie dać prądu stałego.
Sporo tego typu urządzeń (suszarki, opalarki) używa grzałki jako dzielnika napięcia, w związku z występującą czasem koniecznością regulacji wydajności wentylatora, stosuje się odczepy.
Na razie mam propozycję, zaprzestań doświadczeń rodem ze średniowiecza, a na początek dokonaj porządnych pomiarów.
Zasil silnik poprzez mostek ze źródła napięcia około 12V, i sprawdź, czy kręci się w tą samą stronę niezależnie od kierunku podpięcia zasilania. Potem pomierz dokładnie rezystancje pomiędzy poszczególnymi odczepami grzałki, a wyniki zamieść na forum.
Pozdrawiam
adekbws pisze:Mam uprawnienia sepowskie do 10kV...
NIE!adekbws pisze:Do tej pory byłem świadom, że mostek Graetza zamienia zmienny na stały tak ?
Mostek prostowniczy, "zmienia" prąd przemienny na zmienny (pulsacyjny), nie jest w stanie dać prądu stałego.
Sporo tego typu urządzeń (suszarki, opalarki) używa grzałki jako dzielnika napięcia, w związku z występującą czasem koniecznością regulacji wydajności wentylatora, stosuje się odczepy.
Na razie mam propozycję, zaprzestań doświadczeń rodem ze średniowiecza, a na początek dokonaj porządnych pomiarów.
Zasil silnik poprzez mostek ze źródła napięcia około 12V, i sprawdź, czy kręci się w tą samą stronę niezależnie od kierunku podpięcia zasilania. Potem pomierz dokładnie rezystancje pomiędzy poszczególnymi odczepami grzałki, a wyniki zamieść na forum.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Sprawdziłem organoleptycznie (w tym jestem dobry) grzałkę i się przepaliła w takim jednym miejcu , byłem bliski naprawienia tego ale łączenie by wyszło na zgięciu i to problem bo zamało jest druciku , jakbym miał taki drucik też bym to zrobił ale daruje sobie , pewnie i tak się zaraz zepsuje znowu, lepiej kupić coś markowego i przynajmniej być zadowolonym z pracy a taką chińszczyzną można jeszcze wyjść na minus z powodu straconego czasu i nerwów.
Dzięki za pomoc przynajmniej rozwiązałem zagadkę
Dzięki za pomoc przynajmniej rozwiązałem zagadkę